IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŠEKI Radončić: U Crnoj Gori se dešava tiho etničko čišćenje… (foto)

U Crnoj Gori je na snazi tiho etničko čišćenje, ocijenio je novinar i publicista Šeki Radončić, gostujući u podkastu “Bure baruta”.

Podsjeća da je slična matrica već primjenjivana na Crnogorce u Srbiji, ali optimista je, kako kaže, po pitanju sudbine Crne Gore.

Radončić smatra da su danas u Crnoj Gori ugroženi ne samo Bošnjaci i Muslimani, već i Crnogoci i građanska opcija, te da je riječ o istoj matrici koja je sprovedena devedesetih od strane zvaničnog Beograda na teritoriji bivše Jugoslavije.

„Mi smo u istom loncu, bili jedne ili druge vjere, izjašnjavali se ko Crnogorci ili kao Bošnjaci. Ovo što se radi u Crnoj Gori od 2020. do danas, a i još će potrajati, je klasično etničko čišćenje. Ja sam se toliko bavio ratnim zločinima, pratio suđenja u Hagu, haške procese, da vam garantujem da je ovo sasvim meritorna i korektna procjena”, kazao je Radončić.

Beograd je, kaže, uspio da sprovede i etničko čišćenje Crnogoraca u Srbiji.

„To je zvanično pokrenuo Aleksandar Vučić izjavom ‘ubuduće ovdje ne može niko biti, ne mogu nama Crnogorci ovdje govoriti crnogorskim, nego moraju govoriti srpskim jezikom i neće nama komandovati Crnogorci ko što su komandovali svih ovih godina’. Nakon te izjave od 120 hiljada deklarisanih Crnogoraca u Srbiji sada imamo 20 hiljada. Ovdje imamo sad identičnu situaciju”, napominje Radončić.

Čitaj još:   ŠEKI RADONČIĆ novinar i publicista: Pade Vlada usred Titograda! (foto, video)

Ističe da nije mogao da zamisli da će doći trenutak u kojem će neko u glavnom gradu Crne Gore skandirati „Nož, žica, Podgorica“. Očekivao je, kako ističe, jaču reakciju građanske Crne Gore.

„Ovo je noćna mora. Vjerujte, noćna mora. Dakle, u Podgorici to skandirate. To ne skandirate Bošnjacima ili Muslimanima nego skandirate Crnogorcima!

Crnogorcima, gdje i sebe računam, svih vjera i nacija, fali građanske kuraži. Izvinite, nakon skandiranja ‘Nož, žica, Srebrenica’ u Podgorici je trebalo da se okupi, ko što bi se u svim demokratskim i velikim gradovima okupilo, 50 hiljada ljudi i nosili bi slike onih nesrećnih majki, ili makar bedževe”, naglašava Radončić.

Iako je, kako kaže, građanska i multietnička Crna Gora trenutno na koljenima, optimista je da će i ove teškoće prevazići kao i mnoge prije toga.

“Populizam je kao prljava, nabujala rijeka koja se izlila iz korita, ali će u to korito jednom morati da se vrati”, zaključuje Radončić.

Čitaj još:   ŠEKI Radončić- DIREKTNO: "DRITAN Abazović će prije ili kasnije završiti iza rešetaka"... (foto, video)

izvor: gradskiportal.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more