IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BRAVO za Majke Srebrenice: Poslije presude JOVICI Stanišiću i FRANKU Simatoviću, tužiće Srbiju i entitet RS… (foto, video)

Udruženje Majke Srebrenice najavile su tužbu protiv Republike Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta RS nakon što je Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) donio je konačnu presudu u predmetu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića…

Majke Srebrenice zvanično: “Planiramo podnijeti tužbu protiv Srbije i entiteta RS”

SREBRENICA: BiH, Srbija, Zanimljivosti, subota, 03. VI. 2022… 00: 38… BRAVO za Majke Srebrenice: Poslije presude JOVICI Stanišiću i FRANKU Simatoviću, tužiće Srbiju i entitet RS… (foto, video)

Jovica Stanišić i Franko Simatović su bivši rukovodioci srbijanske Službe državne bezbjednosti (SDB), te su osuđeni na po 15 godina zatvora, prenosi Radiosarajevo.ba.

“Nakon presuda za udruženi zločinački poduhvat, te presude Stanišiću i Simatoviću planiramo podnijeti tužbu protiv Republike Srbije i RS- a…

Tražit ćemo pravdu za svaku žrtvu genocida”, napisale su iz Udruženja Majke Srebrenice na Twitteru.

Simatović i Stanišić su prvi srbijanski visoki dužnosnici koji su osuđeni za učešće u ratu u Bosni i Hercegovini.

Oni su, prema presudi MMKS, osuđeni za udruženi zločinački poduhvat u Bosni i Hercegovini, koji je za cilj imao trajno uklanjanje nesrpskog stanovništa iz naše zemlje. Konkretno, osuđeni su za zločine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu, Bosanskom Šamcu i Sanskom Mostu.

Čitaj još:   BRAVO za Majke Srebrenice, podržale MILA Đukanovića: Samo put kojim on vodi državu može nastaviti dobre odnose BiH i Crne Gore... (foto)

Podsjetimo, pred sudom je bio i predsjednik tadašnje Savezne republike Jugoslavije (današnje Srbije) Slobodan Milošević. On je sudu izručen još 2002. godine. Tokom četiri godine suđenja, sve je ukazivalo da će bivši predsjednik Srbije biti osuđen, ali je 2006. godine Milošević preminuo u svojoj ćeliji u Nizozemskoj.

BONUS VIDEO: Srebrenicki inferno ( Bosno majko, Srebrenico sestro )

izvor sandžačke novine.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more