IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZLATKO Vujović: Zaustavljen trend rasta PES- a, DEITAN Abazović će učiniti sve da uhapsi MILOJKA Spajića kako bi JAKOV Milatović preuzeo partiju… (foto, video)

“Čini se da se naša nova politička elita edukuje iz nerealnih političkih trilera, a režiser nije samo Dritan Abazović. Sve ovo što se dešava pod velikim je uticajem faktora iz Srbije- Vučića, BIA- e i nekih drugih službi“

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, petak, 09. VI. 2022… 12 38… ZLATKO Vujović: Zaustavljen trend rasta PES- a, DEITAN Abazović će učiniti sve da uhapsi MILOJKA Spajića kako bi JAKOV Milatović preuzeo partiju… (foto, video)

Dešavanja u predizbornoj kampanji posljednjih dana su racionalni, ali ne i opravdani i etički prihvatljivi potezi, ocijenio je doc. dr na Fakultetu političkih nauka i predsjednik CEMI-ja Zlatko Vujović za Gradsku RTV.

Postojala je, kako kaže, velika šansa da Evropa sad bude u mogućnosti da napravi koaliciju sa malim političkim partijama, te da izbjegne DPS, GP URA i DF.

“To je očigledno bio alarm da gospodin Abazović neće biti faktor koji će odlučivati jer je uvjerenje da PES neće ući i koaliciju sa DPS-om ali da može sa malim partijama. Takav scenario je zabrinuo Abazovića i potrebno je bilo napraviti kampanju koja bi bila nastavak već pokrenute protiv Milojka Spajića na predsjedničkim izborima, te da se sruši rejting PES-a”, objašnjava Vujović.

Ističe da se to urušavanje neće dodgoditi u potpunosti, ali da je trend rasta Evrope sad već zaustavljen.

“Prema najnovijim istraživanjima smanjena je podška PES-u za nekoliko procenata što znači da je ta kampanja uspjela i da se sad eliminiše scenario da bi oni mogi napraviti vladu bez ostalih ključnih političkih partija. Evropi sad bi takav jedan scenario bio lagodan jer bi mogli da dominiraju tom vladom, da imaju relativno stabilnu većinu a da ne uđu u koalicije koje bi im bile opterećenje”, navodi Vujović.

Podsjeća da za vrijeme tridesetogodišnje vladavine DPS-a nikada nijesmo mogli da vidimo ovako tešku kampanju sa ovoliko zloupotrebe državnih resursa.

Čitaj još:   Vic dana Kućna pomoćnica traži povišicu...

“Predsjednik vlade koji organizuje sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost, što nije u njegovoj nadležnosti, pritisak na tužilaštvo i policijske organe da se zloupotrijebe ovlašćenja i nadležnosti za potrebe koalicije URA-Demokrate i time eliminiše njihov protivkandidat. To se nikada ranije nije desilo u Crnoj Gori”, naglašava Vujović.

Iako je PES, kako kaže, prilično snažno odgovorio na optužbe, Vujović nije siguran da će oni uspjeti da povrate pozitivan trend rasta biračkog tijela.

Smatra da će Abazović učiniti sve što je u njegovoj moći da uhapsi Spajića.

“Ukoliko u toj namjeri ne uspije prije izbora, siguran sam da će nastojati da ga uhapsi nakon izbora, prije konstituisanja parlamenta. To bi otvorilo prostor da Jakov Milatović preuzme partiju i realizuje scenario da se formira vlasta sa URA-om, Demokratama i DF-om”, ističe Vujović.

Podsjeća da smo u posljednje tri godine navikli da istina nije nešto što ide “ruku pod ruku” sa vladajućom koalicijom.

“Čini se da se naša nova politička elita edukuje iz nerealnih političkih trilera, a režiser nije samo Dritan Abazović. Sve ovo što se dešava pod velikim je uticajem faktora iz Srbije-Vučića, BIA-e i nekih drugih službi. Međutim, ako Abazović , kako je sam rekao, očekuje saradnju sa Evropom sad, a želi da uhapsi njenog lidera, onda je vrlo vjerovatno da u toj režiji planira koalicioni aranžman bez Spajića”, objašnjava Vujović.

Ističe da je, po ugledu na dosadašnju praksu, moguć i scenario da se saradnja nakon izbora nastavi kao da se ništa nije dogodilo.

“To već imamo na primjeru URA-Demokrate, ali i u lokalnom parlamentu u Glavnom gradu, gdje vlast formira i URA, dok niko iz PES-a zbog ovakve kampanje tu podršku nije uslovio, iako ne postoje razlozi da URA bude dio gradske vlasti u Podgorici”, upozorava Vujović.

Čitaj još:   TRAGEDIJA NA KOSOVU! Dvoje djece se utopilo...

Vujović naglašava da će crnogorski parlament nakon ovih izbora izgledati mnogo drugačije.

“Ne samo kada je riječ o DPS- u, već i o političkim liderima na strani vladajućih partija. Neće više postojati toliki jaz nepovjerenja zato što mladi ljudi znaju da komuniciraju i treba ostaviti prostora za iznenađujuće dogovore”, kaže Vujović.

Naglašava da, zbog raspada pojedinih koalicija, možemo očekivati i veći broj rasutih glasova.

“Očekujem da će SDP i SNP preći cenzus, iako će biti na granici, ali značajan broj partija neće, a neke će i nestati sa parlamentarne političke scene”, zaključuje ZLATKO Vujović..

BONUS VIDEO: Čeka nas kriza zbog geoplitike, ali i internosti Vlade – Milojko Spaić, Pokret “Evopa sad”

IZVOR Mportal.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more