IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Miloš Vukčević- Profesor PRAVA: Partije koje su na ivici ili ispod cenzusa, danas vrše kompletnu vlast… (foto)

Profesor prava, Miloš Vukčević, za televiziju 7 podsjetio je da partije koje nemaju uporište u volji naroda i legitimitet, koje su na ivici ili ispod cenzusa, danas vrše kompletnu vlast.

“U ustavu stoji da vlada kojoj je izglasano nepovjerenje nastavlja da radi do kraja tehničkog mandata, odnosno do izbora nove vlade”, naglašava Vukčević i dodaje da je vlada u tehničkom mandatu morala da se uzdrži od donošenja krupnih odluka, predlaganja zakona i svede svoje nadležnosti i ovlašćenja na minimum procesa rada.

On ističe da vlada, nikako ne bi smjela da donosi krupne odluke i da se ponaša kao vlada u punom mandatu, da predlaže i usvaja zakone.

Takođe, dodaje, to će se nakon 11. juna prekinuti.

“Imate obilje korišćenja i zloupotrebe državnih resursa. Ništa se nije promjenilo. Sad je mnogo gore u odnosu na prethodni period. Ono što nam EU i EK potenciraju su pitanje implementacije zakona. Zakon nalaže zabranu državnih resursa u svrhe promocije političkih partija”, kazao je Vukčević.

Čitaj još:   BALANSERI IZ PLJEVALJA: Policija nije odustala od PRIJAVE PROTIV EMIRA PILAVA...

Na pitanje odgovornosti, pravnik cijeni da počinioce, u pogledu individualne odgovornosti treba kazniti, a kada je u pitanju politička ravan, mora sazrijeti svijest da niko nije vječan.

“Takvi počinioci, u najmanju ruku treba da podnesu političku odgovornost i ostavku sa funkcija”, cijeni Vukčević.

Komentarišući predizbornu kampanju, Vukčević primjećuje da Crna Gora postaje žrtva populizma.

“Do kraja kampanje očekujem da će politicki akteri obećati prosječnu platu 2000 e. Naravno, takva obećanja spadaju u najprostiji populizam. Takvih plata ne može biti bez rada, investicija, novih radnih mjesta… Građani u to ne vjeruju. Neko mora biti zakinut. Vidite, evo, Fond za zdravstvo je ostao bez novca”, rekao je on.

Ipak, Vukčević je optimista, te vjeruje da će se nakon izbora krenuti ka procesu jačanja institucija i vođenja odgovornije i bolje politike.

izvor: standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more