IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO: Klanjana dženaza Dževadu Karahasanu, ukopan u haremu Ali- pašine džamije… (foto, video)

U haremu Ali- pašine džamije u Sarajevu klanjana je dženaza -namaz i obavljen ukop uglednog bosanskohercegovačkog književnika i akademika Dževada Karahasana…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti, petak, 26: V- 2023, 19: 04… SARAJEVO: Klanjana dženaza Dževadu Karahasanu, ukopan u haremu Ali- pašine džamije… (foto, video)

U haremu Alipašine džamije u Sarajevu klanjana je dženaza bosanskohercegovačkom književniku, dramatičaru, esejistu i romanopiscu.

Na dženazi se pojavio veliki broj građana, kako bi posljedni put ispratili ovog akademika, a dženazu je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Podsjetimo, Dževad Karahasan preminuo je 19. maja u 71. godini života, nakon što je izgubio bitku s bolešću.

Riječ je o jednom od najznačajnijih kniževnika, čije su knjige prevedene na petnaest jezika. Od 2008. bio je domaći član, a od 2012. godine dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Bio je i član Njemačke akademije za jezik i umjetnost.

Autor je romana “Što pepeo priča”, “Istočni divan”, “Šahrijarov prsten”, “Sara i Serafina”, “Noćno vijeće”, pripovjedačkih zbirki “Kuća za umorne” i “Izvještaji iz tamnog vilajeta”, knjiga eseja “O jeziku i strahu”, “Dnevnik selidbe”, “Knjiga vrtova” i brojnih drugih.

Čitaj još:   Ivo Josipović dobitnik Međunarodne nagrade “Isa- beg Ishaković” 2018...

Dževad Karahasan rođen je u Duvnu 1953. godine. Autor je brojnih knjiga, eseja, drama… Za svoj rad nagrađen je brojnim priznanjima, a jedna od najznačajnijih je Goetheova nagrada za književnost, koja nosi ime po najsvestranijem njemačkom književniku i misliocu Johannu Wolfgangu von Goetheu.

Rat u Bosni i Hercegovini 1992. godine zatekao ga je na mjestu profesora, kasnije dekana Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. Predavao je na nekoliko europskih univerziteta kao gostujući profesor. Pisao je drame, romane, pripovjetke, eseje, historiju i kritiku teatra te učestvovao kao pozorišni reditelj.

BONUS VIIDEO: Dženaza Dževadu Karahasanu, 26.05.2023.

izvor iBalkan.net