IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRAGAN Koprivica izvršni direktor CDT- a: Neka bude miran i zakonit izborni dan: Glasaj slobodno… (foto)

“Nesmetano odvijanje izbora, bezbjedan proces i bezbjedni građani/ke moraju biti prioritet ove institucije. Apelujemo na MUP da omogući nesmetano funkcionisanje sajta biraci.me i call centra kako bi birači mogli da provjere na kome biračkom mjestu glasaju”, naveo je Koprivica.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, subota, 10. VI. 2022… 09 38… DRAGAN Koprivica, izvršni direktor CDT- a: Neka bude miran i zakonit izborni dan: Glasaj slobodno… (foto)

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva organe za sprovođenje izbora (biračke odbore, OIK-e i DIK) da sjutra ostave po strani političke i partijske razlike i da se posvete zakonitom sprovođenju izbornog postupka. Ključni interes ovih organa mora biti zakonit i fer izborni dan, poručio je Dragan Koprivica, izvršni direktor CDT- a.

Dragan KoprivicaDragan Koprivica

“Pozivamo izborne liste koji učestvuju u izborima da poštuju Kodeks za fer i demokratske izbore (Kodeks) koji su na našu inicijativu potpisale, da se zakonito ponašaju u toku izbornog dana, da uklone svoje štabove od biračkih mjesta, da se uzdrže od nasilja i da omoguće biračima da slobodno i neometano donesu odluku da li i za koga žele glasati na izborima”, rekao je on.

Takođe, dodao je, apeluju na poštovanje onih odredbi Kodeksa koje se odnose na kvalitetnu saradnju i poštovanje biračkih odbora, te uzdržavanje od proslava koje na bilo koji način mogu poremetiti izbornu atmosferu ili provocirati neistomišljenike.

“Pobjednik na izborima imaće vremena za slavlje i nakon objavljivanja kredibilnih rezultata. Apelujemo na tužilaštvo i policiju na uzdržanost od prekomjernih reakcija u toku izbornog dana prema građanima, ali i na energičan odnos prema eventualnim počiniocima krivičnih djela na i oko biračkih mjesta, kao i svih počinilaca djela koja se tiču izbornog procesa”, kazao je Koprivica.

Čitaj još:   AFERIM: Japanski milijarder Hiroshi Mikitani donirao 8,7 miliona dolara UKRAJINI...

Prema njegovim riječima, nadaju se da se Uprava policije proaktivno odnosi prema potencijalnom ugrožavanju prostora u kojima će se nalaziti biračka mjesta i preventivno djeluju na sprečavanju onemogućavanja održavanja izbora.

“Nesmetano odvijanje izbora, bezbjedan proces i bezbjedni građani/ke moraju biti prioritet ove institucije. Apelujemo na MUP da omogući nesmetano funkcionisanje sajta biraci.me i call centra kako bi birači mogli da provjere na kome biračkom mjestu glasaju”, naveo je Koprivica.

Sve informacije o izborima – sprovođenje izborne procedure, odziv birača (devet puta u toku dana), informacije o eventualnim kršenjima, lažnim vijestima, te rezultati izbora uživo – biće dostupni na našem YouTube kanalu CDT CrnaGora, na našim nalozima na društvenim mrežama i sajtovima www.cdtmn.org i raskrinkavanje.me.

“Građanke i građane Crne Gore podsjećamo na njihovo pravo da glasaju po svom ubjeđenju, te da niko nema pravo da nedozvoljenim sredstvima utiče na njihov izbor – da li će izaći na izbore i za koga će glasati. Moć je u njihovim rukama, oni su sami iza glasačkog paravana i tamo slobodni da podrže koga god žele”, rekao je Koprivica.

Takođe, pozivaju građane/ke ali i medijske kuće da budu oprezni i da ne nasijedaju na lažne vijesti koje mogu biti plasirane sa željom da se remeti izborni proces, podižu tenzija ili izaziva panika.

“Pozivamo ih da nam sumnjive objave odmah dostave, kako bi ih tim našeg portala Raskrinkavanje.me provjerio. One koji smatraju da su im prava u toku izbornog dana na bilo koji način ugrožena ohrabrujemo da o tome obavijeste nadležne državne organe, tužilaštvo i policiju, ili da neophodne informacije dostave CDT-u (kroz učešće u našoj izbornoj zajednici na YouTube kanalu CDT CrnaGora) i na taj način hrabro brane svoja osnovna građanska prava. Glasaj slobodno”, zaključio je DRAGAN Koprivica.

izvor CdM.me

Čitaj još:   Navršava se 25 godina od genocida u Srebrenici i pokušaj uništenja Bošnjaka i BiH kao države... (foto)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more