IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NIJE DOBRO: Stiže nova oluja, donosimo prognozu za narednih nekoliko dana… (foto)

Zbog visokih temperatura za danas izdato crveno upozorenje, narednih dana stiže osvježenje…

SARAJEVO: Regija, Crna Hronika, Zanimljivosti, ponedeljak, 24. VII. 2022… 11: 25… NIJE DOBRO: Stiže nova oluja, donosimo prognozu za narednih nekoliko dana… (foto)

Narednih dana u Bosni i Hercegovini očekuje se sunčano vrijeme, u nekim dijelovima s pljuskovima i grmljavinom i temperaturama do 38 stepeni Celzijusa.

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje sunčano i vruće vrijeme. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 27, a dnevna od 34 do 40 stepeni.

ponedjeljak 24.07.2023. godine
Dugotrajni period visokih temperatura zraka, koje će dostizati natprosječne vrijednosti širom zemlje, uzrokovaće probleme hroničnim bolesnicima i meteoropatama, osobito u drugom dijelu dana. Preporučljivo je planirane aktivnosti obavljati u jutarnjim satima, provoditi mjere zaštite od vrućine i sunčevog zračenja, laganije se odijevati, te postupati u skladu sa preporukama nadležnih službi. Učesnici u saobraćaju također trebaju biti oprezniji.

– U utorak sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost. Poslije podne pljuskovi i grmljavina su mogući u sjevernim, sjeverozapadnim i djelimično centralnim područjima Bosne – saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Jutarnja temperatura zraka od 20 do 26, na jugu i sjeveru zemlje do 28, a dnevna od 32 do 38 stepeni.

Čitaj još:   Balkanska mreža poslova najopasnijih kriminalaca...

U srijedu se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno i osjetno svježije vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U sjeveroistočnim, istočnim i djelimično centralnim područjima Bosne očekuje se jače grmljavinsko nevrijeme, praćeno obilnijim padavinama, jakim udarima vjetra, lokalno i gradom. Prema kraju dana postepeni prestanak padavina i smanjenje naoblake.

Jutarnja temperatura zraka od 16 do 22, na jugu do 26, a dnevna od 18 do 24, na jugu do 30 stepeni.

U četvrtak pretežno sunčano vrijeme. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 18, na jugu do 22, a dnevna od 20 do 26, na jugu do 32 stepena.

Zbog očekivanih visokih temperatura zraka, Federalni hidrometeorološki zavod za danas je izdao crveno upozorenje.

Područje za koje je izdato upozorenje je sjeverni, sjevernoistočni i lokalno centralni predjeli Bosne. Upozorenje je izdato za period od 11 do 17 sati.

Maksimalne temperature koje se očukuju u cijeloj zemlji su između 33 i 38 stepeni, što je u granicama narandžastog upozorenja, a sjevernim, sjeveroistočnim i djelimično centralnim područjima Bosne do 40 °C što je u granicama crvenog upozorenja.

– Budite spremni na visoke temperature koje će dovesti do zdravstvenih rizika među ugroženim osobama, naprimjer kod starijih i vrlo mladih osoba. Djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa- upozorili su iz FHMZ- a, te dodali da se građani za sve dodatne informacije mogu obratiti nadležnim institucijama.

Čitaj još:   Vic dana Zašto u dženetu ima malo žena, manje od 10%?

izvor iBačlan. net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more