IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PES ,,pronašao“ Bošnjaka za upravljačke funkcije… (foto)

Odluka Pokreta ,,Evropa sad“ da se ipak pronađe Bošnjak za neku upravljačku funkciju je, prema pouzdanim saznanjima Pobjede, donesena na insistiranje lidera PES- a Milojka Spajića pod pritiskom javnosti, ali i pod hipotekom istrage ombudsmana zbog sumnji na nacionalnu segregaciju Bošnjaka

Skupština opštine Pljevlja usvojila je juče glasovima vladajuće koalicije odluku o imenovanju članova upravnih odbora i savjeta i od 52 imena samo su dvoje pripadnici manje brojnih naroda. 

To piše u odlukama Odbora za imenovanje koji je juče usvojila Skupština opštine Pljevlja, a u koju je Pobjeda imala uvid.

Nakon što su zaposleni krajem prošle sedmice predložili građanku Pljevalja Fatu Čarković za člana Savjeta Umjetničke galerije ,,Vitomir Srbljanović“, pokret ,,Evropa sad“, koji je dio vladajuće koalicije, je predsjedniku opštine predložio Aldina Kordića za člana Savjeta Narodne biblioteke ,,Stevan Samardžić“.

ISPRAVKA

U dopisu koji je uputio predsjednik opštine Dario Vraneš komisiji za imenovanje navodi se da je u pitanju ,,ispravka“.

– U dostavljenom prijedlogu vršim ispravku na način što umjesto kandidata za člana Savjeta te ustanove Jelene Tončić predlažem Aldina Kordića– navodi se u dopisu Vraneša u koji je Pobjeda imala uvid.

Time je Vraneš demantovao sam sebe jer je ranije u reagovanju na autorski tekst Pobjede tvrdio ,,da neće biti izmjena niti traženja višenacionalnih rješenja“.

Odbor za izbor i imenovanja predložio je 19. maja 37 kandidata za članove savjeta i odbora direktora u javnim lokalnim preduzećima u Pljevljima, i na tom prvobitnom spisku, kako je objavila Pobjeda, nije bilo niti jednog Bošnjaka ili Muslimana. Bošnjaka i Muslimana u Pljevljima, po posljednjem popisu iz 2011. godine, ima preko 13 odsto.

Raspodjela je izazvala velike kritike javnosti i natjerala ombudsmana da otvori predmet i istragu po tom pitanju zbog sumnji na segregaciju.

Čitaj još:   Vučić iz BEOGRADA- izdao naredbu Vojsci Srbije... (foto, video)

KRITIKE

Na udaru kritika našle su se posebno stranke koje sebe nazivaju građanskim, u prvom redu Ura, Demokrate i Pokret ,,Evropa sad“ koje nijesu predložile niti jednog Bošnjaka na upravljačkim funkcijama iako im je narativ da su ,,protiv podjela i za građansku državu“.

Osim toga, mnogi od 37 predloženih funkcionera za upravljačke funkcije u Opštini Pljevlja nemaju stručne reference za obavljanje tih funkcija, pokazuju radne biografije i stručne reference kandidata.

Tako su se kandidati u prijavama pozivali na litije SPC, a posebno je markantan slučaj buduće predsjednice Savjeta Biblioteke kojoj je radno iskustvo ,,kucanje i isplate tiketa u kladionicama“.

Zakon o kulturi je precizno definisao da član Savjeta ustanove mora biti afirmisani stvaralac ili afirmisani stručnjak iz oblasti koja je značajna za razvoj kulture.

– Za člana savjeta javne ustanove, čiji je osnivač Opština, osim člana savjeta iz reda zaposlenih, imenuje se stvaralac ili stručnjak iz oblasti koja je od značaja za razvoj kulture – navodi se u zakonu.

Raspodjela je izvršena shodno izbornom rezultatu pa je koaliciji oko nekadašnjeg DF- a pripalo osim predsjednika Opštine i funkcija potpredsjednika Opštine, preduzeća Čistoća, Grijanje i Lokalni putevi, Centar za kulturu, Galerija, Biblioteka, Komunalna policija i mjesto glavnog administratora, kao i sekretarijati za stambeno-komunalne poslove, privredu, inspekcijske poslove i opštu upravu.

Koaliciji oko Demokrata pripala su mjesta predsjednika i sekretara lokalnog parlamenta, Služba za poljoprivredu, DOO Vodovod Pljevlja, Centar za sport i rekreaciju, RTV Pljevlja, JU Muzej, Direkcija za imovinu, IT sektor Opštine, Služba unutrašnje revizije i mjesto potpredsjednika Skupštine, Sekretarijat za urbanizam, Sekretarijat za društvene djelatnosti kao i Sekretarijat za mlade i sport.

Čitaj još:   Vozač ”mercedesa” bio pod alkoholom u saobraćajnoj nesreći kod TE Pljevlja...

Pokretu ,,Evropa sad“ pripalo je mjesto potpredsjednika Opštine i menadžera, glavni gradski arhitekta, Direkcija za izgradnju i Služba zaštite i Sekretarijat za finansije.

Pisana inicijativa za smjenu Vraneša  dostavljena odborničkim klubovima

Pisana inicijativa DPS-a za smjenu predsjednika Opštine Darija Vraneša dostavljena je odborničkim klubovima PES-a, Demokrata, Ure i SNP-a, saznaje Pobjeda.

– Čekamo na njihovo izjašnjenje, ali s obzirom da su danas glasali za odbore teško možemo očekivati pozitivan odgovor – rekao je izvor Pobjede.

Problem je i tehničke prirode jer da bi se zahtjev stavio u proceduru potrebni su potpisi 13 odbornika, a koalicija DPS-BS ima samo devet.

autor: Nenad Zečević

izvor: pobjeda.me

LION: Rudar sezonu počine s crno- bijelim u dvomeču s Partizanom…

ŽREB U LIONU: Partizanova sezona opet počinje u Crnoj Gori... Rudar Read more

PLJEVLJA: Partizan opravdao ulogu favorita protiv Rudara, grad rudara zakinut…

Grad rudara PLJEVLJA su zakinuta samom cinjenicom da nisu mogli Read more