IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

EDI Rama: Nije Open Balkan moja kompanija, fokusiramo se na Berlinski proces; DRITAN Abazović: Od regionalnih inicijativa možemo samo imati koristi… (foto, video)

“Ja sam kazao svoj stav da je OB završio svoju misiju. Nije kompanija moja već jedan zajednički projekat”, kazao je EDI Rama…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, petak, 07. VII. 2022… 19: 08… EDI Rama: Nije Open Balkan moja kompanija, fokusiramo se na Berlinski proces; DRITAN Abazović: Od regionalnih inicijativa možemo samo imati koristi… (foto, video)

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović danas je nakon sastanka sa njegovim albanskim kolegom Edijem Ramom kazao da je premijer Albanije uvijek dobrodošao u Crnu Goru. Rama je ponovio da je za njega “Otvoreni Balkan ispunio svoju misiju, okrećemo se Berlinskom procesu”.

Abazović: Mirno rješavanje spora

Osvrćući se na pitanja odnosa između Prištine i Beograda, te na položaj albanskog naroda u toj situaciji, Abazović je poručio da zastupa isključivo mirno rješavanje svih sporova, bez ikakvog prisustva nasilja.

Rama je, na pitanje da li je Albanija odustala od Otvorenog Balkana, odgovorio da OB nije njegova privatna kompanija.

“Ja sam kazao svoj stav da je OB završio svoju misiju. Nije kompanija moja već jedan zajednički projekat”, kazao je Rama.

Rama je rekao da mu je uvijek zadovoljstvo sastati se sa Abazovićem.

“Za nas je jako važno da na predstojećem NATO samitu imamo zajednički stav u vezi sa situacijom u regionu. Buduća pokoljenja nam neće oprostiti ako ne učinimo sve što je moguće da se riješe konflikti koji su proizveli velika krvoprolića i otvorili duboke razdore i mržnju u regionu”, naglasio je albanski premijer Rama.

Rama: Nisam pošao u Prištinu da se vjenčam sa Kurtijem

Čitaj još:   Nebojša Redžić: DRITAN, MOST i VELIKA ALBANIJA...

Govoreći o odnosima između Albanije i Kosova, Rama je rekao  da nije otišao u Prištinu da se vjenča sa Aljbinom Kurtijem.

“I da kažem nismo se posvađali kao mladoženja koji je odbijen. Sa premijerom Kosova imam suprotne stavove vezane za konkretnu situaciju. On to vidi kao situaciju koju treba da riješi ne sastajući se sa mnom”, rekao je Rama.

Abazović je kazao da od regionalnih inicijativa samo možemo imati koristi.

“I danas pokazujemo da želimo da unapređujemo saradnju. Nema nikakvih posebnih insistiranja. Ali, interes Crne Gore je da moramo prije svega regionalnu saradnju dovesti na najviši nivo. O podršci građana OB ne bih govorio. Građani Crne Gore podržavaju članstvo u EU. Traže saradnju sa državama sa kojima se graničimo. Veća mobilnost, lakše kretanje ljudi i roba. Zajedničko aplicuranje za neke projekte. Nismo osnivači te inicijative. Do sad smo bili posmatrači”, kazao je.

Napomenuo je da fokus regiona mora biti na progresu i zajedničkom putu ka Evropskoj uniji.

Albanski premijer: Otvoreni Balkan ispunio svoju misiju, okrećemo se Berlinskom procesu

Bonus video: Rama pozvao zemlje Zapadnog Balkana da se fokusiraju na Berlinski proces

Rama je ponovio da OB nije kompanija koju je on osnovao.

“To je zajednička inicijativa i ja bih je ponovo otvorio hiljadu puta i ponovo bih je nazvao Otvoreni Balkan”, istakao je, ocijenivši da je ta inicijativa ispunila svoju misiju.

Zatim je dodao: Fokusiramo se na Berlinski proces.

On je kazao da tri od šest zemalja nijesu bile dio inicijative Otvoreni Balkan.

“Možete biti i unutra i vani, zašto da ne. Otvoreni Balkan nije kamion koji je krenuo, pa smo ga ostavili usput. Tu su 72 inicijative. To je otvoreno, Otvoreni Balkan je otvoren. Mi treba da se fokusiramo na Berlinski proces”, dodao je Rama.

Čitaj još:   NOVOGODIŠNJA PORUKA ALBANSKOG PREDSJEDNIKA: Brišemo granice i sa Crnom Gorom, Makedonijom i Grčkom!

Premijer Albanije Edi Rama boravio je danas u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, u okviru dvodnevne balkanske ture.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović je ranije danas bio domaćin radnog ručka koji će u Vili “Gorica” biti upriličen povodom dolaska Rame. (Miraš Dušević)

BONUS VIDEO: Rama i Abazović o stabilnosti u regiji i Otvorenom Balkanu

izvor CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more