IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

GRAĐANI SARAJEVA U STRAHU: Vrane napadaju ljude, mnogi završili u Hitnoj pomoći, učestali nasrtaji ptica na građane u Kantonu Sarajevo… (foto, video)

Najbolje je nositi nešto što pokriva glavu ili kišobran kako bi se izbjegao bliski kontakt sa pticom, i proći brzo područjem gdje tih ptica ima puno, savjetuju stručnjaci…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, Znimljivosti, četvrtak, 01. VI. 2022… 09: 38… GRAĐANI SARAJEVA U STRAHU: Vrane napadaju ljude, mnogi završili u Hitnoj pomoći, učestali nasrtaji ptica na građane u Kantonu Sarajevo… (foto, video)

Ovih dana ponovo su učestali napadi vrana na građane u Kantonu Sarajevo, a među onima kojima imaju najviše problema sa ovim pticama su stanovnici naselja Alipašino Polje i Dobrinja u općini Novi Grad.

“Danima vrane napadaju građane na potezu od Trga sarajevske olimpijade i ulice Salke Nazečića. U blizini je i park u kojem ima i male djece. Brinemo se, ali koga god nazovemo nije nadležan, a zvali smo redom policiju, preduzeća Rad i Park, veterinarsku inspekciju, lovačko društvo…

Prije dva dana su napale dvojicu komšija, jedan je krvario, pa je završio kod ljekara gdje su mu dali tetanus. Jučer ujutro su ponovo napale jednog komšiju”, kaže za Faktor Šejla H. J. koja živi u ovom dijelu naselja Dobrinja.

Dodaje kako je u tom dijelu jako puno drveća koje se razgranalo, a ne održava se adekvatno.

“Neki dijelovi naselja izgledaju kao džungla jer je neplanski sađeno. Nismo zato da se režu stabla, ali trebamo li ih zaista na tako malom prostoru imati u tolikom broju? Ove godine, zbog stalnih kiša, biljke su podivljale, a ne održavaju se redovno. Takvi prostori idealna su staništa za ove ptice”, govori sugrađanka Šejla H. J.

Čitaj još:   VUČKO, PERE RUKE OD DODIKA:"Nije moj posao da ga obuzdavam..." (foto)

Dr. Melita Stanić iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, kazala je za Faktor kako je prije dva dana jedan sugrađanin, nakon napada vrane, zatražio ljekarsku pomoć.

“Ne mogu tačno kazati kakvu je povredu imao pacijent koji nam se obratio, jer kolege koje su ga primile, nisu tu, ali mogu reći da je imao renu jer je registriran u ambulanti za povrede. To mogu biti blage, ali i ozbiljnije, dublje rane, pa se u tom slučaju pacijentu, koji nije pokriven antitetanusnom zaštitom, daje injekcija”, kazala je dr. Stanić.

Dražen Kotrošan, ornitolog i savjetnik u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, kaže kako su napadi vrana uobičajeni za ovo doba godine jer brane svoje mlade.

“Ovo je period gniježdenja vrana, a mladi koji još nisu stasali za let često ispadaju iz gnijezda, građani to u većini slučajeva ne primjećuju, pa kad prolaze u blizini takvih mjesta vrane ih napadaju (kljucnu kljunom ili zahvate kandžama) misleći da će nauditi njenom mladunčetu”, kaže Kotrošan.

Dodaje kako je najbolje nositi neko pokrivalo za glavu ili kišobran kako bi se izbjegao bliski kontakt sa pticom, i proći brzo područjem gdje tih ptica ima puno.

Čitaj još:   UŽAS- Napadnut mladić sa crnogorskom zastavom, napadači izašli iz mercedesa beogradskih tablica!? (foto)

“Građani trebaju biti oprezni, naročito do početka jula, kada će i ti mladi poodrasti, a onda ni vrane neće biti tako agresivne”, navodi Kotrošan.

izvor (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more