IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ALBIN Kurti za Bajram posjetio policajce koje su kidnapovale srpske snage… (foto)

Kosovski premijer Aljbin Kurti posetio je porodice trojicu policajaca koje su srpske snage kidnapovale 14. juna tokom praznika Bajrama. Kurti je istakao je da su policajci bili zatočeni 13 dana u Srbiji...

PRIŠTINA: Kosovo, Zabinljivosti, vijesti, četvrtak, 29. VI. 2022… 00: 58… ALBIN Kurti za Bajram posjetio policajce koje su kidnapovale srpske snage… (foto)

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je povodom Kurban- bajrama obišao policijske jedinice na sjeveru Kosova, tačnije u multietničkom naselju Brđani na teritoriji opštine Sjeverna Mitrovica.

Kako je napisao na svom Facebook nalogu “visoka profesionalnost policije garantuje sprovođenje zakona i osigurava bezbjednosti za sve građane”.

U pratnji Kurtija je bio i ministar unutrašnjih poslova Kosova, Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla).

Zamjenik komandira kosovske policije za region sjever rekao je u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) da pojačano prisustvo kosovske policije na sjeveru nije vezano za posjetu Kurtija i ministra Svečlje, već je dio najavljenog operativnog plana pojačanih bezbjednosnih mjera povodom obilježavanja dva praznika na Kosovu, Kurban-bajrama i Vidovdana.

Na ovu posjetu je u međuvremenu reagovala Srpska lista, najveća partija kosovskih Srba koja ima podršku Beograda.

Čitaj još:   UŽAS U TIVTU: Oteo i silovao ženu, ista uspjela da pobjegne iz kuće u kojoj je bila zarobljena... (foto)

Prethodno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na obeležavanju Vidovdana u Beogradu, rekao da “očekuje mnogo muka i problema na Kosovu”.

Na sjeveru Kosova od kraja maja traju povećane tenzije zbog odluke kosovskih vlasti da preuzme opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, kako bi albanski gradonačelnici imali pristup kancelarijama.

Kurti je putem društve mreže Fejsbuk, zahvalio policajcima i njihovim porodicama na njihovoj hrabrosti, vjeri i podršci koju su pružili kosovskim institucijama. Takođe je naveo da je posjeta bila dio obiležavanja Kurban bajrama.

“Nakon kidnapovanja, kosovski premijer poisetio porodice policajaca za Bajram”

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti predhodno je posjetio je u četvrtak, 15. juna porodice trojice policajaca za koje kosovske vlasti vjeruju da su ih kidnapovale vlasti Srbije.

Kako se navodi u saopštenju kabineta premijera, Kurti je posjetio članove porodica Bećira Sefe, Rifata Zeke i Šeme Mustafe u Mitrovici, u selu Peran i u selu Letanc u Opštini Podujevo.

Slučaj policajaca dešava se u trenutku kada su napetosti na severu Kosova, naseljenom većinom Srbima, u porastu.

Tenzije su počele 26. maja, kada su novi albanski gradonačelnici opština na severu, uz asistenciju kosovske policije, ušli u zgrade opština, uz protivljenje lokalne srpske zajednice.

Čitaj još:   U Crnom moru zapaljena dva broda, članovi posade iz Turske, stradalo 10 osoba...

izvor RTKlive

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more