IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

RODITELJI UKOPALI I SAHRANILI SINA, POSLIJE 4 MJESECA IM JE USLIJEDIO JEZIV POZIV: “Ja sam, Enis”… Bosnu i dalje TRESE ovaj nemili događaj… (foto)

Skandal koji je tresao region, a i Evropu te godine…

GRADAČAC: BiH, Crna Hronika, vijesti, petak, 09. VI. 2022… 12 38… RODITELJI UKOPALI I SAHRANILI SINA, POSLIJE 4 MJESECA IM JE USLIJEDIO JEZIV POZIV: “Ja sam, Enis”… Bosnu i dalje TRESE ovaj nemili događaj… (foto)

Šokantna zamKena identiteta, mladića stradalih u saobraćajnoj nesreći, dogodila se u februaru, 2006. godine, u Klagenfurtu. Jedan, od trojice stradalih 18- godišnjaka, poginuo je na licu mjesta, drugi je, nakon par dana, podlegao povredama, dok je treći bio u komi.

Iako zvuči nevjerojatno, Enisa iz BiH su, potezom pera, proglasili mrtvim, a na karton mladića koji je ležao u komi, u austrijskoj bolnici, napisali su ime njegovog prijatelja Tomasa. 

Nije to bila tek mala, brzo ispravljena greška. Bila je to greška koja, više od 4 mjeseca, nije otkrivena. Enisovi su roditelji, zbog te greške, preuzeli tijelo umrlog te su ga, uvereni da je riječ o njihovu sinu, sahranili na groblju u Gradačcu. Za to je vreme druga, austrijska porodica, svakodnevno, u bolnici, obilazila mladića, koji je ležao u komi, vjerujući da je to njihov sin Tomas i nadajući se da će njihovo djete ozdraviti.

Ni ljekari, ni medicinske sestre, pa čak niti sami roditelji dvojice stradalih prijatelja, više od četiri mjeseca, nisu primetili da je došlo do zamene identiteta.

Jedni u tuzi, što su izgubili sina, drugi u nadi da će se njihov sin probuditi iz kome – živeli su, od februara, kada se dogodila saobraćajna nesreća, pa sve do juna, kada se mladić, koji je službeno bio sahranjen, probudio iz višemesečne kome te je, u bolničkoj sobi, progovorio na bosanskom jeziku.

Groblje
Grobljefoto: EPA/Kerim Okten

Kobne je noći, Enis Memić, u automobilu bio s još dvojicom prijatelja. Vozio je prema Klagenfurtu, no iznenada je izgubio kontrolu nad vozilom, nakon čega je udario u zid. Prema svedočenju očevidaca, prizor, na mestu nesreće, bio je stravičan.

Ulica je, kako su rekli, ličila na bojno polje. Od siline udara, osamnaestogodišnji Stefan Hardver, poginuo je na mestu nesreće, dok su dvojica njegovih, povređenih prijatelja, prevezena u bolnicu. Nekoliko dana kasnije, austrijski su mediji javili da je i drugi mladić, iz smrskanog automobila, Enis Memić, od zadobivenih povreda preminuo u bolnici.

Čitaj još:   BOSNA U SUZAMA: KLANJANA DŽENAZA MLADOM PJEVAČU JASMINU HASIĆU

Po pisanju tamošnjih medija, živ je bio još samo 18- godišnji Austrijanac, Tomas Remšing, koji je bio u komi. No, ti su podaci bili pogrešni.

Ipak, do zamjene identiteta nije došlo tek u bolnici, nego već u policijskom izvještaju i zapisniku s mjesta nesreće. Bez daljnje provjere identiteta, tužitelj je, vodeći se tim pogrešnim, policijskim izveštajem, porodici Enisa Memića izdao dozvolu da preuzmu tijelo ‘svog sina’ i pokopaju ga.

Tijelo preminulog prevezeno je iz Austrije u Gradačac, gdje su roditelji organizirali posljednji oproštaj, te su, misleći da sahranjuju svog sina, sahranili njegovog prijatelja, Tomasa.

4 mjeseca nakon sahrane, sin ih je nazvao iz klinike

U junu, četiri mjeseca nakon što su se, shrvani roditelji, na groblju u Gradačcu, oprostili od svog Enisa, usledio je telefonski poziv, od kojeg su doslovno zanijemili.

‘Moj sin me nazvao iz klinike, rekao mi je ‘Ja sam,… Enis’. Ostala sam bez rokeči’, ispričala je, nakon prvog šoka, Enisova majka, Hurija.

Nakon što se, u Gailtal klinici, u mijestu Hermagor, pacijent probudio iz višemesečne kome, te progovorio na bosanskom, žurno je napravljena DNK analiza.

Utvrđeno je da mladić u bolnici nije, kako je pisalo u kartonu, Austrijanac Tomas Remšing, nego Enis Memić, koji je u februaru, službeno, pokopan, u BiH.

Značilo je to da se dženaza klanjala za mladog Austrijanca, koji je sahranjen na groblju u Gradačcu, dok je, u austrijskoj bolnici, pod njegovim imenom, ležao Enis. Puna četiri mjeseca, bračni par iz Austrije je, zbog jezive pogreške, u bolnici obilazio mladića, misleći da je to njihov sin i nadajući se da će se probuditi iz kome.

Mjeseci tuge i uzaludne nade

I dok su, za supružnike iz BiH, vijesti bile sretne, austrijski je par, tog juna, saznao da je njihov sin umro još u februaru te je sahranjen stotinama kilometara daleko.

Čitaj još:   JEZIVO, SCENA KAO IZ HOROR FILMA: POLUGOLA DJEVOJKA u napuštenom objektu... (video)

Kako se takva katastrofalna pogreška uopše mogla dogoditi, pitanje je na koje nije bilo konkretnog odgovora.

Dr Tomas Koperna, iz bolnice u Klagenfurtu, u koju su stradali mladići dovezeni, odmah nakon nesreće, potvrdio je da je bilo problema pri identifikaciji.

‘Roditelji su imali teškoća identifikovati svoju djecu, iako ona nisu imala povreda na licu’, rekao je dr Koperna, pojašnjavajući da pacijenti, dovezeni na odeljenje intenzivne nege, obično imaju promenjenu fizionomiju.

No, pretpostavilo se da je do kobne zamene identiteta došlo možda i stoga što, 18- godišnji Enis, još nije imao vozačku dozvolu te je, u noći nesreće, vozio tuđi automobil.

No, skandal sa zamenom identiteta, koji se dogodio u Austriji, nije bio i jedini. Naime, sličan se slučaj, nešto ranije, dogodio i u Iraku, kada je, umesto bosanskohercegovačkog državljana, Juse Sinanovića, u BiH dopremljeno tijelo australijskog vojnika, Jacova Kovče, koji je bio poreklom iz Tomislavgrada.

izvor Espreso.rs

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more