IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Milorad Popović: DOK TRAJE BJESOMUČNA BITKA ZA FOTELJE I POZICIJE, CRNOJ GORI PRIJETI GRČKI SCENARIJ

Crna Gora sutra bira parlament na vanrednim izborima čiji bi rezultat trebao da dovede do formiranja vlade koja će deblokirati put prema članstvu u Evropskoj uniji.

Više od 542.000 birača glasat će za jednu od 15 izbornih lista. Međunarodni izvještaji upozoravaju na zastoj zemlje na putu prema članstvu u EU, nastao nakon smjene 30-godišnje vlasti DPS-a i preuzimanja vlasti od politički heterogenih protivnika bivšeg režima. O ovoj temu večeras je u emisiji ‘7 plus’ Hayat TV-a govorio poznati crnogorski književnik Milorad Popović.

  • Crna Gora je u posljednje tri godine postala rusko-srpska kolonija u svim domenima javnog života. Mi smo marioneta Beograda i Moskve. Svi izborni procesi su kontaminirani i vode se iz beogradskog centra. Veliki broj medija je pod kontrolom Beograda. U tom ozračju prognoze su da će vjerovatno probeogradske stranke biti u prilici da formiraju novu vladu – kazao je Popović.

Istakao je kako danas u Crnoj Gori vladaju veći nered i korupcija i veća neizvjesnost u planiranju života nego ranijih godina.

  • To potvrđuje činjenica da od 2020. Crna Gora nije otvorila nijedno poglavlje. Stali smo u pridruživanju EU. Osjeća se zamor, anemičnost, konfuzija… Dijelom je to zbog nekompetentnosti vlasti koja je bila u zadnje tri godine, dijelom zbog eksternih situacija – rekao je Popović.
Čitaj još:   Slike poplava: Rijeke nose sve pred sobom, vanredno u četiri opštine... (foto+video)

Istakao je kako je cilj prosrpskih politika da Crnu Goru potpuno devastiraju, kako bi se pokazalo da je to država koja nema kapaciteta.

  • Da bi se u nekoj bližoj budućnosti, kad se bude pravio novi rasplet zapadnog Balkana, pojavi nova prekompozicija. To mi se čini da je dio nesnalaženja – kazao je.

Na pitanje da li će izbori riješiti postojeću krizu, odgovorio je:

  • To bi bilo kao gatanje. Nova većina među sobom se užasno posvađala oko podjele moći. Budžet se puni od potrošnje, od kredita koji je uzeo Spajić i od velikog broja emigranata, ruskih i ukrajinskih, koji imaju boravište u Crnoj Gori. Ekonomija je potpuno devastirana, čak i ona što je postojala. Crna Gora je u velikim problemima i prijeti joj grčki scenarij. Ali nemate ozbiljnih ljudi, to je bjesomučna bitka za fotelje i pozicije.

Kazao je i kako se DPS kao stranka podmladio.

  • Oni uz sve slabosti koji im se pripisuju, pokazali su sa ulaskom u NATO i pristupnim pregovorima za EU da jesu proevropski. Međutim, oni na ovim izborima neće moći formirati vladu. Mislim da su velikosprske i prosrpke struktutre previše moćne – kazao je Popović.

Istakao je i da stabilne većine ne može biti bez proevropske vlade.

  • Ta proevropska politika je danas manjinska. Ključni zadatak velikosrpske politike je izlazak na Jadransko more – naveo je Popović.
Čitaj još:   MILORAD Popović: Plan andrije Mandića da na popisu SRBI budu većina, da proglase CG srpskom državom, čeka se povoljni međunarodni momenat za aneksiju... (foto)

izvor: hajat.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more