IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ADNAN Čirgić: Što će nam jezik i kultura kad ih imamo u Beogradu… (foto)

Ne obavezuju Milatovića ni naučni fakti ni Ustav Crne Gore. Mlađahni populist, prikriveni neonacist, podgojen na ideologiji SNP-a, ima obavezu prema zaključcima zloglasne Podgoričke skupštine koji se ovih dana nastoje povampiriti kroz Vučićev “Otvoreni Balkan”

Objašnjavajući za bečki Der Standard zašto podržava Vučićev velikosrpski projekt “Otvoreni Balkan” crnogorski predśednik Milatović veli: “Za Crnu Goru je to posebno važno sa Srbijom – kao između Austrije i Njemačke. Dijelimo isti jezik, dijelimo istu kulturu i nekada smo bili država”.

Skandaloznome crnogorskom predśedniku mora da se omaklo – i Austrija i Njemačka kao Crna Gora i Srbija bile su jedna država kao rezultat sličnih velikodržavnih stremljenja koje Milatović afirmiše. Kao što je nacistička Njemačka anektirala Austriju, tako je dvije decenije prije toga Srbija u krvi i ognju anektirala Crnu Goru i stvorila jugoslovensku državu kojom se upravljalo iz Beograda.

Kao što ne poštuje Ustav, tako Milatović ne poštuje ni odavno utvrđena istorijska fakta o crnogorskoj istoriji, kulturi, jeziku i crkvi

Zanimljivo je da, govoreći o velikosrpskoj regionalnoj inicijativi “Otvoreni Balkan”, Milatović zaboravlja spomenuti da je Crna Gora bila u zajedničkoj državi i s Bosnom i Hercegovinom, Kosovom, Makedonijom, Hrvatskom, Slovenijom. Dijeli li Crna Gora i s BiH i Hrvatskom “isti jezik” i “istu kulturu” kao sa Srbijom?

Kako je ime tome jeziku i toj kulturi? Na ta pitanja morao bi Milatović odgovoriti crnogorskoj javnosti koju zamajava demagogijom o istosti implicitno negirajući i crnogorski narod koji zove “narod Crne Gore” koji, kako on veli, većinski vjeruje u Srpsku crkvu, što je još jedna crnogorsko-srpska “istost”.

Nema sumnje da je jezik kojim govore Crnogorci, Srbi, Bošnjaci i Hrvati jedan jezik, ali ne srpski, kako to očito smatra junoša Milatović, nego štokavski. Da taj jezik nije isti, to može znati svako ko ima mentalne sposobnosti da uoči razliku između oblika dio i deo; đevojka, djevojka i devojka; śeme, sjeme i seme; ili recimo između Ćetković i Cvetković ili Ćekla i Tekla.

Čitaj još:   TROSTRUKO UBISTVO I POKOLJ: Ubio sestru, njenog sina i još jednu ženu, ubica pobjegao pa se ubio u blizini! (video)

Da jezik u Crnoj Gori i Srbiji nije isti, to može znati svako ko je pročitao definiciju o službenome jeziku u ustavima te dvije zemlje. Da je Ustav Crne Gore aktuelnome crnogorskom predśedniku nemilo štivo, u to se javnost mogla uvjeriti više puta dosad.

Kao što ne poštuje Ustav, tako Milatović ne poštuje ni odavno utvrđena istorijska fakta o crnogorskoj istoriji, kulturi, jeziku i crkvi. A evo što npr. o kulturi i religiji Crnogoraca i Srba govori predanje koje je zabilježio etnolog Mirko Barjaktarović:

“Narodno predanje kaže i to da se jednom prilikom pored Komova sv. Sava vraćao iz zemlje Dukljaninove u Rašku, pa, prolazeći pored jedne rječice naredio je da se konjima operu noge da ne bi u blagoslovenu zemlju Rasiju (Rašku) prenijeli ni trunke iz proklete zemlje Dukljaninove.

Otuda i otada navodno toj rječici ime Perućica.” S druge strane Perućice, po narodnome vjerovanju, živio je dakle neki drugi narod, koji je znatno kasnije primio “blagosloveni” obred zemlje Rasije. S druge strane Perućice, živjeli su dakle drugi koji su pazili da im se ni zemlja pod konjskim kopitima ne pomiješa.

Ne obavezuju Milatovića ni naučni fakti ni Ustav Crne Gore. Mlađahni populist, prikriveni neonacist, podgojen na ideologiji SNP-a, ima obavezu prema zaključcima zloglasne Podgoričke skupštine koji se ovih dana nastoje povampiriti kroz Vučićev “Otvoreni Balkan”.

Zna on da “Otvoreni Balkan” Crnoj Gori ne treba zbog njezine evropske budućnosti koje su mu puna usta no zbog “relaksacije odnosa sa Srbijom”. Da bi te odnose “relaksirao” Milatović neće reći da je jezik u Crnoj Gori crnogorski nego isti kao u Srbiji. U Srbiji je jezik srpski. Kojim jezikom po mišljenju crnogorskoga predśednika Milatovića govori naaarod Crne Gore, odnosno koji je službeni jezik u Crnoj Gori – zaključite sami. Nakon toga možda lakše dođete do odgovora na pitanje je li Jakovu Milatoviću Vučić predśednik.

Čitaj još:   OTKUD ČUĐENJE ZBOG PRIBOJA?! (video)

autor: Adnan Čirgić

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more