IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PLJEVLJA: Počela vojna vježba “Immediate Response 23”- VCG, uz NATO saveznike u Crnoj Gori… (foto)

U Pljevljima je počela vojna vježba Immediate Response (IR23) koja okuplja više od 500 pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) i Oružanih snaga SAD. Na otvaranju vježbe prisustvovali i predstavnici Ambasade SAD u Podgorici i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Krsto Perović…

PLJEVLJA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 23: V- 2023, 09: 44… PLJEVLJA: Počela vojna vježba “Immediate Response 23”- VCG, uz NATO saveznike u Crnoj Gori… (foto)

Pripadnici crnogorske i američke vojske će naredne dve nedelje u Crnoj Gori jačati interoperabilnost kroz uvežbavanje kopnenih operacija, koje obuhvataju, pored ostalog, izvodjenje složenih borbenih sadržaja u oblasti planinskog ratovanja.

Vojska Crne Gore, uz NATO saveznike, nastavlja da u kontinuitetu uvježbava kompleksne radnje i da ulaže u razvoj borbenih jedinica kako bi garantovala sigurnost naših građana i doprinosila odbrambenim kapacitetima Alijanse, kazao je načelnik Generalštaba VCG, brigadni general Zoran Lazarević, na svečanom otvaranju međunarodne vježbe “Immediate Response 23” (IR23) u Pljevljima.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, vježba okuplja više od 500 pripadnika Vojske Crne i Oružanih snaga SAD, uključujući i štabne oficire Oružanih snaga Republike Hrvatske, koji će naredne dvije sedmice u Crnoj Gori jačati interoperabilnost kroz uvježbavanje kopnenih operacija, koje obuhvataju, pored ostalog, izvođenje složenih borbenih sadržaja u oblasti planinskog ratovanja.

 

“Svjesni smo da su mir i bezbjednost u Evropi u opasnosti. Zato ove godine, još intenzivnije nego ranije, akcenat dajemo na vježbama ovakvog tipa. Fokus smo stavili na usklađivanje pokreta, manevra i logističke podrške, ali i na razvoju borbenih jedinica do njihovog uvođenja u borbu. Na taj način doprinosimo spremnosti za odbranu Alijanse, to je naš cilj i njegovom ispunjenju smo potpuno posvećeni”, kazao je Lazarević.

Navode da je prvi čovjek Vojske Crne Gore naglasio da je i ova vježba prilika za dodatno razvijanje sposobnosti u nekoliko važnih oblasti izvođenja borbenih dejstava.

Čitaj još:   ŠOK I URNEBES: Pobjeda objavila srpski pasoš MILOJKA Spajića... (foto, video)

“Ubijeđen sam da će i ovi sadržaji, koje budete zajedno uvježbavali narednih deset dana na prostoru sjeverne Crne Gore, dodatno unaprijediti naše sposobnosti da zajedno i sigurno budemo garant mira i stabilnosti. Želim da tokom vježbe budete uspješni u razvijanju međusobnog povjerenja bez kojeg je teško ostvariti postavljene ciljeve”, poručio je Lazarević.

Komandant kopnenih snaga Nacionalne garde američke savezne države Mejn, brigadni general Din Preston, kako navode u saopštenju, istakao je da je čast i privilegija biti na vježbi čiji su domaćini “crnogorska braća i sestre”.

Dodaju da je naglasio da je sa zadovoljstvom posmatrao kako partnerstvo Crne Gore i Mejna jača prethodnih 16 godina, te da smo mnogo naučili jedni od drugih.

“Izazovi sa kojima smo se suočavali na zajedničkim vježbama su nas očvrsnuli, tako da smo sposobniji i ubojitiji ukoliko nas naše zemlje, ili saveznici, budu ikada trebali da se odazovemo njihovom pozivu”, kazao je Preston.

Direktor vježbe “Immediate Response 23” i komandant 1. Pješadijskog bataljona VCG, potpukovnik Miloš Gačević, istakao je da pripadnici oružanih snaga Crne Gore, Hrvatske i SAD nude jedinstvenu ekspertizu, iskustva i vojničku tradiciju, koje objedinjuje zajednička svrha i jačanje kolektivne spremnosti.

“U danima pred nama svjedočićemo kulminaciji detaljnog planiranja, strogog treninga i odlučne posvećenosti. Obuka će testirati naše vojničke vještine, sposobnosti za donošenje odluka i kapacitete za rad u multinacionalnom okruženju. Rješavajući izazove na vježbi demonstriraćemo snagu naše zajedničke odbrane i sposobnosti da radimo kao jedan tim”, rekao je on.

Manevri tokom vježbe “Immediate Response 23”, ističu da će se izvoditi u širem rejonu kolašinske, žabljačke i pljevaljske opštine, a u Luci Bar biće prisutno dodatnih 120 učesnika vježbe zaduženih za logističku podršku.

“Na vježbi na području Crne Gore neće biti korišćena bojeva municija velikog kalibra, već će crnogorski vojnici biti upućeni na poligon Krivolak u Sjevernu Makedoniju, gdje će se realizovati artiljerijska bojeva gađanja”, objašnjavaju iz Ministarstva odbrane.

Čitaj još:   ALBANKA IZ NOVOG PAZARA OPTUŽILA ABAZOVİĆA: Prodao si NACIJU I VJERU za nekoliko miliona...

Podsjećaju da je “Immediate Response 23” dio velike međunarodne vježbe, koju predvode SAD “DefenderEurope23”, na kojoj oko 24.000 vojnika iz više od 20 savezničkih i partnerskih zemalja izvodi operacije širom Evrope u cilju jačanja sposobnosti za brz, zajednički odgovor na bezbjednosne prijetnje.

Dodaju i da su otvaranju vježbe prisustvovali i predstavnici Ambasade SAD u Podgorici i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Krsto Perović…

izvor agencije

DRAGAN Bursać: Nož, žica, Podgorica! (foto)

Ono što sad Podgorica i Crna Gora prelaze u pola Read more

VIC DANA: Mo­že li ČOČE ože­nje­n ČOVJEK da bu­de sre­ćan? (foto)

Započnite jutro nasmijani uz vic dana o ĐETIĆU... BUDVA: Regija, Read more