IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRAGAN Bursać: Istinita bajka o Joanikiju i sedam crkava… (foto, video)

Ali novaca nemamo čestita Joanikina, otkud sad pare kad smo se preusmjerili na ekonomske reforme i projekat PES 2, a kojim je predviđeno strašno zaduživanje za ove kukavne penzionere. Neće Milojko dati ni eura, zategnuti smo kao scenario ove priče!

PODGORICA: Crna Grora, Zanimljicosti, vijesti, četvrtak, 29. VI. 2022… 22: 58… DRAGAN Bursać: Istinita bajka o Joanikiju i sedam crkava… (foto. video)

I odluči Joanikina da podigne sedam hramova za sedam patuljaka Gradske uprave u slavu ideje boraca protiv korupcije…

Piše: Dragan Bursać, kolumnista CdM-a

Dragi Tupko, nije važno kako se novi objekti Crkve Srbije zovu, da li po vama patuljcima ili nekim drugim izmišljenim likovima, važno je da oni predstavljaju logističko središte za širenje ideologije, ali bogme i državotvornih planova srpskog sveta. A ti kad budeš prolazio pored njih sa svojim Učom, Ljutkom, Srećkom, Pospankom, Stidljivkom i Kjiavkom, možeš ih zvati kako god hoćeš!“

U davna, pradavna vremena, zli vladar u tehničkom mandatu Dritaneze, progna dobru, skrušenu princezu, borkinju protiv korupcije, Joanikinu u daleke šumovite zemlje u kojima već vladaše Joanikini hrabri borci protiv korupcije, čuj mene velikosrpski nacionalisti. I vladar Dritaneze je nekad bio borcem protiv korupcije, ali je u međuvremenu došao na vlast, a tamo toga nema, pa se ne isplati.

Elem, Joanikina se spusti sa šumovitih planina i dođe u grad Pod Goricom, ne sjećam mu se imena i usamljena tako lutaše mlada princeza njegovim širokim ulicama. Viđe Joanikina da nije dobro. Toliki grad, a tako malo crkava, čuj mene kancelarija za borbu protiv korupcije. A i ono malo što ih je sagrađeno u mermeru, zlatu, svili, kadifi, najskupljem drvetu sa sumnjivim građevinskim dozvolama, to sagradi njena pretkinja Amfilohina. I nađe Joanikina u Gradskoj upravi Grada pod Goricom, ne znam mu ime, sebi i spram sebe sposobne i vrijedne, patuljke, čuj mene gradske parlamentarce. Zvahu se: Učo, Ljutko, Srećko, Pospanko, Stidljivko, Kjiavko i Tupko.

I odluči Joanikina da podigne sedam hramova za sedam patuljaka Gradske uprave u slavu ideje boraca protiv korupcije.

-Ali novaca nemamo čestita Joanikina, otkud sad pare kad smo se preusmjerili na ekonomske reforme i projekat PES 2, a kojim je predviđeno strašno zaduživanje za ove kukavne penzionere. Neće Milojko dati ni eura, zategnuti smo kao scenario ove priče!

-Zajebi Milojka, Tupko! Zna se da je odlukom vladara u tehničkom mandatu Dritanezea osigurano 900 hijada eura za izgradnju srednje škole Sveti Sava u gradu Pod Goricom. Čitaj!

-Ali, Joanikina presvijetla, vladar u tehničkom mandatu Dritaneze je odlučio to samo za jednu vjersku, čuj mene religijsku ustanovu Crkve Srbije. Da ih ne bude malo mnogo? Baš sedam? Eno zli jezici već pričaju kako para ima za crkve, a djeca nemaju osnovne škole tamo za Masline.

-Ne seri Tupko! Kome je još do škola. I to civilnih?! A biće para, biće para uvijek! Samo je poenta da pare dođu do naše Crkve Srbije, a ne da se rasipaju na kojekakve škole, vrtiće ili povijesne spomenike. Evo šta sam danas izdejstvovala. Kkkkk..pogledaj šta su mi dali.

Čitaj još:   "PLAN B ZA CETINJE": Ako zatreba Joanikije i Porfirije helikopterom u Vladičanske bašte ispred Cetinjskog manastira... (foto)

Izvadi princeza Jonakina veliki iPAD pro tablet od 13 inča s blistavo bijelim ekranom, a na njemu mastiljavim fontom piše:

“U Podgorici Crkva Srbije gradiće sedam novih vjerskih objekata; U City kvartu i hram“

Pa ispod malo sitnijim slovima:

“ Prijedlozi lokacija i objekata su sljedeći:

-Na groblju kod Crkve Svetog Đorđa;

-Na Koniku Crkva Svetog Vasilija Ostroškog;

-Parohijski dom u Donjoj Gorici (ucrtati spratni objekat od 200 kvadrata u osnovi);

-Parohijski dom, Donji Kokoti (ucrtati spratni objekat od 150 kvadrata u osnovi);

-Saborni hram i Parohijski dom – Cerovice;

-U Tološima, na lokalitetu Crkvina, vjerski objekat;

-Hram u naselju City kvart;

-U Doljanima saborni hram;

-Na lokaciji južno od stadiona Kom, prema HDL Laković;

-Lokacija u Zagoriču.“

Gleda Tupko onaj iPAD, pa gleda princezu Joanikinu, pa opet gleda tablet, češe se po šubarici, ništa mu nije jasno, a boji se pitati nadrkanu princezu. Stoji kost u grlu, ali mora!

