IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Zakazani protesti u Jablanici: Podrška Enisi Klepo, brutalno je pretukao vlasnik hotela “Jablanica”, Amir Džafić… (foto)

U Jablanici će u srijedu biti održani mirni protesti u znak podrške Enisi Klepo, koju je pretukao vlasnik hotela u kojem je radila.

JABLANICA: BiH, Crna Hronika, vijesti, nedelja, 06. VIII. 2023… 19: 38… Zakazani protesti u Jablanici: Podrška Enisi Klepo, brutalno je pretukao vlasnik hotela “Jablanica”, Amir Džafić… (foto)

Podsjećamo, Enisu Klepo (28) 1. avgusta brutalno je pretukao vlasnik hotela “Jablanica”, Amir Džafić, kada je najavila otkaz i tražila da joj se isplati zarađena plaća za mjesec juli.

Amir Džafić, vlasnik hotela “Jablanica” koji je i utorak brutalno pretukao svoju uposlenicu, nije pušten na slobudu jer mu je određeno 24- satno zadržavanje, potvrđeno je za portal “Avaza” iz Tužilaštva HNK– područna kancelarija Konjic.

Osude napada

Građani Jablanice u šoku su nakon događaja, na društvenim mrežama osudili nasilničko i bahato ponašanje vlasnika hotela Amira Džafića.

Kako se nezvanično saznaje, napadnuta djevojka je radila na recepciji, a vlasnik ju je pretukao u prostorijama hotela.

Kako nam je pojašnjeno danas bi povrijeđena djevojka trebala biti otpuštena iz bolnice i saslušana u Tužilaštvu.

– Nasilje izvršeno nad jednom ženom, ugrožavanje radničkih prava, zajedno nas je kao društvo zgrozilo i ujedinilo s ciljem zaustavljanja nasilja nad ženama i zaštite radničkih prava, posebno u Jablanici, gdje nažalost nije prvi put da se krše radnička prava – navode organozatori protesta.

Čitaj još:   Požar zahvatio stambenu zgradu stradalo više osoba... (foto)

Protest organizira Udruženje žena “Nere” u saradnji sa Udruženjem žena “Most” Jablanica, Udruženjem “Dignitet” Mostar, Udruženjem “Inicijativa građanki i građana” Mostar, Udruženjem žena “Univerzum” Mostar i Udruženjem “Ja bih u EU” iz Sarajeva.

– Naši ciljevi su jasni – želimo zaustaviti nasilje nad ženama, pružiti podršku onima koji su pretrpjeli nasilje i istaknuti nužnost borbe protiv nasilja kao ozbiljnog problema u našem društvu i pokrenuti sankcije za poslodavce koji ne poštuju radnička prava. Kroz mirne protest, želimo osnažiti glasove žrtava i poslati snažnu poruku da nasilje nad ženom ne može proći nekažnjeno – navode se u saopćenju.

Planirano okupljanje u ulici Doljanka u 18 sati, 9. avgusta, a zatim će kolona ići ulicom Komuna Vejle, zatim Zlatnih ljiljana i Nikole Bojanovića do ulice Omladinsko šetalište.

– Mirnim protestima u Jablanici želimo poslati poruku podrške sugrađanski Enisi Klepo, ženi žrtvi nasilja, ali i da ćemo kao nevladnin sektor pratiti razvoj ovog slučaja i da nećemo stati dok se nasilje nad ženom, nezaštuićenom radnicom, ne kazni – poručili su organizatori.

Čitaj još:   APOKALIPSA PRIZORI I SLIKE IZ SRBIJE: Hitne evakuacije građana, grom izazvao 20 požara, policija objavila snimke... (foto, video)

Za regionalni portal iBalkan.net kompletan događaj i dalje sa lica mjesta prati ĐIĐA Bojadžić

izvor Faktor.ba

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more