IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Manje rada i više para, obećavaju u Crnoj Gori pred izbore… (foto)

Enormna povećanja plata, penzija, socijalnih davanja, povoljna kupovina stanova, davanje subvencija za kupovinu električnih automobila- dominantna su obećanja političkih partija uoči parlamentarnih izbora 11. juna.

Obećanja koja se nude građanima dolaze u trenutku kada je tehnička Vlada Dritana Abazovića predvidjela zaduženje 500 miliona eura, a inflacija u prvim mjesecima ove godine bila do 17 procenata.

Ekonomski analitičar Mirza Mulešković ocjenjuje za Radio Slobodna Evropa da političke partije u predizbornoj kampanji ne bi smjele da obećavaju stvari koje nisu sprovodive u praksi a da bi, eventualna implementacija obećanja mogla da ugrozi javne finansije.

Posljednji državni kredit od 100 miliona eura dobijen je po rekordnoj kamatnoj stopi od preko devet posto, a potrošačke cijene su bile više od 20 do 40 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Mirza Mulešković detektuje da je u programima partija došlo do vidne promjene “političkog stila” i obećanja:

“Od nekadašnjih obećanja vezanih za razvoj ekonomije i investicija, pričamo kako će doći do povećanja zarada, penzija i ostalih davanja, čak precizirajući tačne iznose. Dakle, do glasova pokušavaju da dođu putem socijalnih, a ne ekonomskih mjera.”

Pokret Evropa sad predvodnik obećanja

Najkonkretnija obećanja biračima nudi Pokret Evropa sad. Najavljuju da će njihovim dolaskom na vlast prosječna plata iznositi 1.000 eura, minimalna penzija 450, da neće biti nezaposlenih, a radni dan će biti skraćen na 7 sati.

Međutim, Evropa sad nije detaljno obrazložila izvore takvog finansiranja.

Čitaj još:   SARAJEVO Ivanić: Tražićemo ponovno brojanje svih glasova...

Povećanje zarada i penzija obećao je lider Pokreta Milojko Spajić, pozivajući se na sličan projekat osmišljen 2021. dok je bio ministar finansija u Vladi Zdravka Krivokapića.

Tada su ukinuti doprinosi za zdravstvo, čime je minimalna plata povećana sa 250 na 450 eura, a prosječna zarada sa 530 na 750 eura.

Odmah po sprovođenju tog projekta, Vlada Zdravka Krivokapića je oborena početkom februara prošle godine na inicijativu tadašnjeg potpredsjednika Dritana Abazovića koji je potom izabran za premijera.

Naredna Vlada je oštro kritikovala finansijsku politiku Spajića, uz ocjene da je ugrozio finansiranje zdravstvenog sistema.

Obećanja ostalih stranaka

Slično kao Pokret Evropa sad i ostali učesnici izborne trke su iznijeli svoje ekonomske programe koji podrazumijevaju niz ekonomskih privilegija za birače.

Demokratska partija socijalista je obećala podstanarima u Crnoj Gori mjesečne subvencije i izgradnju socijalnih stanova.

Obećavaju investicioni ciklus koji može da dovede “do 50 procenata povećanja bruto zarade građana, koja bi bila održiva”, a penzija će biti povećana na 350 eura kao i socijalna davanja.

Članice doskorašnjeg proruskog Demokratskog fronta, osim političkih poruka da će poništiti priznanje nezavisnosti Kosova i raditi na promjeni crnogorskih državnih simbola, imaju i ekonomsku ponudu za birače.

“Vratićemo topli obrok, regres i zimnicu za sve radnike. I svako će dobiti po 13 posto na osnovnu platu. Povećaćemo i penzije za 20 odsto”, rekao je nosilac liste Milan Knežević, koji sa Andrijom Mandićem nastupa u koaliciji “Za budućnost Crne Gore”.

Čitaj još:   TO IMA SAMO U SRBIJI: Na sahrani orkestar svirao, rođaci naručivali pjesme i kitili muzičare... (foto)

Njihov doskorašnji koalicioni kolega, lider Pokreta za promjene Nebojša Medojevića ima ‘bogatiju’ ponudu.

kompletan tekst na http://Radio Slobodna Evropa

izvor: RadioSlobodna Evropa

EFEKTI I RECEPTI ZLATA VRIJEDNI: Evo kako najlakše možete uštedjeti GORIVO U VOŽNJI… (foto, video)

Njemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, Read more

NACIONALIZAM NA TENISKOM TERENU: Novak Đoković opet SRBUJE… (foto, video)

Nakon poruke koju je srpska teniska zvijezda u ponedjeljak uvečer Read more