IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUGA U SARAJEVU: Izgubio bitku života Sejo Pitić, legendarni izvođač sevdalinki… (foto, video)

Sejo Pitić,, legenda SEVDAHA, Proslavio se osamdesetih godina prošlog vIJeka pesmom “Plava ženo, topla zima”

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti, petak, 30. VI. 2022… 10: 58… TUGA U SARAJEVU: Izgubio bitku života Sejo Pitić, legendarni izvođač sevdalinki… (foto, video)

U 77. godini života preselio je na BOLJI SVIJET legendarni interpretator sevdalinki Sead Sejo Pitić…

Sejo Pitić je rođen 26. septembar 1946. godine u Sarajevu. Bio je jedan je od najboljih izvođača sevdalinke, koji se proslavio 80-ih godina prošlog vijeka pjesmom “Plava ženo, topla zima”.

Pjesma je osvojila deveto mjesto, ali je singl s pomenutom pjesmom prodat u milionskim tiražima i Sejo je izbio u sam vrh popularnih pjevača. Ujedno, pjesma postaje lična karta pjevača i traje do danas.

Popularnost nije dostigao preko noći, već prati popularne i kvalitetne pjevače tog vremena i uči od njih.

Mnogi popularni pjevači odbili su da snime pjesmu, ali na nagovor autora pjesme, Sejo Pitić ju je snimio i nastupio na Ilidžanskom festivalu 1980. godine osvojivši srca publike.

U jednom od posljednjih razgovora za Hayat TV, govorio je o sevdahu, njegovom značaju, kulturi i tradiciji.

  • A o vremenu i ne mislim. Nisam nikada ni mislio, a ne mislim ni sada. Možda sam pogriješio, a možda i nisam. Ima mnogo ljubavi, ali jedna od njih je i sevdalinka. Ja sam odrastao i rodio se u sevdalinci. Otac, majka, braća, svi… Ja sam mahalsko dijete sa Čaršije, u moje doba se nije ništa drugo ni pjevalo osim sevdalinke. Tako htio ne htio ja sam došao do ovoga– tako je govorio Sejo.
Čitaj još:   STRAŠNO- FUDBALER ODBIO IGRATI ZA BIH KAKO BI IGRAO ZA SRBIJU: Tamo ga nisu ni pozvali... (foto, video)

Kazao je i da sevdalinku ne može da pjeva osoba kojoj je sve potaman.

Njega mora da nešto boli, da ga nešto žulja, da bi osjetio sevdalinku. Pa da li to neka ljubav, poznanstvo, zaljubljenost u neki kraj, rijeku… ali uglavnom mora da ga žulja. Ja nikad u životu neću zaboraviti pjesmu, kada sam radio u Bosanskoj Gradišci, to je bila jedna intimna i duža priča.

BONUS VIDEO: KRAJ IZVORA- SEJO PITIĆ (Official audio 2022)

Imao sam jednu ljubav tamo. Ja sam ribar, a ona bi tada svaki dan došla da popijemo sok. Ja to ne mogu zaboraviti. Ne mogu zaboraviti Brčko. Ne mogu zaboraviti mnoge stvari. Također i Drinu, kada sam radio u Goraždu. Sve su to ljubavi koje su se rađale i od njih je nastao sevdah u meni. To je ono što ja volim – kazao je Sejo.

Čitaj još:   "ZNATE LI DA JE NOVI PAZAR BIO GRAD DŽINSA": Da li se i danas rado vraća na čuvenu pijacu... (foto i video)

Video pogledajte i OVDJE.

izvor Hayat.ba

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more