IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRAŠKO Đuranović- DRITANOVA ”ZADRUGA”… (foto, video)

Tragikomični rijaliti ili otužna realnost?

I jedno i drugo. Nesrećni potencijalni birač danas ne zna đe se nalazi, što je stvarnost, nakon izliva izjava, usmjerenih spinova, parcijalnih istina Abazovića, Adžića i njihove ekipe u borbi protiv dojučerašnjeg saveznika Spajića i optužbi za kriptovalutne prevare i ilegalno finansiranje izborne kampanje „Evrope sad“; te kontraoptužbi Milojka & friends protiv Dritana & company za namještanje lažljivih priča i pričica u aferi ,,pismo Do Kvona“.

BONUS VIDEO: DRUGAČIJA RADIO VEZA GOST DRAŠKO ĐURANOVIĆ 12092022

A onda je, da sve poprimi dozu dramatike, juče hitno zasijedalo Vijeće za nacionalnu bezbjednost. Ne zbog neke nuklearne opasnosti koja se nadvila nad Crnom Gorom ili neke najave državnog udara. Neposredan povod za vanredno zasijedanje ključnih ljudi u bezbjednosnom sektoru Crne Gore bilo je – pismo Južnokorejca Do Kvona, uhapšenog ,,kralja kriptovaluta“.

Elem, zvanična verzija ide ovako: Do Kvon, kojeg potražuju Južna Koreja i SAD, a želi ga i FBI – koji u Crnoj Gori boravi koju neđelju kao pritvorenik – apsolutno se dobrovoljno javio iz Spuža. Jer se zabrinuo za budućnost Crne Gore!

Pa je, vođen tom plemenitom namjerom, napisao rukom, na engleskom, sitnu knjigu/pismo premijeru Dritanu u kojem kataklizmično priznaje da je, eto, znao Milojka i sarađivao sa liderom Pokreta „Evropa sad“. I još mu je, kako tvrdi, finansijski pomogao u predsjedničkoj kampanji, sa nekih četiri miliona dolara ili eura u kešu ili još koju desetinu u kriptovalutama…

Zanimljivo, toga se sjetio tek nakon što mu je ukinuto sudsko rješenje da se brani sa slobode, odnosno iz stana advokata Branka Anđelića, nekadašnjeg branioca vođa ,,škaljaraca“ Jovana Vukotića i Igora Dedovića.

Pa je onda Do Kvon nekako saznao da je glavna faca u Crnoj Gori brat Abaz i odmah mu napisao pismo, sa molbom da to isto, može i ovjerena fotokopija, dostavi i ministru pravde Marku Kovaču i glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću.

Priča dalje, opet zvanično, ide ovako: Dritan Abazović je pismo proslijedio na dvije adrese, ali – znatiželjan po prirodi – bacio je oko i sablaznio se kad je vidio sadržaj.

I, eto vanredne situacije, idu konferencije, kreću izjave, Dritan opominje, Milojko se brani, sve dok voda, u 24 sata, nije došla do poda, kao – ne daj bože da je pukla neka brana.

I onda – istorijska sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost. A poslije toga, odabrane izjave.

Pismo su, makar zvanično se tvrdi, za sada viđeli samo Abazović, Novović i Kovač. Ali, dok se Novović pravi mrtav ili privremeno otet, famozno Kvonovo pismo su, čak i dan prije ,,sudbonosne“ sjednice, već prepričavali mnogi. I navodno zapadno orijentisani Nebojša Medojević i vrlo srpsko-ruski frontovci Milan Knežević i Andrija Mandić, ali i Dritanov najbolji partijski drug, dvoministar, turizmolog Filip Adžić…

Čitaj još:   PREDRAG Bošković: Sve što se dešava ovih dana u CRNOJ GORI posljedica TOTALNOG RASULA u bezbjednosnom sektoru...

Neka to što svi znaju sadržaj pisma kojeg, makar zvanično, svi nijesu viđeli nego i znaju sadržaj korespondencije, poslovnih odnosa, poznato im je koliko je keša Korejac dao, a koliko je ,,usuo“ u PES kroz kriptovalute… Jer se sve to nalazi u laptopu Kvona, koji je u policiji i koji do sada – niko nije otvarao! Kako to?

Eto tako, koga briga za logiku u rijalitiju. Otvorena je afera pet dana pred izbore i, kako Abazović reče, ako se pokaže da se Spajić, nosilac liste Pokreta „Evropa sad“, stvarno srijetao sa Do Kvonom, čovjekom sa potjernice – ,,onda je to vrlo, vrlo loša poruka“.

