IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO- Američki bombarderi preletjeli iznad BiH: Znak čvrstog prijateljstva između SAD i OS BiH… (foto, video)

Dva bombardera Ratnog vazduhoplovstva SAD su nisko preletjela Sarajevo i neke druge gradova u Bosni i Hercegovini, što je Ambasada SAD u BiH ranije najavila kao „znak čvrstog partnerstva SAD i Oružanih snaga BiH (OSBiH)“.

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 31: V- 2023, 00: 34… SARAJEVO- Američki bombarderi preletjeli iznad BiH: Znak čvrstog prijateljstva između SAD i OS BiH… (foto, video)

Zajednički vojni događaj demonstracija je trajnog partnerstva s Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, rekao je ambasador SAD-a u Sarajevu Michael J. Murphy.

Prelet su posmatrali član Predsedništva BiH Željko Komšić, ministar odbrane BiH Zukan Helez i američki ambsador u BiH Majkl Marfi (Michael Murphy).

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je u poenedljak rekao da predstavnici RS nisu dali saglasnost za prelet američkih bombardera, dok je predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić izjavio da su svi odavno znali za to.

Ambasada SAD je saopštila da su bombarderi B- 1B stacionirani u britanskoj bazi RAF Fajfor u sklopu poslednjeg ciklusa operacije Udarna grupa bombardera.

Čitaj još:   HRVATSKA U ŠOKU: DVOSTRUKO SAMOUBISTVO! MLADIĆI OSTAVILI JEZIVE OPROŠTAJNE PORUKE...

Misije u sklopu ove operacije omogućavaju vazduhoplovcima da, kako su istakli, mogu da kontinuirano izvode hitne operacije širom svijeta s ciljem održavanja globalne stabilnosti i bezbjednosti, omogućavajući jedinicama da se upoznaju sa operacijama u raznim regionima.

Današnjem događaju prisustvovao je i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, koji je kazao da je ovaj događaj plod dugogodišnje bilateralne saradnje između SAD-a i Bosne i Hercegovine.

“Ovo je bio jedan vid obuke, gdje su naše Oružane snage bile na veoma visokom zadatku i gdje su navodile najmodernije američke avione. Naše Oružane snage su pokazale da mogu izvršiti najsavremenije i najsloženije zadatke iz sfere NATO saveza”, rekao je Helez.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić također je prisustvovao današnjem događaju iznad Sarajeva.

BONUS VIDEO: Američki bombarderi s jasnom porukom za BiH

izvor Danas.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more