IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ADNAN Čirgić: Nož, žica i Neno Kaluđerović… (foto, video)

„Ovo je neka nova Crna Gora na koju ćete se morati naviknuti“, poručili su oslobodioci nakon 75-godina ropstva pod antifašizmom. Da bismo se što lakše i što brže navikli na idejna rješenja budućih spomenika Pavlu Đurišiću, na ulice Ratka Mladića, Blagoja Jovovića i ostalih antifašista– trude se ovih dana mnogi, kako oni što ulicama Podgorice kliču: „Nož, žica, Podgorica“

CETINJE: Crna Gora, Znimljivosti, vijesti, četvrtak, 01. VI. 2022… 18: 38… ADNAN Čirgić: Nož, žica i Neno Kaluđerović… (foto, video)

Za Antenu M piše: Adnan Čirgić 

„Ovo je neka nova Crna Gora na koju ćete se morati naviknuti“, poručili su oslobodioci nakon 75-godišnjega ropstva pod antifašizmom. Da bismo se što lakše i što brže navikli na idejna rješenja budućih spomenika Pavlu Đurišiću, na ulice Ratka Mladića, Blagoja Jovovića i ostalih antifašista– trude se ovih dana mnogi, kako oni što ulicama Podgorice kliču: „Nož, žica, Podgorica“, tako i funkcioneri vlasti koji gnusno relativizuju te poruke poput gradonačelnice Podgorice ili ombudsmana Bjekovića recimo.

No da pojasni da ta skandiranja imaju i svoj pandan na crnogorskoj strani potrudio se juče urbi et orbi urednik Vijesti, zagovornik ideje o „asimptomatskome crnogorskom nacionalizmu“ koji stoji spram srpskoga nacionalizma (čiji je jedan od simptoma baš nož, žica i Srebrenica).

Iako za taj nacionalizam bez simptoma donedavno nije mogao naći ništa grđe od nepotvrđene teze da je „otišao toliko desno da katkad koketira sa fašističkim i kulturršovinističkim idejama“, propagandista Srdan Kosović ovoga puta našao je crnogorski pandan srpskome genocidu u Srebrenici.

Gostujući na TV Vijesti, u „Bojama jutra“ u okviru rubrike „Pregled štampe“, Kosović doslovno komentariše nedavno prizivanje srebreničkoga genocida na ulicama Podgorice:

„Pa ja mislim da govor mržnje na na na stadionima nije naročita novost. Ono što je za mene naročita novost jeste da navijači Sutjeske koji dosad nisu bili povezivani, barem nisam upoznat sa tim slučajevima da su oni imali ove vrste ispada, mene je to lično iznenadio znajući čak i direktno i indirektno bekgraund nekih od vođa navijača Sutjeske koji sigurno nisu, ovaj, ili bar nisu javno iskazivali tu vrstu ovaj ne znam da li je nazvati pripadnosti ili ili ili tendencije da se na taj način javno ponaša.

Ono što je što je juče su u par komentara je rečeno, što treba da zabrine, jeste ta lakoća ponašanja krajnje neprikladnog, u ovom u ovom slučaju se vjerovatno može nazvati izuzetno glupom, ako je ako prihvatimo ono što su Vojvode juče saopštile, dakle da tu nije bilo, nije htjelo da se, povezuju sa genocidom, pa mislim vjerovatno su izabrali najgluplji mogući način da se da se da se to uradi.

BONUS VIDEO: “Nož, žica, Podgorica”: Tužiteljstvo formiralo predmet zbog skandiranja navijača

S druge strane mislim da je jako bitno da da da javni prostor bude zaštićen i zato institucije imaju glavnu ulogu. Kolko sam ja vidio juče, tužilaštvo je dosta dosta brzo reagovalo, mislim da je prošlo par sati od početka radnog dana da se tužilaštvo oglasilo da se bavi tim, imam informacije da policija saslušava navijače Sutjeske, vidjećemo na koji će se način to dalje dalje razvijati, ali jako je bitno da naročito ponašanje u javnom prostoru koji je zajednička svojina svih građana bude oštro sankcionisano naravno u skladu sa u skladu sa zakonom.

Čitaj još:   ADNAN Čirgić: Što prije propadnemo prije ćemo se dići...

Mi imamo već duži niz ovaj godina unazad to vrlo neodgovorno ponašanje u na na javnim lokacijama. Ja sam prije par dana putovao ka primorju i vidio sam da da da na ulazu ovaj na Cetinje stoji transparent podrške osumnjičenom barem kolko je javnosti poznato osumnjičenom za učešće ili pomaganje, ne znam, nije bilo čini mi se decidnih detalja, osumnjičenom za za za teška ubistva, dakle to je isto forma javnog prostora, tako da mislim da da zaista ovaj, a u tom slučaju recimo konkretno nismo nismo imali neke naročite reakcije javnosti ili ih ja barem nisam registrovao.

U svakom slučaju mene raduje ova vrsta reakcije javnosti i nadam se da će to biti i pravilo i da neće biti neke selektivnosti kad budu slični ovaj novi ispadi kojih se bojim da će bit.“

Što nam je Kosović pojasnio?

1. Govor mržnje na stadionima nije ništa neuobičajeno. Dakle, Vojvode nijesu uradile ništa neobično.

2. Kosović poznaje neke od vođa Vojvoda i, koliko on zna, oni dosad nijesu pokazivali „pripadnost“ ili „tendenciju“ da se tako javno ponašaju.

