IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TREBA ZNATI OVO JE Najkišovitiji grad u Evropi: Jednom je pljuštala kiša 85 dana bez prekida… (foto, video)

Internet pretraga za iznajmljivanje smještaja Holidu analizirala je najkišovitije gradove Starog kontinenta…

BERGEN: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 07. VIII. 2023… 08: 38… TREBA ZNATI OVO JE Najkišovitiji grad u Evropi: Jednom je pljuštala kiša 85 dana bez prekida… (foto, video)

Analizom podataka aplikacije World Weather Online napravili su top listu gradova na osnovu prosječnog broja kišnih dana u mjesecu, ali i prosječne dnevne statistike padavina, piše punkufer.dnevnik.hr.

S obzirom na to da Bergen u prosjeku ima 12.7 kišnih dana mjesečno i 8.8 milimetara padavina po danu, Holidu je drugi najveći grad Norveške proglasio najkišovitijim gradom Evrope. I nije jedini koji je to učinio.

Turistička zajednica grada Bergena u marketinškim aktivnostima često spominje kišu, a stavili su je čak i na svoje razglednice. Norvežani se ne plaše kiše, uostalom, oni ne vjeruju da postoji loše vrijeme, već samo neadekvatno garderoba.

Naprotiv, podstiču sve zainteresovane da ih posjete bez obzira na vremensku prognozu, od njihovih prelijepih parkova i fjordova do zanimljivih muzeja i galerija.

Zašto u Bergenu pada toliko kiše?

Bergen ima jedinstvenu geografski položaj. Nalazi se na jugozapadu Norveške na, obali Sjevernog mora i okružen je sa sedam planina, što ga čini podložnim dugotrajnim i obilnim padavinama.

Čitaj još:   Milo ĐUKANOVIĆ u Ulcinju: DPS bio je nepremostiva barijera za aneksiju od strane velikosrpskog nacionalizma... (foto, video)

Najduži niz kišnih dana u Bergenu zabilježen je krajem 2006. i početkom 2007. godine. Kiša je padala čak 85 dana zaredom – od 29. oktobra do 21. januara. Najduža kišna sezona u ljetno odigrala se pak 1952. kada je kiša padala bez prestanka od 1. do 24. juna.

Kada pojsetiti Bergen?

Kada je najbolje vrijeme za obilazak Bergena? Odgovor na to pitanje zavisi od toga kakvi su vaši planovi, no odmah treba da znate da nijedno godišnje doba ne prolazi bez padavina.

Bergen u prosjeku ima najmanje kiše u junu, a najviše u oktobru. Prosječna temperatura tokom leta iznosi od 9.9 do 20.7 stepeni Celzijusa, s tim da je jul najtopliji mesec. Tokom zime očekujte jake vjetrove, ponešto snega i prosečne temperature od -0.1 do -4.9 stepeni Celzijusa.

Ako dobijete priliku da posjetite Bergen, iskoristite je. Samo nemojte da zaboravite kišobran.

BONUS VIDEO: KADA JE NAJBOLJE POSJETITI BERGEN?

Čitaj još:   Alma Zadić, rođena Tuzlanka: Ministar u novoj vladi Austrije... (foto)

izvor Antena M.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more