IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PLJEVLJA- Skupština opštine na zahtjev gradonačelnika: DARIO Vraneš povukao odluke o imenovanjima, traže se ,,pojedina višenacionalna rješenja“… (foto, video)

Skupština opštine Pljevlja na zahtjev gradonačelnika odgodila raspravu o izboru 37 funkcionera u upravljačkim strukturama, razlog pritisak javnosti i istraga ombudsmana…

PLJEVLJA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 31: V- 2023, 08: 44… PLJEVLJA- Skupština opštine na zahtjev gradonačelnika: DARIO Vraneš povukao odluke o imenovanjima, traže se ,,pojedina višenacionalna rješenja“… (foto, video)

Raspodjela je izazvala velike kritike javnosti i natjerala ombudsmana da otvori predmet. Na udaru kritika našle su se posebno stranke koje sebe nazivaju građanskim, u prvom redu Ura, Demokrate i Pokret ,,Evropa sad“, koje nijesu predložile niti jednog Bošnjaka na upravljačkim funkcijama iako im je narativ da su ,,protiv podjela i za građansku državu“.

Potez Vraneša je, prije svega, manevar da se kupi vrijeme da bi se pronašao neki ,,podoban” Bošnjak iz redova tih stranaka…

Na zahtjev predsjednika Opštine Pljevlja Darija Vraneša, sa dnevnog reda sjednice lokalnog parlamenta u ponedjeljak povučeni su prijedlozi rješenja o imenovanju članova Odbora direktora i Savjeta opštinskih preduzeća i ustanova.

To je potvrđeno od više izvora iz pljevaljskog parlamenta, a razlog su, prema nezvaničnim informacijama našeg lista, pritisak javnosti i istraga ombudsmana Siniše Bjekovića.

Nova sjednica lokalnog parlamenta biće održana u petak.

– Najvjerovatnije će na sjednici u petak biti predloženi neki Bošnjak iz redova građanskih stranaka u upravljačkim strukturama – rekao je izvor Pobjede.

BEZ OBRAZLOŽENJA

Vraneš zvanično nije obrazložio razloge zbog čega je povukao prijedloge o kojima je trebalo da se glasa, dok su iz njegove stranke naveli da se ,,čekaju prijedlozi zaposlenih, odnosno sindikata da bi se upravljačke strukture kompletirale“

Dario Vraneš

– U pitanju je manevar da bi se ipak našlo neko rješenje da bi prijedlog bio višenacionalan uključujući i Crnogorce kojih takođe nema među prijedlozima – precizirao je drugi izvor.

Odbor za izbor i imenovanja predložio je 19. maja 37 kandidata za članove savjeta i odbora direktora u javnim lokalnim preduzećima u Pljevljima, i na tom spisku, kako je objavila Pobjeda, nema niti jednog Bošnjaka ili Muslimana. Bošnjaka i Muslimana u Pljevljima po posljednjem popisu iz 2011. godine ima preko 13 odsto.

Čitaj još:   Doc. dr NIKOLETA Đukanović: Platforma JAKOVA Milatovića mrtvo slovo na papiru, MILOJKO Spajić glavni krivac zastoja u formiranju Vlade CRNE GORE... (foto)

Raspodjela je izazvala velike kritike javnosti i natjerala ombudsmana da otvori predmet i istragu po tom pitanju zbog sumnje na segregaciju.

,,GRAĐANSKE STRANKE“ META KRITIKA

Na udaru kritika našle su se posebno stranke koje sebe nazivaju građanskim, u prvom redu Ura, Demokrate i Pokret ,,Evropa sad“, koje nijesu predložile niti jednog Bošnjaka na upravljačkim funkcijama iako im je narativ da su ,,protiv podjela i za građansku državu“.

Osim toga, mnogi od 37 predloženih funkcionera za upravljačke funkcije u Opštini Pljevlja nemaju stručne reference za obavljanje tih funkcija, pokazuju radne biografije i stručne reference kandidata.

Tako su se kandidati u prijavama pozivali na litije SPC, a posebno je markantan slučaj buduće predsjednice Savjeta Biblioteke kojoj je radno iskustvo ,,kucanje i isplate tiketa u kladionicama“.

Zakon o kulturi je precizno definisao da član Savjeta ustanove mora biti afirmisani stvaralac ili afirmisani stručnjak iz oblasti koja je značajna za razvoj kulture.

– Za člana savjeta javne ustanove, čiji je osnivač Opština, osim člana savjeta iz reda zaposlenih, imenuje se stvaralac ili stručnjak iz oblasti koja je od značaja za razvoj kulture – navodi se u zakonu.

RASPODJELA

Raspodjela je izvršena shodno izbornom rezultatu pa je koaliciji oko nekadašnjeg DF-a pripalo osim predsjednika Opštine i funkcija potpredsjednika Opštine, preduzeća Čistoća, Grijanje i Lokalni putevi, Centar za kulturu, Galerija, Biblioteka, Komunalna policija i mjesto glavnog administratora, kao i sekretarijati za stambeno-komunalne poslove, privredu, inspekcijske poslove i opštu upravu.

Koaliciji oko Demokrata pripala su mjesta predsjednika i sekretara lokalnog parlamenta, Služba za poljoprivredu, DOO Vodovod Pljevlja, Centar za sport i rekreaciju, RTV Pljevlja, JU Muzej, Direkcija za imovinu, IT sektor Opštine, Služba unutrašnje revizije i mjesto potpredsjednika Skupštine, Sekretarijat za urbanizam, Sekretarijat za društvene djelatnosti kao i Sekretarijat za mlade i sport.

Pokretu ,,Evropa sad“ pripalo je potpredsjednika Opštine i menadžera, glavni gradski arhitekta, Direkcija za izgradnju i Služba zaštite i Sekretarijat za finansije.

Čitaj još:   ISTANBUL: Veliki preokret Fenera protiv Kajserispora... (foto i video)

Milan Lekić u konfliktu interesa

Izvršni direktor Rudnika uglja Pljevlja Milan Mijo Lekić je u konfliktu interesa, jer je odbornik u Skupštini opštine Pljevlja i direktor Rudnika, a trebao je da podnese ostavku do 19. maja, saznaje Pobjeda.

Po Zakonu o sprečavanju korupcije ,,javni funkcioner ne može biti predsjednik ili član organa upravljanja i nadzornog organa, izvršni direktor, član menadžmenta javnog preduzeća, javne ustanove ili drugog pravnog lica“.

Za one koji prekrše Zakon, propisana je novčana kazna od 500 do 2.000 eura. Lekiću po zakonu prijeti i da prestane mandat po sili zakona.

-Odborniku, odnosno poslaniku prestaje mandat prije isteka vremena na koje je izabran ako nastupi jedan od slučajeva nespojivosti funkcije odbornika, odnosno poslanika sa drugom funkcijom, utvrđenom Ustavom i zakonom– navodi se u zakonu.

Na potezu je Agencija za sprečavanje korupcije čija je to nadležnost.

BONUS VIDEO: Postavljanje srpske trobojke na zgradu Opštine Pljevlja

izvor M portal.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more