IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SKANDAL: Prije podne cvijeće za Ljuba, popodne počast čiča Draži… (foto, video)

Čelnici nikšićke opštine prisustvovali parastosu osuđenom ratnom zločincu, četničkom đeneralu Draži Mihailoviću i veličanju agresorske Rusije u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću

NIKŠIĆ: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 19. VII. 2022… 12: 45… SKANDAL: Prije podne cvijeće za Ljuba, popodne počast čiča Draži… (foto, video)

Pobjednici „bitke za Nikšić“ na lokalnim izborima u martu 2021, kojom je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u grad-heroj doveo na vlast kleronacionaliste – predsjednik Opštine Marko Kovačević iz Nove srpske demokratije i predsjednik lokalnog parlamenta iz Demokrata Nemanja Vuković- odali su prekjuče počast osuđenom ratnom zločincu, četničkom đeneralu Draži Mihailoviću.

Parastos Mihailoviću, ratnom zločincu i četničkom vođi, održan je 17. jula u hramovima Srpske pravoslavne crkve širom Srbije, ali i u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću.

Episkop Crkve Srbije budimljansko-nikšićki Metodije uredno je pozvao glavne nikšićke protagoniste „srpskog sveta“ Kovačevića i Vukovića na ovaj „događaj“. Nije im, doduše, u pozivu pomenuo „đenerala Dražu“. Ali, kad mu je davao pomen, ni ovoj dvojici nije padalo na pamet da u „znak protesta“ napušte nikšićki hram. Ostali su do kraja uživajući u besjedi episkopa Crkve Srbije Metodija.

,,RUSKI SVIJET“

U nikšićkom hramu pored ostalih bio je i ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov.

A Metodije je veličao sve što je rusko. Zapadne vrijednosti za njega, a očito i za one koji su ga slušali u nikšićkom hramu, predstavljaju model koji je donio mnogo zla srpskom i ruskom narodu.

Poručio je da je Rusija nada za čitav slobodoljubivi svijet i za spasenje „ne samo pravoslavnih naroda, nego čitave Evrope i svijeta“.

– Ipak, uvjeren sam da će naša djeca i unuci živjeti u svijetu koji shvata važnost Rusije. Ako svijesti o tome ne bude, neće biti ni Rusije, a bojim se neće biti ni svijeta koji volimo – naveo je, pored ostalog, Metodije.

Čitaj još:   VELIKA TRAGEDIJA: U lavini, STRADALO Više osoba, detalji su JEZIVI... (foto)

Nakon liturgije odslužen je parastos ktitorima i sveštenicima nikšićkog hrama, ali i ratnom zločincu, četničkom đeneralu Dragoljubu Draži Mihailoviću.

Naravno, ne čudi što ništa od ovoga što je izgovorio i uradio Metodije nije zasmetalo nikšićkom predsjedniku Opštine Marku Šubari Kovačeviću, jer on je poznat po četničkim, rusofilskim i fašističkim ispadima.

I predsjednik lokalnog parlamenta Nemanja Vuković, iako pripada Demokratama, partiji koja tobože propagira antifašizam i evropeizam zapadnog tipa, potpuno spokojno sve je odslušao je do kraja.

RAZOTKRIVANJE

Oglasio se tek kada mu je Opštinski odbora Demokratske partije socijalista javno „otkrio“ da su on i Šubara u nikšićkom hramu odali počast ratnom zločincu Draži Mihailoviću i da im, obzirom na funkcije koje obavljaju i grad kojim nezasluženo upravljaju, tu nije bilo mjesto.

– Novi skandal rukovodstva Opštine Nikšić i prisustvo parastosu ozloglašenom četničkom đeneralu Draži Mihailoviću, dokazuju u kojoj mjeri su posvećeni svemu što se kosi i sa antifašističkim i sa vrijednostima građanske Crne Gore. Odsustvo svakog principa, pa i moralnog, pokazuje što prije podne polažu cvijeće na spomenik Ljubu Čupiću, a uveče odaju počast čiča Draži, od strane čijih saboraca je narodni heroj strijeljan – saopštili su iz nikšićkog DPS- a.

Zbog svega toga, pozivali su savjesne članove većine u Nikšiću, ako među njima ima i takvih, da podrže njihovu inicijativu za smjenu lokalne vlasti i njenog prvog čovjeka, koji svakim svojim postupkom brukaju grad i ponižavaju svakog antifašistu u njemu.

PRAVDANJA O PARASTOSU

Marko Šubara se nije oglašavao, ali jeste Nemanja Vuković.

Reagovanjem je potvrdio da za njega nije sporno to što je uradio, nego da je to što je javnost o tome obaviještena jasna intencija „grupe marginalaca da pokuša diskreditovati Demokratsku Crnu Goru“ i njega.

Čitaj još:   ESAD Rastoder o napadu na DRAGINJU Vuksanović Stanković: MVP da reaguje... (foto)

Pravdao se da se „u pozivu za liturgiju nije pominjao pomen Mihailoviću“ već da je prekjuče „ u svojstvu vjernika“ pozvan da prisustvuje „ktitorskoj slavi nikšićkog Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog i pomenu ktitorima i svešteno služiteljima tog hrama“. Nije, međutim, objasnio zašto demonstrativno ili bar diskretno nije napustio nikšićki hram kad je Metodije besjedio slavopojke o ratnom zločincu đeneralu Draži.

Nikšićki odbor Demokrata niti centrala ove partije nijesu se ogradili od Vukovićevog prisustva parastosu Draži Mihailoviću, presuđenom ratnom zločincu i vođi saradnika okupatora.

BONUS VIDEO: Skandal tokom intoniranja himne Crne Gore u Nikšiću

izvor Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more