IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BOŽIDAR Proročić: Poraz spoljne politike- Crna Gora podržala paljenje Kur'ana… (foto, video)

”Ko je taj iz Crne Gore koji je mogao da glasa da je u redu spaliti najsvetiju knjigu muslimana. Sve političke i javne strukture, sve političke i indipendističke stranke trerba da se javno oglase da osude ovaj akt koji je uperen protiv mira i stabilnosti u Crnoj Gori”

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 13. VII. 2022… 19: 38… BOŽIDAR Proročić: Poraz spoljne politike- Crna Gora podržala paljenje Kur'ana… (foto, video)

Na zvaničnoj stranici Ministarstva vanjskih poslova nema ni jedna jedina riječ o ovom aktu. Pitam se kakva se to opasna politika i igra vodi ka svim muslimanima u Crnoj Gori…

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista

Crna Gora ova nova pod plaštom lažne demokratije a sa jakim rastom nacional-šovizma oličenog u brojnim političkim strukturama pokazala je još jednom svoje pravo lice anticivilizovano, antidemokratsko perfidno sa puno netrpeljivosti prema drugom i drugačijem. Ovaj put je naša spoljna politika podržala paljenje svete knjige muslimana širom svijeta KUR’ANA 

Kako piše portal Al Jazeera: Prijedlog Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda nakon što je muslimanska sveta knjiga oskrnavljena u Švedskoj bio je osporavan, ali je usvojen. Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava (UNHRC) odobrilo je rezoluciju o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti nakon pokušaja spaljivanja Kur'ana u Švedskoj koji je doveo do protesta širom muslimanskog svijeta….

Prijedlog je usvojen u srijedu, ali su mu se usprotivile Sjedinjene Države i Evropska unija, rekavši da je u suprotnosti s njihovim stavovima o ljudskim pravima i slobodi izražavanja. Pakistan i druge zemlje Organizacije islamske saradnje, zabrinute prošlomjesečnim incidentom ispred glavne džamije u Stockholmu, tokom kojeg je irački imigrant oskrnavio Kur’an na praznik Kurban- bajram, osigurali su hitnu debatu u najvišem tijelu UN- a za ljudska prava u utorak.

Rezolucija je, između ostalog, pozvala zemlje da preduzmu korake da “spriječe i procesuiraju djela i zagovaranje vjerske mržnje koja predstavljaju poticanje na diskriminaciju, neprijateljstvo ili nasilje”. Pakistanski ministar vanjskih poslova Bilawal Bhutto Zardari rekao je vijeću sa sjedištem u Ženevi putem videa u utorak: “Moramo jasno vidjeti šta je to: podsticanje na vjersku mržnju, diskriminaciju i pokušaje izazivanja nasilja.”

Čitaj još:   SKANDAL DRITANA Abazovića u Memorijalnom centru Srebrenica: Pročitajte premijeru Crne Gore presude međunarodnih sudova... (foto, video)

On je rekao da su se takvi postupci dogodili pod “sankcijama vlade i uz osjećaj nekažnjivosti”. Primjedbe Buto Zardarija podržali su ministri iz Irana, Saudijske Arabije i Indonezije. “Prestanite da zloupotrebljavate slobodu izražavanja”, rekao je indonezijski ministar vanjskih poslova Retno Marsudi. “Tišina znači saučesništvo.” Šef UN- a za ljudska prava Volker Turk rekao je UNHCR- u da su huškačka djela protiv muslimana, kao i drugih religija ili manjina, “uvrjedljiva, neodgovorna i pogrešna”.

Švedska je osudila paljenje Kur'ana, ali tvrdi da zemlja ima ustavom zaštićeno pravo na slobodu okupljanja, izražavanja i demonstracija. U utorak je francuski ambasador Jerome Bonnafont napomenuo da ljudska prava “štite ljude– a ne religije, doktrine, uvjerenja ili njihove simbole…

Ni na Ujedinjenim nacijama ni na državama nije da definiraju šta je sveto”. Rezolucije UNHCR-a nisu pravno obavezujuće, ali ih države vide kao snažne političke obaveze. Zahtjev od utorka poziva zemlje da preispitaju svoje zakone i popune praznine koje bi mogle “ometati sprečavanje i krivično gonjenje djela i zagovaranje vjerske mržnje”.

Tabela na kojoj je Crna Gora podržala paljenje Kurana

MUSLIMANI CRNE GORE UGROŽENI OVIM AKTOM

Na zvaničnoj stranici Ministarstva vanjskih poslova nema ni jedna jedina riječ o ovom aktu. Pitam se kakva se to opasna politika i igra vodi ka svim muslimanima u Crnoj Gori. Zar nismo izvukli pouke sa prostora vječito nemirnog i često krvavog Zapadnog Balkana nismo očigledno je da nismo ovo je još jedan primjer novih vlasti i oslobodilaca koji bi na ovaj način da siju mržnju a da jačaju svoj militantni korpus iza mračne i retrogradne SPC.

Ko je taj iz Crne Gore koji je mogao da glasa da je u redu spaliti najsvetiju knjigu muslimana. Sve političke i javne strukture, sve političke i indipendističke stranke trerba da se javno oglase da osude ovaj akt koji je uperen protiv mira i stabilnosti u Crnoj Gori. Svi moramo da javno reagujemo u odbrani najvećih ljudskih i moralnih vrijednosti koje nas uvode u opasan krug Danteovog pakla.

Pozivam premijera u tehničkom mandatu Abazoviću ali i predsjedniku Milatovića da se javno obrate građanima Crne Gore i da kažu da li su ovo vrijednosti koje dijelimo. Da li je ovo ona građanska i multikulturalna Crna Gora dok neko na vrlo opasan način pokušava da naruši ili čak i da zapali Crnu Goru.

Čitaj još:   NAKON HAPŠENJA U NJEMAČKOJ: Otkriven identitet navijača Srbije, političar uhapšen u tučnjavi s policijom na Euru, nosio je majicu s referencom na genocid u Srebrenici... (foto, video)

Da li će iko snositi odgovornostza ovaj čin koji je vrlo destruktivan, opasan i vodi ka destruktivnoj politici mržnje i razdora među našom braćom. Pozivam sve političke strukture i činioce da se oglase i daju svoj lični stav jer očigledno da Crna Gora tone na putu bez povratka!!!!

Pozivam sve slobodnomisleće intelektualce, profesore, akademike i građane Crne Gore da se čuje njihov glas u osudi ovog politički opasnog i vandalskog čina koji može dovesti do težih i nesagledivih posljedica. Pozivam Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore i Đorđa Radulovića da se javno oglase ovom povodom i iznesu svoj stav.

To moja Crna Gora nije tako mračna koja se odnosi prema mojoj braći Albancima, Bošnjacima, Turcima, Egipćanima, Gorancima i svim drugim muslimanima koje duboko poštujem i uvažavam

izvor aktuelno.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more