IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŠOKANTAN POGLED KROZ PROZOR: Stvorenje za koje se mislilo da je izumrlo PRIJE 400 GODINA- bila je GOLEMA ptica sa velikim kljunom i bez perja na glavi… (foto, video)

Prilično je bio iznenađen kada je na prozoru ugledao veliku pticu sa velikim kljunom i bez perja na glavi. u pitanju je ptica koja je sa naših prostora nestala pre 400 godina…

POSTOJINA: Slovenija, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 23: V- 2023, 16: 44… ŠOKANTAN POGLED KROZ PROZOR: Stvorenje za koje se mislilo da je izumrlo PRIJE 400 GODINA- bila je GOLEMA ptica sa velikim kljunom i bez perja na glavi… (foto, video)

Boris Arko iz Postojne u Sloveniji bio je prilično iznenađen kada je na prozoru ugledao veliku pticu sa velikim kljunom i bez perja na glavi. U pitanju je ptica koja je sa ovih prostora nestala pre 400 godina.

Smatra se visoko ugroženom vrstom i zaštićena je. Ima raspon krila od 120 do 135 centimetara i teži od 1 do 1,5 kilograma u prečniku. Gnijezdi se u kolonijama na liticama u stenovitim predjelima jugoistočne Anadolije, pustinjama Bliskog istoka i Afrike.

U prošlosti je grivasti ili ćelavi ibis bio mnogo rasprostranjeniji na Bliskom istoku, u sjevernoj Africi, pa čak i na teritorijama do Alpa, iako je u Sloveniji izumro pre 400 godina, navodi Vikipedija. Ova vrsta je nekada bila veoma cijenjena od strane faraona starog Egipta.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 29. oktobar 2022. godine

Populacija grivastog ibisa u divljini svega oko 420 jedinki

Godine 2004. njihova populacija u divljini procenjena je na oko 420, dok ih je u zatočeništvu tada bilo oko 1.500. Stalno je naseljen samo u Maroku, Turskoj i Siriji.

Međutim, pokušavaju da je ponovo nasele u Austriji, zbog čega se u poslednje vreme sve češće viđa i u Sloveniji gdje se zaustavlja na svom migracionom putu i za sada se tu ne gnezde.

Nažalost, njihove posjete i susreti sa ljudima ne završavaju se uvijek srećno. Pošto se ne plaši čovjeka, zna da bude lak plijen.

Pretpostavlja se da je grivasti ibis bila uobičajena ptica na Krasu, Istri i Dalmaciji u srednjem vijeku. Njegov lik se nalazi na jednoj od fresaka u hrastoveljskoj crkvi Svete Trojice, u područnoj crkvi u Gradištu pri Divači, u grbu koparske plemićke porodice Elio i na portalu dvorca Lukovec u Logu- opština Dragomer. Početkom 19. veka Žiga Zois mu je u svojim ornitološkim beleškama dao slovenačko ime.

BONUS VIDEO: In love❤️ – Ćelavi ibis – Bald ibis – Geronticus eremita

izvor iBalkan.net

Čitaj još:   NOVI PAZAR: STRAVA UDES KOD RAŠKE, ima povređenih ...
DRAGAN Bursać: Nož, žica, Podgorica! (foto)

Ono što sad Podgorica i Crna Gora prelaze u pola Read more

VIC DANA: Mo­že li ČOČE ože­nje­n ČOVJEK da bu­de sre­ćan? (foto)

Započnite jutro nasmijani uz vic dana o ĐETIĆU... BUDVA: Regija, Read more