-Draga princezo Joanikina, imam za vas par pitanja, pa kud puklo. Evo ovako, obećali ste da ćete nazive kancelarija za borbu protiv korupcije nazvati po nama, svojim gradskim parlamentarcima, čuj mene patuljcima.

A nas ima sedam, a kako vidim niti ima naših imena, a na to sve ste predvidjeli i više od sedam tih, kako ih zovete antikorupcijskih objekata. Ali još više me kopka, kako to da vas je vladar u tehničkom mandatu protjerao, a vi radite tačno ono što vam on kaže, da ne kažem za njega. Ili on za vas. Ništa mi tu nije jasno?

Princeza Joanikina se toliko smijala da joj je jedna usna ružom zamazala uvo, a smijeh se čuo od Biogradske Gore do Valdanosa, pričali su ljudi. I tek kad se dobro ismijala, prekrsti se, kako i dolikuje, pa onda započe svoju kratku, ali efektnu besjedu:

“Dragi moj Tupko, nije važno kako se objekti Crkve Srbije zovu, da li po vama patuljcima ili nekim drugim izmišljenim likovima, važno je da oni predstavljaju logističko središte za širenje ideologije, ali bogme i državotvornih planova srpskog sveta. Pa ti onda kad budeš prolazio pored svih njih sa svojim Učom, Ljutkom, Srećkom, Pospankom, Stidljivkom i Kjiavkom, možeš ih zvati i po vama. Nema razlike! Hahahaha, to prvo.

A drugo, logično da smo tražili i više od deset lokacija, kako bismo dobili sedam. Trgovina, jebi ga Tupko. Treće. To što si čitao u zvaničnoj štampi da je vladar u tehničkom mandatu Dritaneze, mene otkantao, kako bih ti rekao, sve je laž. Niti on može bez mene, niti ja bez njega. Ja mu osiguravam glasačku bazu, a on meni pare za moje neimarske poduhvate. Sjeti se kad je onomad potpisao Temeljni ugovor, koji ja zovem predbračni. Eto, tako smo mi počeli naš brak. On šef na papiru, ja u stvarnosti. Kao i svaki drugi brak.

A vidi Tupko i ovo. Okrenu se princeza Jonikina i na novom, preskupom tabletu zeblješti:

“Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije bio je 20. juna u Skupštini Glavnog grada Podgorica, gdje je razgovarao sa predsjednicom gradskog parlamenta Jelenom Borovinić Bojović. Sagovornici su razgovarali i o stvaranju potrebnih uslova da se pristupi projektu sanacije i uređenja starog groblja pored Crkve Svetog Đorđa pod Goricom, a razmatrane su i mogućnosti za gradnju hramova u još nekim djelovima šire teritorije grada gdje postoji interesovanje vjernika.“

Čitaj još:   DRAGAN Bursać: Ko ne sluša zdrav razum iz Crne Gore, slušaće riku Pipunovu u Beogradu! (foto, video)

I opet smijeh princeze Joanikine zapara nebo nad gradom Pod Goricom. A jadni Tupko se zakašlja, zavrti mu se svijet oko malene šubarice. Ma nemoguće da se ovo dešava, ako je sve to istina, ko si ti princeza Joanikina, ko su ovi ljudi u Gradskom Parlamentu, kad JA radim tamo?. I na kraju, ko će te spasiti draga Joanikina, kad te zli vladar u tehničkom mandatu Dritaneze otruje???

Počešlja se po kosi Joanikina i reče:

“Dragi Tupko, ti si produkt misli naivnog čovjeka, što se samo dobru nada, ne čineći ništa dok gleda kako mu njegov svijet izmiče ispod nogu. Ti si dobar, ali nejvejrovatno naivan produkt ljudskog umovanja i zato te zovu Tupko. A nemoj misliti da su tvoja braća i sestre nešto pametnije. Imaju oni prečeg posla od čuvanja zemlje dok rudare Dojč po kafanama Grada pod Goricom. I vidiš Tupko, neće mene vladar u tehničkom mandatu Dritaneze otrovati, nego će me po Temeljnom ugovoru poljubiti i živjećemo sretno u našem srpskom svetu. Zauvijek.

Ti si Tupko zabluda, opsjena, nada, naivnost, idealiziranje. Ti si Tupko bajka, a bogme mi ponekad više ličiš na basnu. Ti Tupko ne postojiš završi Joanikin!!

-A ko si onda ti, ote se prevarenom Tupku?

-Ja sam realnost, ja sam sadašnjost, a bogme i budućnost Crne Gore, procijedi Joanikina, skide masku i u liku nekakvog popa Crkve Srbije ode s osmijehom u Podgoricu. Srpsku Podgoricu!

Čiča miča nastavlja se uvijek ista priča…

(Mišljenja i stavovi autora kolumni nisu nužno stavovi redakcije CdM- a)

BONUS VIDEO: Međusobne optužbe crnogorskih čelnika u vezi ustoličenja Joanikija

izvor CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more