IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NENAD Čanak: Biće potrebno najmanje deset godina do stabilizacije političke scene u Crnoj Gori… (foto, video)

“Biće potrebno bar deset godina dok se ne stabilizuje politička scena u Crnoj Gori na način koji će omogućiti normalno funkcionisanje parlamentarne demokratije u Crnoj Gori”, ocjenjuje NENAD Čanak.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, petak, 07. VII. 2022… 13: 08… NENAD Čanak: Biće potrebno najmanje deset godina do stabilizacije političke scene u Crnoj Gori… (foto, video)

Suverena, nezavisna i demokratska Crna Gora nije u interesu onima koji su trenutno na vlasti u Srbiji, kazao je osnivač Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak u emisiji “Pressing” Gradske TV.

Ističe da postoje oni koji bi željeli da Crna Gora nestane, ili da bude Republika Srpska na Jadranu.

“To podrazumijeva diktaturu šačice dripaca. To je ono kako izgleda RS u Bosni i Hercegovini i to je sudbina Crne Gore, ukoliko se indipendentističke partije ne prizovu pameti i zaborave sitne razlike pored glavne opasnosti – potiranja Crne Gore i njenog antifašizma, odnosno udaljavanje od osnova na kojima je suverena i demokratska država sazdana”, tvrdi Čanak.

Naglašava da Crna Gora može politički da postavi stvari tako da bude i ostane svjetionik slobode kao što je i bila.

“Dok smo se borili za slobodu u Srbiji protiv Slobodana Miloševića, Crna Gora nam je bila uporište i oslonac bez kojeg niko od nas ne bi preživeo. A sada smo došli u poziciju da ta ista Crna Gora bez reči padne pred nasrtajima velikosrpskih nacionalista koji su ispostava ruskih službi”, poručuje Čanak.

On kaže da je cilj sklanjanja Crne Gore sa evropskog puta bio da se otvori prostor za stvaranje “srpskog sveta”, po uzoru na “ruski svet” koji nije ništa drugo do velika Srbija na ruski način.

“Vodi se očekivana borba između zapadnih sila koje nemaju na umu ideju da Crna Gora ode u ruski blok i bude obala srpskog mora, a da more bude mesto gde će se formirati ruske baze. Naravno da im ne pada na pamet da to dozvole”, navodi Čanak, dodajući da će političari morati da se drže prozapadne opcije.

“Mislim da će do tada dosta figurativne krvi proteći”, dodaje Čanak.

Ističe da vlade koje se formiraju nakon dugogodišnje vladavine jedne grupacije moraju biti nestabilne.

“Biće potrebno bar deset godina dok se ne stabilizuje politička scena u Crnoj Gori na način koji će omogućiti normalno funkcionisanje parlamentarne demokratije u Crnoj Gori”, ocjenjuje Čanak.

Čitaj još:   NENAD Čanak: JOANAKIJE I SPC DOKAZALI DA SU STRANO TIJELO U CRNOJ GORI...

Govoreći o Pokretu Evropa sad, Čanak navodi da postoji razlog zbog čega partije koje su nove na političkoj sceni ostvare uspjeh i nakon toga nestanu, a to je odnos povjerenja i unutrašnjih veza među članovima.

“Obećanja koja su dali lepo zvuče, ali nisu ostvariva. Verujem da će ozbiljno iznutra da se posvađaju oko vlasti, jer će svako tražiti više nego što mu po zakonu pripada i onda će se posvađati i to će završiti unutrašnjim trvenjem, a verovatno i raspadom kada više ne bude dovoljno ‘kolača’ za sve”, smatra Čanak.

Čanak kaže da Cetinje ima posebnu ulogu u crnogorskoj istoriji, i da je moralni svjetionik koji sebi ne bi smio da dozvoli bezvlašće, ili da se izbori ponavljaju u nedogled.

“Koliko ja znam Cetinjane, to se neće desiti”, navodi Čanak.

Prema njegovim riječima, Crna Gora treba da se drži evropskog puta, ukoliko želi da zadrži suverenitet za koji je plaćena velika cijena.

“U politici ne postoji nikakvo bratstvo, već interes, a interes Srbije je da je ‘Kosovo srce Srbije’, a Crna Gora je srpska zemlja. To je nacionalistička neprincipijelnost – da se vidi samo ono što je trenutno korist trenutne politike”, poručuje Čanak.

Za nepoštovanje državnih simbola, podsjeća, predviđene su određene sankcije.

Čanak kaže da je postupak predsjednika opštine Nikšić Marka Kovačevića tokom intoniranja himne – prostački.

“Pitanje je da li će Crna Gora postojati uz one koji opskurnim gestovima vređaju Crnu Goru. Oni samo pokazuju da žele da Crne Gore nema”, ocjenjuje Čanak.

Komentarišući izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je poručio britanskoj poslanici Ališi Kerns da ta država vodi istragu protiv nje, Čanak kaže da to ima veze sa biračkim tijelom Vučića.

“Kada čujete da neko pominje stubove srpstva, odmah je jasno da iza toga stoji nešto što nema nikakve veze ni sa čim realnim, već isključivo sa političkim rejtingom. Kako možete da pravite istragu protiv nekoga ko je nešto rekao, a ne da li je to tačno? To je slično kao što je žena iz MUP-a, koja je alarmirala javnost da je uhvaćen čovek blizak vlasti, a koji je izazvao saobraćajnu nesreću pod uticajem kokaina i alkohola, na kraju završila u zatvoru zato što je to rekla, a ne onaj koji je to učinio”, pojašnjava Čanak.

Čitaj još:   NENAD ČANAK: Dolazim i biću sa Cetinjanima 5.septembra... (foto i video)

Ista je situacija, dodaje, i sa britanskom poslanicom.

“Odjednom treba da se dokazuje da je ona antisrpski orijentisana, a ne da li je tačno da se u objektima Crkve Srbije krije oružje. Da li je to tačno, može vam posvedočiti svako ko je bio na Cetinju prilikom sramnog desanta kada je Joanikije uvođen u Cetinjski manastir. Imate fotografije kako je okružen dugim cevima. Šta mislite, da nema u podrumu još par stotina kalašnjikova za svaki slučaj da se poubijaju Cetinjani ako nekome padne na pamet da se približi?”, naveo je Čanak.

Eksteritorijalnost manastira, dodaje, služi tome da bi se preko njih obavljale nezakonite radnje.

“Već 2006. je bilo jasno da je SPC rezervni položaj za sve službe iz Srbije i ko to ne razume, taj ništa ne razume”, zaključio je Čanak.

Cijelu emisiju možete pogledati na linku u nastavku.

BONUS VIDEO: NENAD Čanak- Pressing 07.07.23.

izvor Gradski portal.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more