IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SASTAV VLADE KOJU JE IMENOVAO ERDOGAN: Diplomatiju vodi do skorašnji ŠEF Obavještajne Službe HAKAN Fidan… (foto, video)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan položio je danas zakletvu u parlamentu Turske i preuzeo novi mandat šefa države nakon čega je održana i svečana inauguracija. Odmah je obavio i jedan od prvih zadataka, a to je imenovanje članova vlade.

ANKARA: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 04. VI. 2022… 00: 38… SASTAV VLADE KOJU JE IMENOVAO ERDOGAN: Diplomatiju vodi do skorašnji ŠEF Obavještajne Službe HAKAN Fidan… (foto, video)

Erdogan je najavio nove članove vlade na konferenciji za novinare koju je održao u vili Cankaya. Interesantno je da su samo dva ministra zadržala svoja mjesta.

Čelnik Nacionalne obavještajne organizacije (MIT) Hakan Fidan zamijenio je Mevluta Cavusoglua na mjestu ministra vanjskih poslova, dok je bivši šef ekonomije Mehmet Simsek postao novi ministar finansija, u dugo očekivanoj odluci.

Erdogan je imenovao Cevdeta Yılmaza za novog potpredsjednika vlade, koji će zamijeniti Fuata Oktaya. On nije imenovao nijednog drugog na toj poziciji i radit će sa jednim potpredsjednikom.

Yilmaz Tunc je zamijenio Bekira Bozdaga na mjestu ministra pravde, dok je načelnik Generalštaba general Yašar Guler zamijenio Hulusi Akar na mjestu ministra odbrane.

Čitaj još:   UŽAS: Prevrnuo se traktor, poginuli muž i žena, ćerka povrijeđena...

Mahinur Ozdemir, koji je služio kao ambasador Turske u Alžiru, imenovan je za novog ministra porodice i socijalne politike u zemlji, zamijenivši Deryu Yanik.

U međuvremenu, Ali Yerlikaya, koji je bio guverner Istanbula pet godina, postao je novi ministar unutrašnjih poslova, zamijenivši Suleymana Soylua.

Vedat Isikhan je postao novi ministar rada i socijalne sigurnosti, Mehmet Ozhaseki je postao ministar okoliša, urbanizacije i klimatskih promjena, a Alparslan Bayraktar je postao ministar energetike i prirodnih resursa.

Ministar zdravlja Fahrettin Koca i ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy jedini su ministri koji su zadržali svoje prethodne funkcije.

Ovo su ostali ministri u novom Erdoganovom predsjedničkom mandatu:

    Ministar omladine i sporta: Osman Askın Bak;

    Nacionalni ministar obrazovanja: Jusuf Tekin;

    Ministar industrije i tehnologije: Mehmet Fatih Kacir;

    Ministar poljoprivrede i šumarstva: Ibrahim Yumakli;

    Ministar trgovine: Omer Bolat;

    Ministar saobraćaja i infrastrukture: Abdulkadir Uraloglu.

Ranije tokom dana, Erdogan je rekao da će novi sastav vlade svoj prvi sastanak održati u utorak.

BONUS VIDEO: Cumhurbaşkanı Erdoğan yemin ederek görevine başladı

Čitaj još:   IZ POFALIĆA NA SVETI STEFAN: Dodik prezentira BAHATOST I U CRNOJ GORI

izvor Hayat.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more