IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRITAN Abazović o “otkazivanju kočnica” u službenom Mercedesu: Žao mi je što sam ugrozio ljude oko sebe… (foto)

Indikativno je da na komandnoj tabli u automobilu nije bilo nikakvih upozorenja. Abazović je uspeo da zaustavi vozilo na makadamu pored puta, nakon čega je prešao u automobil iz pratnje. Od tada koristi službeni „audi“…

PODGORICA: Crna Gora, Crna Hronika, vijesti, nedelja, 06 VIII. 2022… 14: 15… DRITAN Abazović o “otkazivanju kočnica” u službenom Mercedesu: Žao mi je što sam ugrozio ljude oko sebe… (foto)

Nemam poseban komentar na ovu temu. Puštam institucije da rade svoj posao. Kada je riječ o ljudima koji su sa mnom svakodnevno, prema njima imam maksimalno poštovanje i povjerenje, i žao mi je što sam ih svojim radom izložio određenim rizicima, kazao je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović za Dan nakon što je objavljeno da su na njegovom službenom Mercedesu otkazale kočnice.

“ Upravo zbog toga, ali i njegovog temperamenta, njegova bezbednosna kultura nije na zadovoljavajućem nivou, što policijskim službenicima zaduženim za njegovu bezbednost otežava svakodnevni posao. Incident sa vozilom premijera zaslužuje detaljnu proveru i sagledavanje svih činjenica i okolnosti, što sam već inicirao, s obzirom da nije novina da su se atentati, pa i u Crnoj Gori, dešavali na sličan način…

Nakon dobijanja svih informacija, o detaljima ćemo informisati javnost. Do tada će bezbednost premijera biti podignuta na još viši nivo, a moguće je i uključivanje specijalnog policijskog tima“, rekao je Adžić Dan.

Kriminolog i profesor na podgoričkom Pravnom fakultetu Velimir Rakočević smatra da odgovornost za ovaj događaj snose oni koji su zaduženi za ispravnost premijerovog vozila i njegovu ukupnu bezbjednost.

Čitaj još:   SRAMNO I UŽASNO: Novi grafiti s natpisom "srpski heroj", bivši logoraši uputili poziv... (foto)

„Ne želim da prejudiciram bilo šta u ovom slučaju sve dok nadležni ne utvrde uzrok otkazivanja kočnica na službenom vozilu. Želim da verujem da je kvar nastao usled starosti vozila, ali ni to nije opravdanje za ovo što se desilo i što je potencijalno moglo ugroziti život premijera i drugih osoba u vozilu.

Međutim, neshvatljiva je neodgovornost onih koji su zaduženi za održavanje vozila da ne testiraju kočioni sistem na vozilu premijera. Suvišno je govoriti da je kočioni sistem najvažniji u svakom automobilu.

Čak i ako motor otkaže, zaustavićemo se i nećemo ugroziti život. Takođe, ako je kvar na sistemu za upravljanje možemo zaustaviti vozilo bez direktne opasnosti po život. Ukoliko otkažu kočnice, osobe u vozilu su u životnoj opasnosti“, rekao je Rakočević za „Dan“.

On naglašava da je porazno za društvo u celini da bilo ko učestvuje u saobraćaju sa neispravnim kočnicama, a kamoli prvi čovek izvršne vlasti.

„Naravno, ovdje treba da snose odgovornost oni koji su bili zaduženi da posvete pažnju ispravnosti vozila, a naročito kočionom sistemu. Činjenica da se premijer vozi u nebezbednom vozilu govori o dubini krize u kojoj se naše društvo nalazi.

U ovom slučaju ne mogu se isključiti ni drugi uzroci, ali je to velika opomena da se ovako nešto u budućnosti ne sme dogoditi. U slučaju da je pripreman atentat na premijera kvarenjem kočionog sistema, način izvršenja i posledice bile bi znatno drugačije. Imajući u vidu da je premijer štićena ličnost, mora se posvetiti dužna pažnja i tom značajnom segmentu njegove bezbednosti. Nadam se da će država obezbediti sredstva da se njen prvi čovjek vozi u bezbednom automobilu“, rekao je Rakočević.

Čitaj još:   BUDUĆI PREMIJER POTVRDIO: Dritan nije ministar odbrane i najavio raspuštanje NKT- a... (foto i video)

izvor Kodex.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more