3. Ako prihvatimo kao tačno saopštenje Vojvoda da im namjere nijesu bile da zastraše genocidom, onda je njihovo ponašanje na ulicama Podgorice bilo ne samo neprikladno no i glupo. Navijači Sutjeske izabrali su „najgluplji način da se to uradi“. Kosović pak nije pojasnio na koju radnju misli ako im vjeruje na riječ da nijesu htjeli širiti strah podśećanjem na genocid u Srebrenici.

4.  Institucije su reagovale brzo.

5. Duži niz godina svjedočimo neodgovornom ponašanju na javnom prostoru. Da je tako svjedoči transparent na ulazu u Cetinje kojim se pruža podrška „osumnjičenom za za za teška ubistva“.

6. Javno odavanje podrške „osumnjičenom za teška ubistva“, za razliku od „neprikladnog“ i „glupog“ ponašanja navijača Sutjeske, nije izazvalo naročite reakcije ili ih bar Kosović nije registrovao.

7. Kosovića raduju „ove“ reakcije javnosti na „neprikladan“ i „glup“ „ispad“ navijača Sutjeske i on se nada da će te reakcije ispratiti i nove slične „ispade“ za koje zna da će ih biti.

Eto, Kosović je konačno našao simptom crnogorskoga nacionalizma koji je pandan pokliču o nožu i žici. Taj poklič nema za cilj da asocira na genocid u Srebrenici nego je riječ o neprikladnome i glupome ispadu onih koji nemaju „tendenciju“ da se u javnosti tako ponašaju.

Njihovo neprikladno ponašanje nije nikakva novost u našem javnom prostoru u kojem se duži niz godina, svjedoči Kosović, neodgovorno ponašaju.

Istina, Kosović ne veli da se u našemu javnom prostoru duži niz godina neprikladno ponašaju različiti protagonisti iste ideologije zla– bilo crtanjem murala i grafita posvećenih glorifikaciji ratnih zlikovaca koje je osudio međunarodni sud za ratne zločine, bilo rušenjem spomenika herojima antifašističke borbe, bilo paljenjem državnih i NATO zastava, bilo uriniranjem po spomeniku narodnome heroju koji je simbol crnogorske borbe za slobodu.

BONUS VIDEO: BOJE JUTRA – Pregled štampe – Srdan Kosović

Neprikladno ponašanje ravno pokličima za novi genocid, koji to u konkretnome slučaju po Kosoviću zapravo i nijesu, jeste podrška „osumnjičenom za teška ubistva“, čije ime Kosović ne izgovara, ali čija slika i slika transparenta na ekranu prati Kosovićevu sramotnu relativizaciju zločina.

Čitaj još:   ADNAN Čirgić: Krivokapićevi eksperti su gomila DILETANATA I ŠTETOČINA koji rade PROTIV interesa ZEMLJE... (video)

TV ekipa Vijesti koja je uređivala „Boje jutra“ mora da je naslutila da će crnogorski pandan srpskome poduhvatu u Srebrenici Kosović naći u transparentu s likom Cetinjanina Nena Kaluđerovića.

Možda bi manju sablazan današnjim kosovićima izazvala željena slika na kojoj bi na direcima na ulazu u Cetinje viđeli obješen ne transparent no Nena Kaluđerovića lično i sve one građane koji zajedno s njim iskazuju bunt protiv kvislinške crnogorske vlasti i njihovih medijskih sluga što su Crnu Goru s puta u EU uveli u brlog Srpskoga sveta u kome je pop Maca svetac, Ratko Mladić heroj, Draža Mihailović antifašista, Dritan Abazović premijer…

Manipulator Kosović transparent na ulazu u Cetinje želi predstaviti kao podršku „osumnjičenom za teška ubistva“ uprkos tome što se čak i na ekranu TV Vijesti vidi da na tome transparentu piše: „Prijeki sud nije što dušmani tvore– no istina što odani zbore! Danas si meta ti– śutra svi mi!

Zanavijek uz tebe odane šćeri i sinovi Grada heroja.“ Taj transparent podrška je onome koji je medijska žrtva prijekoga suda, žrtva i propagandnoga teksta objavljenoga u Kosovićevim novinama od strane „novinarke“ koja je crtala mete tobožnjim crnogorskim nacionalistima s Birnove liste.

To je podrška onome kojemu je unaprijed presudio Vučićev Abazović-kadija i njegov Pendrek-efendija, a optužnicu ispisali uslužni im mediji tovareći mu grijehe pred kojima će ustuknuti od odbrane oni koji su do juče poručivali da smo svi mi Neno Kaluđerović.

U besudnoj zemlji Crnoj Gori takvi ne mogu očekivati pravedno suđenje na kome bi dokazali nevinost niti priznali da su krivi što vole svoju zemlju. Ne znaju današnji kosovići da ima i onih koje ne mogu slomiti niti im mogu pomoći da ih ulove ni dronovi ni termalne kamere ni šok bombe ni psi tragači ni stotine policajaca i kriminalaca.

To su potomci onih što ih ni glad nije mogla naćerati da prihvate pomilovanje i penziju kralja Aleksandra koji je izumio pomireeenje za koje se današnji Kosovićevi mentori zalažu. Ne izaziva Kosoviću sablazan činjenica da gradonačelnik nekadašnje crnogorske metropole turizma platne liste potpisuje u spuškome zatvoru no činjenica da žitelji Grada heroja uprkos strašilima aktuelne vlasti i dalje pružaju otpor ponuđenome životu nedostojnu čovjeka.

izvor Antena M.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more