IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRAGAN Bursać: Pripreme za ubistvo Fakulteta za crnogorski jezik i književnost! (foto, video)

Za srpsko Kosovo i majčicu Rusiju spreman!

PODGORICA: Crna Gora, Kolumne, vijesti, utorak,20 . VI. 2022… 12: 38… DRAGAN Bursać: Pripreme za ubistvo Fakulteta za crnogorski jezik i književnost! (foto, video)

Piše: Dragan Bursać, kolumnista CdM- a

Obesmisliti i na kraju ubiti FCJK, znači konačnu dekapitaciju i smrt građanske Crne Gore i crnogorstva! I to je zapravo zadnji čin litijaške kontrarevolucije. Sve ostalo je nebitno. Ako se to desi ostaje nam samo da konstatujemo datum i sat smrti građanske Crne Gore.

Boraveći u Crnoj Gori zadnjih mjesec dana, naučio sam jednu važnu stvar koja bitno određuje crnogorsko društvo i njegovu budućnost. Zapravo, naučio sam dvije stvari:

  1. Ništa nije slučajno
  2. Oni koji proizvode sliku o slučajnostima su najnemilosrdniji

A evo o čemu se radi.

Lažna sapunica na relaciji Jakov-Milojko

U površinskom sloju realnosti, narod i građani Crne Gore, a bogme i regionalni analitičari su se zabavili oko toga kakva će biti ova nova, ko zna koja po redu vlada, hoće li naginjati punim desnim prema Beogradu i Moskvi ili će pod okriljem probuđenih zapadnih diplomata, kormilo nagnuto ka centru ili možda desnom centru?

Pa se onda ubacuje čaršijska priča o netoleranciji, mržnji čak na liniji Spajić-Milatović. Pa je jedan dan Milojko Spajić heroj građanista i manje zlo od blaziranog i submisivnog predsjednika Jakova Milatovića, dok drugi dan Spajić dokazuje, prije svega Vučiću i pratećoj prosrpskoj kamarili da je on njegov prvi pik na draftu Srpskog sveta, čuj mene otvorenog Balkana.

I onda svjetina važe, hoće li se vlada praviti kao kombinacija PES-a i DPS-a ili realnije, kao konglomerat srpskih nacionalista sa PES-om, ali bez Dritana….svi su zauzeti efemernim, stvarima koje će, naravno u realnosti biti izregulisane onako kako to hoće velike ambasade, e ne narod i još manje građani.

Ali.

Ali, ništa nije onako kako se čini, i još je manje bilo šta slučajno, jer su sve ove pojavnosti nakon 30. avgusta 2020, efemerne i jer je crnogorski bord odavno zauzeo kurs prema ušću Save u Dunav, a ovo autopilot samo simulira nekakvu demokratiju zbog putnika sa osjetljivim želucima.

Goran Danilović kao agent Smith

U pravoj stvarnosti, onoj matriksovski probuđenoj, funkcioner Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović imenovan je za vršioca dužnosti direktora Agencije za kontrolu i obezbijeđenje kvaliteta visokog obrazovanja. Što vam možda ništa ne znači jer vas nije briga za nekakvom agencijom i još manje za Danilovićem. Tek, riječ je o srpskom nacionalisti, putinisti, nedavaču Kosova i čovjeku koji vidi svoje uzore u Miloradu Dodiku i likovima iz RS-a najblaže rečeno dok mu je ljotićevski in4s neka vrsta javnog habitusa.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 16. avgust 2023. godine

Dobro, kazaćete, pa šta ima takvih, a eto njega je kao utješna nagrada dopalo da bude na čelu neke “beznačajne“ agencije. Ali šta ako vam kažem da će ta agencija biti ona koja će odrediti sudbinu možda jedinog slobodnog akademskog prostora u Crnoj Gori, a to je Fakultet za crnogorski jezik i književnost na Cetinju (FCJK).

