IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Završnica drugog kruga predsjedničkih izbora u Turskoj: Drugi čin borba za svaki glas i to “bez rukavica”… (foto, video)

Završnicu kampanje za drugi krug predsjedničkih izbora u Turskoj obilježava borba za svaki glas, bez rukavica. Birači u Turskoj vidjeli su montirane video-snimke, čuli teške riječi, ali i glasnu muziku iz vozila sa amblemima partija koja pozivaju na glasanje u nedelju.

ISTANBUL: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, subota, 27: V- 2023, 09: 04… Završnica drugog kruga predsjedničkih izbora u Turskoj: Drugi čin borba za svaki glas i to “bez rukavica”… (foto, video)

Više od 64 miliona birača u Turskoj u nedjelju, 28. maja bira predsjednika u drugom krugu izbora. Za tursku dijasporu glasanje je završeno i milion i po glasova iz inostranstva već je stiglo u Ankaru. Rivali su Redžep Tajip Erdogan, aktuelni šef države, i opozicioni kandidat Kemal Kiličdaroglu.

Ono čega su se partije uzdržavale prije prvog kruga zbog pijeteta prema žrtvama zemljotresa, sada je na ulicama Ankare prisutno kao uobičajeni izborni folklor.

Predsjednik Erdogan poveo je u prvom krugu sa dva i po više miliona glasova ispred opozicionog kandidata Kemala Kiličdaroglua, iza kog stoji šest partija.

Dok Erdogan nudi stabilnost, jakog lidera za jaku Tursku, sloganom “Pravi čovek u pravo vrijeme”, Kiličdaroglu je radikalno promenio strategiju između prvog i drugog kruga predsjedničkih izbora.

Prije prvog kruga obećavao je da će otvoriti vrata raja, a poslije 14. maja kaže, ako pobijedi, zatvoriće vrata pakla. Za sebe kaže da je najveći nacionalista u Turskoj.

Čitaj još:   VESNA Bratić izgubila još jedan spor: Sud u Kotoru presudio u korist smijenjenog direktora Gimnazije...

Njegova kampanja se prije prvog kruga oslanjala u najvećoj mjeri na antierdoganizam, ukazivanje na sve ono što nije dobro u Turskoj.

Turska se suočava sa velikom inflacijom, devalvalacijom lire, posljedicama zemljotresa i milionima izbjeglica, više od 3,5 miliona samo iz Sirije.

Kiličdaroglu želi da ih vrati u zemlje porijekla. Za to je dobio podršku lidera Zafer partije.

A Zafer partija je u okviru ATA saveza bila u prvom krugu iza trećeg kandidata Sinana Ogana. Ogan je posle prvog kruga dao podršku predsjedniku Erdoganu, a Ozdag Kiličdaroglu.

Nezavisni kandidat kog je podržao ATA savez, pozvao je birače da glasaju za predsjednika Erdogana u drugom krugu. I njegova politika je antimigrantska.

Spoljna politika bila je važan element u završnici kampanje pred prvi krug izbora. Kiličdaroglu se smatra poželjnim kandidatom Zapada, a Erdogan nastoji da vodi balansiranu politiku.

U Ankari je odjeknula vijest da su Jermenija i Azerbejdžan u Moskvi uz posredovanje predsjednika Putina postigle izvjestan progres u vezi sa regionom Nagorno- Karabaha. Konflikt koji traje više od tri decenije, navodno je blizu rješenja.

Usred spoljnopolitičkih i unutrašnjih izazova, Turska je pred drugim krugom predsjedničkih izbora. Za sada se izvjesna prednost daje Redžepu Tajipu Erdoganu.

Čitaj još:   Fener bez trenera i šesterice igrača protiv ''armejaca'' CSKA u Moskvi... (foto i video)

BONUS VIDEO: Koje su bitne razlike u programima Erdogana i Kilicdaroglua?

izvor M Portal.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more