IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SUD PONIŠTIO ODLUKU DISCIPLINSKE KOMISIJE: Pilot IGOR Delević odbio da preveze Porfirija i Joanikija na Cetinje, postupio ispravno… (foto, video)

Upravni sud Crne Gore donio je presudu kojom se poništava odluka Disciplinske komisije da je tadašnji rukovodilac Avio- helikopterske jedinice MUP- a Igor Delević kriv što je 5. septembra 2021. godine godine odbio da podigne helikopter i sa kopilotom Draženom Vlahovićem preveze velikodostojnike SPC Porfirija i Joanikija na Cetinje. Tog dana je u crnogorskoj prijestonici organizovano nasilno ustoličenje mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija, čemu se protivilo hiljade demonstranata.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, subota, 03. VI. 2022… 10: 38…” SUD PONIŠTIO ODLUKU DISCIPLINSKE KOMISIJE: Pilot IGOR Delević odbio da preveze Porfirija i Joanikija na Cetinje, postupio ispravno… (foto, video)

Vijeće Upravnog suda je rješavajući upravni spor po tužbi Igora Delevića iz Podgorice, koja je zastupao advokat Miloš Vukčević, protiv Disciplinske komisije Crne Gore je 4. maja ove godine usvojio tužbu Delevića zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, navodi se u presudi u koju je CdM imao uvid.

“Poništava se odluka Disciplinske komisije od 11. jula 2022. godine”, piše u presudi Upravnog suda.

Upravni sud je tokom postupka konstatovao da Delević tada nije dobio ni usmeni, a ni pisani nalog za korišćenje letjelice od neposrednog rukovodica, odnosno pretpostavljenog.

“Ovo posebno kod činjenice što se iz iskaza svjedoka Sergeja Sekulovića, tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova, a na koji se poziva tužena (Disciplinska komisija) u osporenom rješenju, može zaključiti da isti nije dao pisani nalog za koriščenje letjelice, a što se tiče usmenog naloga istakao je da je u telefonskoj komunikaciji sa direktorom Miodrgom Bešovićem saopštio da postoji potreba za upotrebu avio-helikopterske jedinice, pri čemu nije naveo vrstu letjelice koja će se koristiti, niti datum, vrijeme polijetanja, maršutu i svrhu leta.

Dakle, osnovani su prigovori tužioca Delevića o pogrešno utvrđenom činjeničnom stanju”, stoji u odluci Upravnog suda u koju je CdM imao uvid.

Čitaj još:   VIC DANA: Perica uletio u kuću zadihan, pita roditelje je li on Srbin ili Jevrej, a onda ide urnebes… (foto)

Takođe, sud je kontstatovao da je Delević tog dana  osnovano iznio procijene koji su se odnosile na sigurnost vazduhoplova, članova posade, putnika i tereta u vazduhoplovu tokom akcije.

“Ovo posebno kod činjenice što iz iskaza svjedoka Dragana Gorovića, pomoćnika direktora Uprave policije, proizilazi da je on obavijestio tužioca o bezbjednosnim rizicima i operativnim saznanjima u odnosu na eventualni dolazak letjelice na Cetinje uključujući i mogućnost upotrebe drona sa eksplozivom, na koji način bi bila ugrožena bezbjednost službenika, putnika, sredstava i opreme”, naglašava se u presudi Upravnog suda.

Upravni sud je ukazao i na to da je Inicijativu za pokretanje disciplinskog postupka protiv Delevića, podnio njegov neposredni rukovodilac v.d. direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje, Miodrag Bešović, koji je istovremeno bio i neposredni učesnik spornog događaja po osnovu kojeg je podnijeta Inicijativa, a ujedno je bio i svjedok u disciplinskom postupku, što je od značaja za pravilno i zakonito rješavanje postupka.

U odluci Disciplinsnke komisije koju je Upravni sud poništo se navodilo između ostalog da je Delević odgovoran zato što je: „odbio da helikopterom Avio- helikopterske jedinice, po nalogu neposredno pretpostavljenog, a u vezi zahtjeva pomoćnika direktora Uprave policije, izvrši transport lica iz Podgorice do Cetinja, oko osam časova istog dana, na način što je odbio da obavlja poslove pilota, odnosno da preuzme pilotiranje helikopterom (sa obrazloženjem da nije bezbjedno), a bio je dužan“.

Bio je okrivljen da je počinio težu povredu službene dužnosti– odbijanje izvršavanja naloga ili radnog zadatka.

Izrečena mu je disciplinska mjera – „novčana kazna– u visini od po 40 odsto mjesečne zarade isplaćene za mjesec u kojem je počinjena povreda službene dužnosti u trajanju od četiri (četiri) mjeseca“.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, koji je inicirao disciplinski postupak, u svjedočenju pred komisijom, kazao je da je moguće da ne bi otvarao ovaj slučaj da je imao sve informacije.

Čitaj još:   DODIKOVA Policija zabranila obilježavanje Dana državnosti BiH u MRKONJIĆ GRADU... (foto, video)

” … Moguće da sam dobio pisani izvještaj o njihovim razlozima, kao i Uprave policije do pokretanja disciplinskog postupka možda ne bi ni došlo”, rekao je on tada.

Piloti Avio- helikopterske jedinice MUP- a Dražen Vlahović i Igor Delević odbili su, 5. septembra 2021. godine, da se stave na raspolaganje Upravi policije, odnosno da do Cetinjskog manastira transportuju mitropolita SPC Joanikija i patrijarha srpskog Porfirija jer nijesu postojali bezbjednosni uslovi.

Nakon toga dvojica pilota su suspendovana i protiv njih je pokrenut disciplinski postupak zbog teške povrede dužnosti. (Aleksandra Obradović)

BONUS VIDEO: Otkriveno ko je pilot koji je patrijarha Porfirija i mitropolita Joanikija prebacio na Cetinje!

izvor CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more