A na čelo Agencije je došao notorni Goran Danilović, koji je u novembru 2021, kazao da cetinjski fakultet ne treba reakreditovati (u prevodu treba mu ključ u bravu staviti).

Preciznije ovako je zborio Goran Danilović:

“Akreditovana su dva studijska programa Fakulteta za crnogorski jezik i književnost u aprilu 2019, a onda je na zahtjev Fakulteta u avgustu iste godine izvršena i reakreditacija Ustanove koja i ima samo dva akreditovana programa? Uradila je to u sva tri slučaja ista ekspertska komisija od tri člana što smatram propustom Agencije, odnosno, bivšeg direktora.”

I još:

“Ne radi se o klasičnom kršenju Zakona ili ali se radi o nerazumijevanju i nepoznavanju Zakona, o pokušaju stvaranju utiska hiper aktivnosti koje nije bilo, odnosno, o davanju dodatnog legitimiteta FCJK pred laičkom javnošću. U konkretnom slučaju reakreditacija je bila, najblaže rečeno, nerazumna i Agencija je nije trebala prihvatiti”

I eto, na čelo Agencije, gle čuda i slučajnosti dolazi čovjek kome je životno pozvanje da bude u poziciji moći baš ne bi li kako dokusurio FCJK.

Za srpsko Kosovo i majčicu Rusiju spreman!

Samo, nikog to ne interesuje, jer je ova priča daleko od Moskve, Kosova i ostalih gorućih tema. A kad bolje pogledate, ne da nije daleko, nego se tiče baš pomenutih toponima. Jer, prvi čovjek Agencije Goran Danilović, kaže:

“Priznanje Kosova je urađeno sramno, uz gaženje našeg trajanja i istorijske časti. To ne bih uradio zbog bratskog odnosa prema Srbiji, nego zbog nas, zbog Crne Gore jer je Kosovo i naše rodno mjesto…Nas su učili da moramo kapitulirati i pomiriti se sa gubicima u ratu sa NATO članicama! Zašto danas drugačije savjetuju Ukrajinu? Zato što misle da Rusija nije dovoljno velika i jaka da se ponaša kao i oni? Zašto im životi Ukrajinaca nisu važni?“

Je l’ vam sad išta jasnije? Je l’vam sad jasno da ništa nije slučajno? Uništiti, obesmisliti i na kraju ubiti FCJK, znači konačnu dekapitaciju građanske Crne Gore i crnogorstva! I to je zapravo zadnji čin klerikalne litijaške kontrarevolucije od 30.8.2020.

Čitaj još:   Lepa Brena na ivici suza: Ne zna kako će dočekati mart...

Sve ostalo je nebitno. Jakov ili Simo. Pipun ili Dritan, sve su to efemernosti ako nestane Fakulteta na Cetinju, kao okosnice, srca, duše i mozga onoga što se zove Crnom Gorom.

Ako svoj posao za koji je, nema sumnje, postavljen Goran Danilović uradi, e onda možemo kazati da je građanska Crna Gora i klinički i moždano mrtva. Ostaje nam samo da konstatujemo datum i sat smrti.

Pa će se umjesto države ponosnih građana umnožavati submisivci, koji će se stidjeti svog crnogorskog porijekla, koji će se vječito pravdati Beogradu i politikama u tom Beogradu-nevažno da li su vlast ili opozicija.

BONUS VIDEO: Studiraj crnogorski.

A oni koji vas u ovom momentu uvjeravaju da je latinoamerička sapunica na relaciji Milojko-Jakov važnija od preživljavanja Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, e to su vam isti oni koji su vas uvjerili da je navodna  “ekologija“ i “borba protiv korupcije“ važnija of građanske, nezavisne, antifašističke i samostalne Crne Gore.

Pa se vi zabavljate, dok vam počinje finalni napad na srce, mozak i dušu zemlje!

(Mišljenja i stavovi autora kolumni nisu nužno stavovi redakcije CdM- a)

BONUS VIDEO: ‘Teško se boriti sa srpskim popovima koji su pobili pola Jugoslavije’

izvor CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more