IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VANREDNI PARLAMENTARNI IZBORI U CRNOJ GORI, NA LISTI I ČETNIČKI VOJVODA: Na 90 % odsto obrađenog uzorka vode Evropa sad i DPS Brojne nepravilnosti na glasačkim mjestima… (foto, video)

Na nekoliko biračkih mjesta došlo je do manjeg kašnjenja početka biračkog prosjeka, što je uobičajeno za izborne dane.

U Crnoj Gori jutros su otvorena birališta na kojima 542.468 građana s pravom glasa bira novi saziv crnogorskog parlamenta.

Prema podacima nevladine organizacije Centar za monitoring i istraživanje (CEMI), do 9 sati na izbore je izašlo 5,8 posto registriranih birača, dok druga nevladina organizacija koja prati izbore Centar za demokratsku tranziciju (CDT) navodi da je izlaznost 5,4 posto.

Izbori za sada protječu bez većih problema uz zabilježene manje nepravilnosti, prenose crnogorski mediji.

Za favorita na izborima važi izvanparlamentarni Pokret “Europa sad”, kojega predvodi bivši ministar financija Milojko Spajić, a kandidat tog pokreta Jakov Milatović izabran je u travnju za novog predsjednik Crne Gore.

Pored Pokreta “Europa sad”, koji prema predizbornim anketama može računati na podršku trećine birača, projekcije govore da bi Demokratska partija socijalista (DPS), koju prvi puta na izborima ne predvodi Milo Đukanović koji se nakon poraza na predsjedničkim izborima povukao s mjesta čelnika stranke, trebala osvojiti oko 20 posto glasova birača.

Koaliciju okupljenu DPS-a predvodi vršitelj dužnosti predsjednika te stranke Danijel Živković. U tom predizbornom savezu su Socijaldemokrate (SD), Demokratska unija Albanaca (DUA) i Liberalna partija (LP), dosadašnji koalicijski partneri DPS-a.

Čitaj još:   NAJSUROVIJI EGZEKUTOR NA BALKANU: Uhapšen Crnogorac, HLADNOKRVNO LIKVIDIRAO... (video)

Aktuelni premijer Dritan Abazović i njegova Ujedinjena reformska akcija (URA) nastupaju u koaliciji s Demokratskom Crnom Gorom Alekse Bečića “Hrabro se broji” i njima se predviđa osvajanje između 10 i 15 posto glasova.

Članice doskorašnjeg Demokratskog fronta (DF) odlučile su se za odvojene nastupe jer je taj pro-srpski savez rasformiran uoči parlamentarnih izbora. Pokret za promjene (PZP) Nebojše Medojevića izašao iz te koalicije, a ostale članice, Nova srpska demokratija, četničkog vojvode Andrije Mandića i Demokratska narodna partija Milana Kneževića nastupaju zajedno i predviđa se da će imati između 10 i 15 posto podrške, dok se Medojević PZP bori kako bi prešla cenzus.

Birališta su otvorena u 7, a bit će zatvorena u 20 sati.

Prijavljene su i prve nepravilnosti na glasačkim mjestima.

Na biračkom mjestu 57 u Beranama prijavljena je prijava da je određenom broju birača promijenjeno biračko mjesto.

Kako se navodi, ti birači prethodno nisu bili obaviješteni.

CEMI je saopštio da je dostavljeno ukupno deset prijava, od čega je jedna veća nepravilnost.

Radi se o povredi odredbi o tajnosti glasanja, tako što je birač fotografisao ličnu kartu i glasački listić.

Iz CEMI-ja su pozvali građane da poštuju tajnost glasanja, a biračke odbore da sankcionišu svaki ovakav slučaj, na način da će taj birački listić učiniti nevažećim.

Čitaj još:   VODENA APOKALIPSA U REGIONU: Zagreb rekordni vodostaj Save, vanredno stanje u BiH,ovo je IZMAKLO KONTROLI (video)

Na nekoliko biračkih mjesta došlo je do manjeg kašnjenja početka biračkog prosjeka, što je uobičajeno za izborne dane.

BONUS VIDEO; Izbori u Crnoj Gori: ‘Evropa sad’ u vodstvu sa 25,5 posto glasova

izvor: SB

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more