IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

RAZVOJ DOGAĐAJA NA KOSOVU: Žestoki sukobi, ozlijeđena 52 Srba i 41 vojnik- Vučić zaprijetio NATO- u… (foto, video)

KFOR je objavio da je oko 25 pripadnika njihova multinacionalnog kontingenta ozlijeđeno u sukobima sa Srbima na Kosovu… 

PRIŠTINA: Kosovo, Crna Hronika, vijesti, ponedeljak, 29: V- 2023, 20: 34… RAZVOJ DOGAĐAJA NA KOSOVU: Žestoki sukobi, ozlijeđena 52 Srba i 41 vojnik- Vučić zaprijetio NATO- u… (foto, video)

KOSOVSKA policija danas je suzavcem pokušala rastjerati Srbe koji su prosvjedovali kako bi spriječili albanske gradonačelnike, izabrane na nedavnim spornim izborima, da preuzmu dužnost u mjestima s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova.

Gradonačelnici su izabrani na lokalnim izborima koje su kosovske vlasti provele 23. travnja u četirima općinama s većinskim srpskim stanovništvom, koje je u velikom broju bojkotiralo izbore – sudjelovalo je tek oko 1500 birača od oko 45.000 upisanih.

Protestanti traže i povlačenje specijalnih policijskih snaga raspoređenih na tom području prije nekoliko dana. U Zvečanu je eskalirala situacija kad su specijalci spriječili skupinu prosvjednika da uđu u prostorije gradske uprave. Letjele su šok bombe i suzavac, a prosvjednici su uzvratili kamenjem i flašama. Puno je ozlijeđenih s obje strane.

“U suprotstavljanju najaktivnijim rubovima mase, nekoliko vojnika talijanskog i mađarskog kontingenta Kfora bilo je predmet ničim izazvanih napada i zadobilo traumatične rane s preijeloomima i opekotinama usljed eksplozije zapaljivih uređaja”, navodi se u priopćenju KFOR- a.

Hitno su zbrinuti od strane medicinskih jedinica Kfora, trenutno su pod nadzorom medicinskog osoblja koje procjenjuje njihovo stanje.

Vučić se obratio javnosti. Zaprijetio NATO- u: Ako albanski okupator zapuca…

“Kurti od prvog dana ima samo jedan cilj – krvoproliće. U posljednja tri dana je i ćorav mogao shvatiti što se to priprema. Kurti je jedini krivac za sve što se događa”, rekao je Vučić.

Čitaj još:   Crnogorci, dominiraju kokainskim rutama u svijetu

“Dva vozila ROSU- a ostala su okružena Srbima, Srbi su zakačili zastavu, napisali 4S, ali nikakvo nasilje nisu radili”, rekao je. “Srbi su predložili da KFOR zamijene ROSU specijalci, da se lažni gradonačelnici povuku, a da ROSU može ostati. Srbima nije smetao KFOR. Zapovjednik KFOR-a je rekao da razumije i da će prenijeti, ali su uvjetovali sve da puste dva oklopna vozila ROSU-a jer se njihovi specijalci boje Srba. Srbi na to nisu pristali”, rekao je.

“Počeli su ih udarati po međunožju, glavi, udarali su ih, šutirali, vukli… Pripadnik ROSU-a kleči i iz kalašnjikova puca u pravcu Srba koji se povlače i pogađa u leđa Dragišu Galjaka. Dva metka su ga pogodila. U tom trenutku kreće odgovor Srba kamenjem i na sve druge načine. Na više mjesta su slikani snajperi. Ozlijeđeno je 52 Srba, zatražilo je pomoć u KBC Kosovska Mitrovica, od njih je troje teže ozlijeđeno”, rekao je Vučić.

“Zapuca li albanski okupator…”

“Ukupno je ozlijeđen 41 pripadnik KFOR-a, od toga trojica teže, nadamo se da nijedan nije životno ugrožen. Kao što vidite, teške posljedice. Za to je odgovoran isključivo Albin Kurti. Upozoravao sam, nitko nije htio čuti. Rasporedili smo u skladu sa situacijom naše snage tamo gdje mislimo da je to neophodno, obići ćemo noćas više mjesta s našim vojnicima. Nećemo dozvoliti progon Srba. Zakazana je sjednica Kvinte. Je li zakazana? Provjerite mi s Jovićem.”

“Znam koliko je Srbima teško, pozivamo vas da ne ulazite u sukob s NATO-om. To je ono što Kurti najviše želi. Kada budu Srbi prosvjedovali, a sigurno se neće pomiriti s okupacijom njihovih zgrada i kuća, neka sjede. Kad su mirni, onda im ne mogu ništa”, rekao je.

Čitaj još:   VUČIĆ U PONORU KORONE: Do jutros imali smo 47 mrtvih od virusa... (foto i video)

“Zapuca li albanski okupator, onda će situacija biti potpuno drugačija. To sam rekao svima u NATO-u”, dodao je Vučić i rekao da je još jednom apelirao da međunarodna zajednica “urazumi Kurtija”. 

“Molimo još jednom zemlje Kvinte da urazume svoje čedo jer to čedo može izazvati takvo čudo kakvo nitko drugi još nije izazvao. Zato ih beskrajno molim da to učine jer Srbija i Srbi žele samo mir”, rekao je na samom kraju presice.

BONUS VIDEDO: 29.5.2023. Obraćanje predsednika Srbije

izvor Index.hr

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more