Crna Gora

MILO Đukanović: “Zarobljena” država je postala dio NATO- a, a ovako “oslobođena”– rak- rana Zapadnog Balkana… (foto, video)

Balkanski nacionalizmi su osvajački, oni su fašisoidni, zlikovački kazao je Đukanović, napominjući da onaj koji pravi kompromise sa balkanskim nacionalizmima, Balkan gura u rat…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, subota, 05. VIII. 2023… 13: 38… MILO Đukanović: “Zarobljena” država je postala dio NATO- a, a ovako “oslobođena”– rak- rana Zapadnog Balkana… (foto, video)

MILO Đukanović: Onaj koji pravi kompromise sa balkanskim nacionalizmima, Balkan gura u rat…

BONUS VIDEO: Daliborka Uljarević: Đukanović svojim govorom pokazao da poštuje sistem i volju građana

Kada pogledate ovo što imamo kao iskustvo posljednje tri godine, to posrtanje Crne Gore nakon promjene vlasti sredinom 2020. godine možda dođete i do drugačijeg zaključka, možete izvesti zaključak da smo išli brže od realnog, da smo ostvarili i više od mogućeg, kazao je bivši predsjednik države Crne Gore Milo Đukanović u intervjuu za slovenačku RTV 365, sa Boštjanom Anžinom.

Đukanović je naveo da zna za prigovore kako je Crna Gora bila zarobljena država u vrijeme prethodne vlasti i da je potrebno izokrenuti takvu tezu i sagledati stvar iz druge perspektive.

“Dakle, ta Crna Gora koja je bila “zarobljena” je voljom NATO-a primljena u NATO, voljom Evropske unije dovedena do vrata EU, a onda je došlo do oslobođenja prije tri godine i sada ta “oslobođena” Crna Gora je rak rana Zapadnog Balkana. Da li vam to djeluje logično? Ne. Djeluje glupo i glupo je. Ali nemojte da pomislite da politička glupost stanuje samo na Zapadnom Balkanu. Politička glupost, nažalost, stanuje mnogo šire od Zapadnog Balkana”, kazao je Đukanović.

Navodi da se sada, ono što je djelovalo kao sahranjeno nakon što je potpisan Djetonski mirovni sporazum 1995. godine, pokazuje kao da nije sahranjeno.

“Ono je poraženo, ali ostaje uvjerenje da treba da pokušaju da ostavare svoje ciljeve u nekom novom vremenu. Oni to sada pokušavaju. Zašto misle da je ovo dobro vrijeme? Upravo zbog Rusije. Dakle, Rusija se uvijek poigrava sa antievropskim politikama svuda u Evropi. Na Zapadnom Balkanu se poigrava sa nacionalizmima, tako da vi danas 23. godine na vlasti nemate proevropsku politiku”, objašnjava Đukanović.

Komentariše da danas na vlasti ne postoji proevropska politika i da nije proevropski političar ako vam to kaže, a povlači svaki potez koji je antievropski i koji služi interesima politike Beograda.

“Dakle, služi velikosrpskim interesima u Crnoj Gori, a naravno da je velikosrpska politika Beograda potpuno produžena ruka ruskih imperijalnih interesa u ovom dijelu Evrope i u Evropi u cjelini”, rekao je on.

Balkanski nacionalizmi su osvajački, oni su fašisoidni, zlikovački kazao je Đukanović, napominjući da onaj koji pravi kompromise sa balkanskim nacionalizmima, Balkan gura u rat.

“Danas sve ono što je bio instrumentariji Miloševićeva devedesetih godina danas je sve sabrano na jednom mjestu. Srpska pravoslavna crkva je najmoćniji instrument prekograničnog djelovanja velikosrpske ideologije. Njima Crna Gora djeluje kao najprivlačnija kompenzacija za sve gubitke koje su sebi nanijeli pogrešnom politikom ranih devedesetih godina. Uvijek upozoravam, svako ko iz bilo kog razloga pravi kalkulacije i kompromise sa balkanskim nacionalizmima taj ne pomaže Balkanu, taj gura Balkan u novi rat”.

Kako navodi nakon predsjedničkih izbora slavlje na ulicama sa srpskim zastava je bilo snažan udar srpskog nacionalizma.

“Beograd je promjenom vlasti 30. avgusta 2020. godine u Crnoj Gori, razumio kao otvorena vrata za novu aneksiju. Vi ste u toku da su prorežimski mediji u Beogradu sa nacionalnom frekvencijom vodili tkz. “bitke” u Crnoj Gori za određene gradove. Dakle, oni su se već ponašali kao domaći”, objađnjava Milo Đukanović.

Smatra da je Crna Gora prošla trogodišnje iskustvo, željela je da vidi nešto novo i da iz dana u dan shvata da sve novo ne mora da bude bolje.

“Sve novo može da bude i mnogo gore. Sada se zaista postavlja pitanje kojom brzinom će crnogorsko društvo uspjeti da se izbori sa svojom greškom, tokom posljednje tri godine, i da stvori uslove da se ovdje kroz demokratski proces dođe do nacionalno odgovorne i kopetentne vlade koja že nastaviti da ovu zemlju vodi ka Evropi”, kazao je Đukanović.

Intervju možete pogledati na ovom link

IZVOR Gradski Portal.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Milutin L. CEROVIĆ: Šta sve Srbija traži od Crne Gore, da bi se poboljšali odnosi? (foto)

Srpski autokrata Vučić nastavlja da pljuje snishodljivog Milojka Spajića i Vladu Crne Gore, iako oni…

25 minuta ago

SULJO Mustafić: Ponosni smo na doprinos bošnjačkog naroda u reafirmaciji državnosti Crne Gore… (foto)

Predsjednik Bošnjačkog vijeća Suljo Mustafić čestitao je 21.maj- Dan nezavisnosti,svim građanima Crne Gore, u zemlji…

35 minuta ago

PES: Zvanični Beograd izgleda priželjkuje povratak DPS- na vlast… (foto)

Kontinuirani i nekorektni komentari zvaničnika Srbije na račun crnogorskih amandmana u kritikama su skoro usaglašeni…

43 minute ago

MILAN Pipun Knežević: Pitam Crkvu da li ona stoji iza riječi svoga mezimca Filipa Ivanovića i da li je vrijeme za litije u Crnoj Gori… (foto)

"Pošto je ministar Filip Ivanović obožavano čedo crkve, a bio je i Srbin do prije…

56 minuta ago

Milorad POPOVIĆ: Spava li to Crna Gora? (foto)

Nakon produžetka pritvora polumrtvom šezdeset sedmogodišnjem Milivoju Katniću poslije mjesec dana štrajka glađu, s obrazloženjem…

1 sat ago

ALEKSANDAR Vučić o amandmanima Crne Gore na rezoluciju o Srebrenici: Pomoliću se bogu pred put u Njujork, žele da nam zapuše usta, to je igra… (foto, video)

Aleksandar Vučić, gostovao je na TV Pink u Jutarnjem programu kod Jovane Jeremić... BEOGRAD: Srbija,…

2 sata ago

This website uses cookies.