Kakva predstava za javnost i kreiranje nove stvarnosti, neka vrsta Dritanovog rijalitija, političke verzije srpske ,,Zadruge“. I kakva manipulacija institucijama sistema!

Jer, da je Abazović zaista zabrinut što se Spajić sreo sa čovjekom sa potjernice i ako je zbog toga zakazao hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost, zašto jedan śednik Vijeća nije organizovao kada se upravo on, Dritan Abazović, u Londonu rukovao i bratski izljubio sa najznačajnijim crnogorskim bjeguncem od pravde – Duškom Kneževićem?

Ne samo što su prijateljski ćaskali nego je, desetak dana kasnije, Vlada na čijem je čelu Abazović otkupila paket akcija privatne berze čiji je jedan od suvlasnika, eto slučajnosti, baš čovjek sa potjernice Duško Knežević.

Pogađate: tada nije bilo sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost. Kao što Abazović nije sazivao sjednicu Vijeća kada je hapšen i pritvoren njegov prijatelj Rade Milošević, direktor Uprave carina i visoki funkcioner Ure, zbog državnog šverca cigareta. Ne, nije Abazović ni pomislio da sazove ključne bezbjednjake ni kada je hapšen Milo Božović, prvi čovjek Budve i uticajni funkcioner Fronta, iako je ovaj bio donedavno član skupštinskog Odbora za bezbjednost…

Stvari su prilično jasne, kad se razgrne koprena svakodnevnih omamljujućih izjava: prisustvujemo ogoljenoj političkoj igranci čiji je osnovni cilj, ne da se uruši Pokret „Evropa sad“, već da lider te stranke Milojko Spajić bude – nepoželjan premijerski kandidat nakon 11. juna.

Otuda i one ucjenjivačke poruke Abazovića da će SDT sve razriješiti u danima nakon vanrednih parlamentarnih izbora. Odlazeći premijer se sprema da ostane prvi čovjek izvršne vlasti – i nakon izbora. Na (ne)određeno vrijeme.

Jer, postoje dvije logične opcije, koje – obje – idu na ruku aktuelnom odlazećem premijeru koji neće da ode. Prije svega, ako Jakov Milatović i da mandat za sastav nove vlade partijskom kolegi Milojku Spajiću, pod razumnom pretpostavkom da će PES osvojiti najviše poslaničkih mjesta, pitanje je da li će se ta vlada uopšte sastaviti u roku od tri mjeseca, kada se danas potencijalni partneri ovako glože. A za to vrijeme premijer će biti – pogađate – Dritan Abazović.

Čitaj još:   ALEKSANDAR Saša Zeković: Beogradskom sindikatu zabraniti ulazak u CG... (foto)

Ukoliko, pak, zbog pisma Do Kvona reaguje specijalni državni tužilac pa, recimo, pozove na saslušanje poslije izbora mandatara Spajića, i tako mu naruši ionako javno urušeni kredibilitet, otvara se drugo pitanje. Da li će – u tom slučaju, ,,zbog novonastalih okolnosti“ predsjednik države Milatović – koji zagonetno ćuti ovih vrelih dana dok mu razapinju partijskog druga – povući mandat Spajiću, a ponuditi ga nekom drugom, ,,poželjnijem“ iz PES-a?

I onda drugi mandatar ima novi ustavni rok za sastav vlade. U međuvremenu – opet pogađate – Dritan Abazović će nastaviti da bude ,,odlazeći premijer“, sve tamo do kraja septembra, a možda i duže.

A postoji još jedna opcija, sada možda zvuči iznenađujuća, ali bi odgovarala ovoj verziji Dritanove ,,Zadruge“. To je ono, ako ste gledali rijalitije, kada izbacuju nepoželjnog. Recimo, da Spajića – ako nađu podobnog tužioca ili sudiju – malo prodrmaju prije 11. juna, obave saslušanje ili pretres stana.

Da to nije baš nemogući rasplet, potvrdio je sinoć i sam Milojko Spajić, kada je tvitnuo da je ,,u saznanju da kreatori fabrikovane afere pokušavaju na sve načine da izvrše montirano privođenje sa pretresom stana da bi od toga napravili novu medijsku senzaciju“.

Ako Spajić bude dobar prognozer vlastite bliske budućnosti, onda bi on, čak i ako njegova stranka pobijedi, bio najveći gubitnik i ne bi bio u poziciji da bude mandatar.

Nagradno pitanje: ko bi u tom slučaju mogao biti kandidat za premijera? Pogađate – tvorac crnogorske ,,Zadruge“.

autor: DRAŠKO ĐURANOVIĆ

izvor: pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more