IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PROPAO IM PLAN: DRITAN Abazović, ipak neće voziti „počasni krug“ kroz Njujork… (foto, video) 

Odlazeći premijer Dritan Abazović planirao da umjesto Milatovića predstavlja Crnu Goru na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, subota, 29. VII. 2022, 13: 45… PROPAO IM PLAN: DRITAN Abazović, ipak neće voziti „počasni krug“ kroz Njujork… (foto, video) 

Pitanja vezana za delegaciju koja će otići na ovo zasijedanje, Pobjeda je Vladi uputila u ponedjeljak. Iz Vlade su nas istog dana obavijestili da su pitanja proslijeđena Ministarstvu vanjskih poslova, kojim takođe rukovodi Abazović, ali iz kojeg već pet dana ne možemo dobiti odgovor na ova pitanja.

Ipak, pouzdani izvori Pobjede objasnili su nam da je juče povučena aplikacija Abazovićeve delegacije, te da će na zasijedanje UN ipak otići Milatović, dok bi odlazeći premijer mogao biti član delegacije

Abazović ipak neće voziti „počasni krug“ kroz Njujork Abazovic biciklom stigao u sjedište UN-a prošle godine

Odlazeći premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović pokušao je da sebe i svoju delegaciju ponovo „povede“ na zasijedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koje će biti održano u septembru u Njujorku.

Abazović i prilično brojna crnogorska delegacija učestvovali su i prošle godine na ovom zasijedanju.

Uprkos tome što nepisano pravilo u crnogorskoj diplomatiji nalaže da zemlju jedne godine predstavlja premijer, iduće predsjednik, Abazović je, prema saznanjima Pobjede, mimo znanja aktuelnog šefa države Jakova Milatovića, prijavio delegaciju na čijem je čelu on, a koja je trebalo da sredinom septembra otputuje u Njujork.

Pitanja vezana za delegaciju koja će otići na ovo zasijedanje, Pobjeda je Vladi uputila u ponedjeljak. Iz Vlade su nas istog dana obavijestili da su pitanja proslijeđena Ministarstvu vanjskih poslova, kojim takođe rukovodi Abazović, ali iz kojeg već pet dana ne možemo dobiti odgovor na pomenuta pitanja.

Čitaj još:   BEOGRAD: Rasim Ljajić, moramo voditi računa da ne narušimo prijateljske odnose sa Azerbejdžanom... (foto)

Ipak, pouzdani izvori Pobjede objasnili su nam da je juče povučena aplikacija Abazovićeve delegacije, te da će na zasijedanje UN ipak otići Milatović.

Abazović je, želeći da bude autentičan, na otvaranje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku došao – na biciklu. ,,Premijer je svojim simboličnim potezom želi skrenuti pažnju na važnost zaštite životne sredine i neophodnost razvoja i promocije ekološke svijesti u savremenom svijetu“, navedeno je tada iz Vlade.

Iz kabineta Milatovića takođe nijesu željeli da odgovore na pitanje da li će učestvovati na sjednici Generalne skupštine Ujedinih nacija.

Izvor Pobjede objasnio je da je Abazovićeva delegacija već tokom jula aplicirala za učešće na GSUN, uprkos tome što je Abazović u procesu odlaska sa funkcije i što postoji mogućnost da do 19. septembra i neće biti premijer.

Ovogodišnje zasijedanje Generalne skupštine UN (UNGA 78) biće otvoreno u utorak, 5. septembra 2023. Prvi dan opšte debate na visokom nivou biće utorak, 19. septembar 2023. godine.

U pismu od 29. juna 2023, novoizabrani predsjednik Generalne skupštine UN-a Denis Francis obavijestio je države članice da će tema 78. zasijedanja Generalne skupštine biti „Ponovna izgradnja povjerenja i ponovno pokretanje globalne solidarnosti: Ubrzavanje djelovanja na Agendi 2030 i njenim ciljevima održivog razvoja“.

Državna delegacija na generalnoj debati zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija prošle godine je brojala čak 15 članova.

O trošku države na sjednicu u Njujork optutovali su, osim Abazovića, ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić, Dragana Šćepanović, otpravnica poslova pri Misiji u UN, Đorđe Radulović, Miloš Perišić, Ana Rašović, v. d. direktora za multilateralne poslove Radovan Bogojević, Vladimir Vučinić, šef Direktorata za NATO, Jelena Mitrović, šefica kabineta Krivokapića, Stanica Anđić, direktorica za UN, Maja Đurđić, prva sekretarka u kabinetu ministra vanjskih poslova, Jelena Leković i Srđan Orlandić.

Čitaj još:   PREDHODNO SE ŽALILI: Sarajlije koje su iz avlija izbacivale snijeg na ulicu, bit će kažnjene... (foto, video)

Abazović je, želeći da bude autentičan, na otvaranje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku došao – na biciklu.

– Abazović svojim simboličnim potezom želi skrenuti pažnju na važnost zaštite životne sredine i neophodnost razvoja i promocije ekološke svijesti u savremenom svijetu – navedeno je tada iz Vlade.

Iako je ponovo želio da uhvati još jedan đir po Njujork, izgleda da će ove jeseni „počasni krug“ moći da napravi- jedino oko Vlade. Osim ako odlazeći premijer ne bude pozvan za člana delegacije. 

izvor Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more