IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ALEK Barović: Orlovi i vrane- DANAS BI SVAKA VRANA DA POBJEDI ORLA, MA NE MOŽE JOJ BIT… (foto)

Prekjuče je bio Trojičin dan i dan Svetoga Vladimira Dukljanskog, prvog crnogorskog svetitelja i jednog od utemeljivača crnogorske države. Vladimirov krst vjekovima se, svake godine o Trojičinu dne, iznosio na vrh Rumije, u slavu svečevu i molitvu za oslobođenje domovine. Iznosili su ga pripadnici sve tri vjere iz podrumijskog kraja, kao jedan od simbola jedinstva Crnogoraca. To je trajalo sve dok nije srpska crkva odlučila da to jedinstvo uništi.

To je najprije učinjeno nelegalnim postavljanjem metalnog objekta na vrhu planine. Rumija je tada, barem u očima agresivnih popova srpske crkve i zvanično postala srpska planina, a Vladimir prvi srpski vladar. Naravno, nit je Rumija srpska planina, nit je Vladimir srpski vladar.

Zanimljiva je ta evolucija pokojnog Rista Radovića i njegovih učenika. Od zakivanja Dukljana čekićem u Vezirov most do prisvajanja dukljanske tradicije. Mislim, krenulo se sa prisvajanjem Vladimira, pa u potonje dvije-tri godine počinje se polako i sa samom Dukljom, Gradinom martinićkom i ostalim ranihrišćanskim nekropolama. Svojevrsno zapišavanje teritorije koje se malo po malo širi. Valjda se vode logikom đe gođ stanu nogom to je srpsko, pa tako i ono što su do prije par godina proklinjali.

No vratimo se nazad. Objekat je postavljen nelegalno i donesena je odluka da se on ukloni. Od tada prođe evo skoro dvadeset godina dana i nikom ništa. Crnogorska država je tako poklekla na početku svog obnovljenog postojanja i spuštila gard prvom mučkom udarcu u glavu. Prvom od mnogih, jer se nije ni od kasnijih branila.

Spuštanjem garda i masovnom tolerancijom svih kršenja zakona zarad ”mira u kući” i svakolikih drugih bezumnih izgovora došli smo ođe đe jesmo. Na primjer, da neki pljevaljski „šerif u pokušaju“ pokušava da na dijelu crnogorske teritorije zabrani isticanje crnogorskih zastava i proslavljanje 21. maja.

Pominje on dalje i Sekulu Drljevića i mržnju prema svemu srpskom, uobičajene četničke argumente. Što se tiče Drljevića, čisto sumnjam da iko od onih što ga pominju, sa namjerom unižavanja Crnogoraca, znaju i jednu rečenicu iz njegove biografije. Jednostavno, tako su čuli da treba i nastavljaju da papagajski ponavljaju. Zanimljivo je da Drljevića najviše pominju oni koji su javni i tajni obožavaoci stvarnih koljača – Đurišića, Đujića, popa Mace i ostalih. Što se pak tiče mržnje prema svemu srpskom to je najizlizanija fora srpskog nacionalizma. Vječno ugroženi i ugnjetavani od svih i svakoga. Nema naroda da se toliko busa u sebe, svoju silu i junaštvo, a da minimum posljednjih pedeset godina konstantno kuka da je ugrožen od svih i svakoga.

Čitaj još:   ALEK Barović: Fatićevci- Crnogorci nisu pritoka koja će napajati srpsko more... (foto)

Sa druge strane, ne zna se ni da li su većina kako tvrde ili manjina ili nešto treće, po potrebi. Konkretno, kada je u pitanju pravo na isticanje zastave manjinskog naroda onda kako mu i samo ime kaže – ističe ga manjinski narod. Kako onda Srbi ako su većina mogu da se koriste pravom manjine? Ako su pak većina, onda moraju da koriste zvaničnu crnogorsku zastavu, jer ipak nisu tolika većina da bi je promijenili. Naravno, ovo od njih nećete čuti, jer i iz zakona kao i iz istorije čupkaju samo ono što im odgovara.

Ne postoji ni odluka o zastavi srpskog naroda u Crnoj Gori, tj. zastavi koju koriste pripadnici te manjine, jer oni ne priznaju da su manjina. Zbog toga koriste dvorsku zastavu kralja Nikole kao zastavu svoje većine/manjine. Međutim, u tom slučaju to nije zastava srpskog naroda, jer je regulisana drugim zakonom, i isto je Crnogoraca i svih drugih naroda u Crnoj Gori koliko i njihova. 

Naravno, ni ovo nećete čuti od predstavnika srpskog naroda u Crnoj Gori. Međutim, oćete da brane Petroviće od Katunjana. Zanimljivo je to premda su Petrovići, na primjer, Pljevljima vladali jedva četiri godine, a Katunskom nahijom dvjesta i kusur.

Čitaj još:   SAMO VAS NEŠTO GLEDAM: Na današnji dan umro je JOSIP BROZ TITO - "Oni’ mu ni po čemu nisu dorasli ni do članaka"... (foto, video)

Osilili su, rekao bi neko. Naravno, do jedne ure. Zluradi Abazović i njemu sličnomisleći bi rekli ”neka ih nek se izduvaju”. Samo što to izduvavanje urniše Crnu Goru, čemu je i sam Abazović kumovao. Zapravo, problem je u tome što taj spušteni gard iz 2006. tek sad daje plodove jer nikoga nije strah zakona koji štiti simbole, niti ih jedna grupacija uopšte poštuje. Nažalost, ta grupacija razumije samo silu, a u savremenom dobu pravo na silu ima samo država, to jest njeni zakoni. U crnogorskom slučaju, nisu primjenjivani.

Zato bi danas svaka vrana da pobijedi orla. Ma, ne može joj bit.

autor: Alek Barović

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more