IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OPOMENA BiH iz BRISELA: Delegacija EU u Sarajevu, MILE Dodik i posjeta Rusiji nije u skladu sa evropskim putem… (foto, video)

Delegacija EU u BiH saopštila je danas da posjeta Milorada Dodika Rusiji nije u skladu sa evropskim putem Bosne i Hercegovine…

SARAJEVO- BRISEL: BiH, Zanimljivosti, vijesti, četvtak, 25: V- 2023, 19: 44… OPOMENA BiH iz BRISELA: Delegacija EU u Sarajevu, MILE Dodik i posjeta Rusiji nije u skladu sa evropskim putem… (foto, video)

Delegacija EU u BiH saopštila je danas da poseta predsednika Republike Srpske Milorada Dodika Rusiji nije u skladu sa evropskim putem Bosne i Hercegovine.

U saopštenju je ukazano na izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja posle sastanka Saveta za spoljne poslove u ponedeljak, na kojem su učestvovali i ministri spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana, prema kojoj održavanje bliskih veza s Rusijom nije u skladu sa EU putem.

Evropski komesar za susedstvo i politiku proširenja Olivera Varheljija prilikom nedavne posete Sarajevu rekao je: „Naši saveznici ne putuju u Rusiju“.

Delegacija EU u BiH navela je da „agresorski rat Rusije protiv Ukrajine predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava, te da je izazvao ogromnu patnju za narod Ukrajine, da podriva evropsku i globalnu bezbednost i stabilnost i da je odgovoran je za poskupljenja koja pogađaju najugroženije u društvu, uključujući i BiH“.

Čitaj još:   Željko KOMŠIĆ IZ NEW YORKA ODGOVORIO Miloradu DODIKU: "On nije neophodan da bi..." (foto i video)

U saopštenju se ističe da su najviši zvaničnici EU naglasili da je BiH mesto u Evropskoj uniji, dodavši da se od BiH na njenom evropskom putu očekuje da se uskladi sa politikom EU, uključujući sve odluke o Zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU.

„Pozivamo lidere u BiH da iskoriste priliku koja predstavlja novi zamah u proširenju EU i da preduzmu korake koji bi omogućili BiH da ostvari napredak na putu ka EU“, navodi se u saopštenju.

Delegacija EU u BIH pozvala je političke lidere u BiH da se „suzdrže od delovanja koje je u suprotnosti, ne samo s vrednostima EU, već i celog demokratskog sveta, koji se ujedinio u osudi ruskog ilegalnog, brutalnog, neopravdanog, neisprovociranog i nemoralnog rata u Ukrajini“.

BONUS VIDEO: Sastanak Dodika i Putina: Rusija zahvalna RS-u na prijateljskom stavu

izvor DANAS.rs

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more