IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO- PETAK VRIJEME ĐŽUMA NAMAZA NA BAŠČARŠIJI: Ostavio štand nasred ulice i PORUKU KOJA JE SVE ODUŠEVILA… (foto, video)

Na Baščaršiji, tokom džuma-namaza, zabilježen je danas zanimljiv prizor koji je privukao pažnju prolaznika…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, petak, 09. VI. 2022… 21 38… SARAJEVO- PETAK VRIJEME ĐŽUMA NAMAZA NA BAŠČARŠIJI: Ostavio štand nasred ulice i PORUKU KOJA JE SVE ODUŠEVILA… (foto. video)

Jedna Facebook korisnica podijelila je fotografiju koja je nastala u neposrednoj blizini jedne od džamija, na kojoj je štand trgovca koji je odlučio napraviti pauzu kako bi obavio džuma- namaz.

Na fotografiji se vidi da je prekrio svoj štand ceradom, a na njoj je ostavio sljedeći natpis: “Džuma- namaz, pauza. Božije je najpreče.”

Ovaj gest trgovca izražava njegovu predanost vjerskim obavezama i poštovanje prema džuma- namazu.

BONUS VIDEO: DŽUMA-NAMAZ- prijenos uživo

Postupak trgovca je inspiriran Kur’anskim ajetom iz sure El-Džummua (Petak), koji spominje džuma-namaz i kupoprodaju.

U Kur’anu se jasno ističe: “O vjernici, kada se u petak na molitvu pozovete, kupoprodaju ostavite i pođite da molitvu obavite; to vam je bolje, neka znate! A kad se molitva obavi, onda se po zemlji raziđite i Allahovu blagodat tražite i Allaha mnogo spominjite, da biste postigli što želite.” (El- Džumua, 9- 10)

Čitaj još:   UŽIVO– POSLANICI O BEČIĆU: DF traži pauzu do petka za dogovor većine, prijetnje da će u slučaju smjene dići čitavu Crnu Goru na noge... (foto, video)

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Pritisak se normalizovao u par minuta a holesterol kao da ga nikad ni bilo nije.
Sponsored by MonadPlug

Za muslimane, petak je najodabraniji dan u sedmici, kako nam to pouzdano prenose predaje Allahovog poslanika, Muhammeda, s.a.v.s. Prema zapisima imama Muslima u Sahihu, Poslanik, a.s, je rekao: “Najbolji dan koji je sunce obasjalo je petak; u njemu je stvoren Adem, u njemu je uveden u Džennet i u njemu je izveden iz Dženneta, a na taj dan će nastupiti Smak svijeta.” (Muslim, Ebu Davud, Tirmizi).

IZVOR Hayat.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more