IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Publicista SLOBODAN Jovanović: SAO Pljevlja i principi… (foto)

Predśednik Opštine Pljevlja, inače po profesiji ljekar, nije stanični amalin ako ste to pomislili zbog njegovih manira, dao je sebi za pravo da krši sve zakone države Crne Gore i izvrgava državu ruglu, iako se vodi kao njen državni funkcioner i ostvaruje sve prinadležnosti- zahvaljujući državi Crnoj Gori.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 04. VI. 2022… 17: 38… Publicista SLOBODAN Jovanović: SAO Pljevlja i principi… (foto)

Još je žalosnije kada odlazeći premijer Dritan Abazović relativizuje njegovo kršenje zakona neumjesnim doskočicama o (zlo)upotrebi izborne kampanje, bagatelišući bezakonje.

Taj tobože svršeni politikolog bi morao da zna što je obaveza državnih organa i kad treba da djeluju po službenoj dužnosti i da se njegovo stalno ponavljanje o osvojenoj slobodi izgleda jedino odnosi na slobodu vlasti da se ponaša kako joj drago, ne poštujući Ustav, zakone i ostale propise.

Umjesto pravno uređene države u kojoj će zakoni važiti za sve, dobili smo vlast koja je od države napravila cirkus i provizorijum u kojem vlada samovolja.

Gore pomenuti predśednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš poslao je raspis svim javnim preduzećima da na svojim objektima istaknu „zastavu srpskog naroda“, pozvavši se na član 11 Zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola.

U tom članu piše: „U jedinicama lokalne samouprave u kojima pripadnici manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice čine većinsko stanovništvo, prema rezultatima posljednjeg popisa, na zgradama organa lokalne samouprave i javnih ustanova, čiji je osnivač Opština, odnosno država, stalno se vije i zastava tog manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice“.

Istina je da je po popisu iz 2011. broj Srba u Pljevljima činio većinu od 57,07 odsto, ali se postavlja pitanje statusa Srba u Crnoj Gori: da li su Srbi u Crnoj Gori nacionalna manjina ili je to po potrebi?

Istina, postoji Nacionalni savjet srpske nacionalne manjine, ali, koliko znam, stranka g. Vraneša ne priznaje taj nacionalni savjet, niti priznaje da su Srbi nacionalna manjina u Crnoj Gori. Ne znam kako se može pozivati na pomenuti zakon ako je tako, posebno što član 4 tog zakona propisuje da grb, zastavu i himnu manjinskog naroda „utvrđuje svojom odlukom savjet manjinskog naroda“…, na što saglasnost „daje Vlada Crne Gore“?

Čitaj još:   OPREZNO DO SRIJEDE I NE ZABORAVITE KIŠOBRANE: Danas promenljivo oblačno i svježije s kišom... (foto)

Ako je gospodin mislio da vješa zastave druge države po javnim institucijama u Pljevljima, moram ga upozoriti, kao i nadležne po javnim ustanovama, da Zakon o javnom redu i miru („Službeni list Crne Gore“ br. 064/11 od 29. 12. 2011, 056/20 od 15. 6. 2020) u članu 23 predviđa:

„Pravno lice koje na javnom mjestu istakne ili upotrijebi zastavu, grb ili drugi simbol druge države, osim ako je zastava, grb ili drugi simbol druge države istaknut kao simbol pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u skladu sa posebnim zakonom ili ako je zastava, grb ili drugi simbol druge države istaknut prilikom održavanja sportske priredbe, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom od 2.500 eura do 5.000 eura“.

Takođe, pomenuti predśednik Opštine Pljevlja je na odborničko pitanje Marka Tošića (DPS), vezano za postavljanje državnih zastava za 21. maj, Dan nezavisnosti Crne Gore, odgovorio u maniru nacionalističkog kabadahije, nazivajući proslavu 21. maja cirkuskom predstavom čiju praksu će on prekinuti.

Zato nije zgoreg da se podśete i on i ekstremne prosrpske vlasti u Nikšiću, Budvi i Herceg Novom na zakonske odredbe kada je u pitanju isticanje državne zastave za državne praznike.

U Zakonu o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore („Službeni list Republike Crne Gore“, br. 047/04 od 12. 7. 2004, 027/07 od 17. 5. 2007, „Službeni list Crne Gore“, br. 073/10 od 10. 12.2 010, 040/11 od 8. 8. 2011, 034/19 od 21. 6. 2019, 047/19 od 12. 8. 2019), član 15, piše:

„Zastava se stalno vije: 1) na zgradi Skupštine Crne Gore; 2) na zgradama u kojima se nalaze službene prostorije predsjednika Crne Gore, Vlade, Ustavnog suda, Vrhovnog suda, vrhovnog državnog tužioca i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda; 3) na rezidenciji predsjednika Crne Gore; 4) na zgradama organa lokalne samouprave i javnih ustanova čiji je osnivač država odnosno lokalna samouprava“.

Čitaj još:   HOROR I BRUTALNA LIKVIDACIJA TURSKOG DIPLOMATE: Napadač sjedio za stolom i tipkao po telefonu, izvukao pištolj i nastao je pokolj (video)

U članu 16 istog zakona piše u prvom stavu: „Zastava se ističe: 1) na Dan državnosti Crne Gore i u dane drugih državnih praznika Crne Gore, na zgradama u kojima su smješteni državni organi i organi lokalne samouprave“.

Članom 29 kazne predviđene za nepoštovanje ovih odredbi iznose do 20.000 eura.

Konačno, pozivam državne tužioce da po službenoj dužnosti gone sve čelnike opština u Crnoj Gori koji ne poštuju zakone navedene u ovom tekstu, kao i sve druge zakone Crne Gore, jer je to njihova zakonska obaveza. U slučaju da ne bude tako, pozivam sve građane koje „oslobodioci“ sadašnje vlasti pokušavaju načiniti građanima druga reda zbog svoje ljubavi i privrženosti Crnoj Gori, da sami podnose prijave okružnim tužilaštvima.

A za fakinski odgovor g. Tošiću da se ne bi ni śetio da je Dan nezavisnosti 21. maja da ga ovaj nije podśetio možemo samo da upotrijebimo izreku: „Čega se pametan stidi…“.

izvor: pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more