IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BALŠA Knežević: SRPSKI AUTOKRATA TONE SVE DUBLJE- PLANIRA li rat u Regionu da bi odložio svoj kraj? (foto, video)

Zapad je uvidio da je Vučić ”odsvirao svoje” i da ga treba ukloniti kao propalog autokratu duboko upletenog u kriminalne radnje i velikodržavne apsiracije koje doprinose samo destabilizaciji Regiona, samim tim i čitave Evrope. Sve je više indicija da je zbog takve situacije režim u Beogradu aktivirao svoje ratnohuškačke centre da bi destabilizacijom Regiona, i eventualnim ratom makar odložio neminovni kraj Aleksandra Vučića. Pitanje je da li će Vučićevi diplomatski pajtaši Kristofer Hil i Gabrijel Eskobar podržati ratne aspiracije militantno raspoloženog Beograda

PODGORICA: Regija, Kolumne, vijesti, srijeda, 09. VIII. 2023… 11: 15… BALŠA Knežević: SRPSKI AUTOKRATA TONE SVE DUBLJE- PLANIRA li rat u Regionu da bi odložio svoj kraj? (foto, video)

Iako je Vučić uz podršku kontroverznih američkih diplomata ambasadora SAD u Beogradu Kristofera Hila i njegovog pomagača, izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, umislio da može da bude nedodirljivi gospodar Regiona i otvoreno sprovodi projekat ”srpskog sveta”, čini se da od toga plana neće biti ništa i da Vučića čeka sudbina Slobodana Miloševića.

Piše: BALŠA Knežević

Pritisak Zapada na srpskog autokratu Aleksandra Vučića sve se više povećava i očigledno je da propadajući šef kriminalnog režima i predvodnik velikosrpske, genocidne politike u Regionu ostaje bez opcija koje bi mu omogućile da izbjegne politički kraj i sve izglednije hapšenje.

Još jedna u nizu indikatora da se oko srpskog autokrate i njegovog kriminogenog režima polako ali sigurno steže političko-diplomatska omča je i nedavno pismo koje je potpisalo čak 54 evropskih i američkih poslanika, a upućeno je visokom predstavniku EU za spoljne poslove Džozepu Borelju, američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu i ministru spoljnih poslova Velike Britanije Džejmsu Kleveriju.

U pismu se Borelj, Blinken i Kleverli pozivaju da se kritičnije odnose prema Srbiji, kritikuju se pokušaji ove države da ”poremeti demokratske izbore na Kosovu”,  uz oštru napomenu da ”trenutni pristup (Zapada) ne funkcioniše”. Potpisnici pisma traže da ”međunarodna zajednica uči iz prošlosti i osigura da ne vodimo politiku usredsrijeđenu na Beograd na Balkanu”.

 Ovo je nedvosmislena poruka visokih zapadnih diplomata i funkcionera da Evropa i SAD konačno treba da se okanu srpskog autokrate koji zastupa ratnohuškačku i veliksrpsko-rusku politiku destabilizacije Regiona.

Borelj i Blinken primili pismo– što će uraditi?

Vučić svjestan da se kraj bliži

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj primio je pismo više desetina evropskih i američkih poslanika, koji su od Brisela i Vašingtona tražili da se promijeni pristup u odnosu na Kosovo i Srbiju. To je danas kazao portparol Evropske unije Peter Stano, koji je indirektno potvrdio da je pismo ”relevantno” i da će otići u ”odgovarajuće kanale”.

„Kao opšte pravilo, ne komentarišemo prepisku koje visoki predstavnik prima od različitih sagovornika. Ako mu relevantni akteri pišu, on odgovara odgovarajućim kanalima. Mi ne vodimo prepisku preko medija“, naveo je Stano u pisanoj izjavi, prenosi RSE.

Jasno je da je srpski autokarata već odavno u panici, jer kao čovjek koji nije preglup, svjestan je da mu se bliži neminovni kraj. Stoga je očekivano što je sinoć, inače psihotični Vučić, na konferenciji za medije sa svojom političkom marionetom Anom Brnabić, ispoljio čak i za njega zavidan nivo patetike i nervne rastrojenosti. 

Naravno, pismo koje su uputili zapadni političari nije predstavio kao kritiku njegovog kriminalno-autokratskog režima, već je u stilu svog prethodnika Miloševića,  kazao da je pismo evropskih i američkih parlamentaraca “suštinski protiv Srbije” i da je to “očajnički pokušaj onih ljudi koji svakodnevno pokušavaju da izazovu sukobe”.

Čitaj još:   PRELIJEPA AMELA MANEKENSKE PISTE ZAMIJENILA RINGOM: Bokserima UTJERUJE strah u kosti...

”Pismo koje su uputili evropski i američki parlamentarci veoma je ozbiljno shvaćeno u EU i Americi. Pismo je samo još jedno od znakova kojih je sve više posljednjih mejseci, da se povećava pritisak na Vučića i da je on otpisan od strane Zapada.

Početkom ljeta je imao neki prostor za menevrisanje i pojavila se nada da će kritiku skrenuti sa sebe i svog režima, kada su Amerikanci počeli da pritiskaju Prištinu. Ali ovo pismo pokazuje da od toga nema ništa i da će pod glavnim pritiskom biti Vučić”, kazali su naši dobro upućeni diplomatski izvori.

Aleksandar Vučić u očaju: Više nema izvlačenja i on to zna

Konstantni pritisak Zapada

Među potpisnicima pisma u kojem se žestoko kritikuje Vučićev kriminogeno-autokratski režim su, između ostalih, i predsjednici spoljnopolitičkih odbora Bundestaga Majkl Rot (SPD) i američkog Senata Bob Menendez.

Upravo je demokratski senator iz Nju Džerzija Menendez prednjačio u žestokim kritikama kada je kao predsjedavajući Senatskog odbora bio eksplicitan da je Srbija zemlja na koju Rusija i dalje ima veliki uticaj.

Podsjetimo, pred odborom za spoljnopolitičke odnose američkog Senata sredinom maja Vučić je bio izložen žestokim kritikama, a Srbija je označena kao zemlja na koju Rusija i dalje ima veliki uticaj, uz konstataciju savjetnika državnog sekretara Dereka Šolea da je tekst o Vučiću u New York Times-u ”kredibilan”.

Vučić je i prije ”ribanja” pred američkim Senatom dobio dva žestoka šamara – jedan iz Amerike, drugi iz Velike Britanije u vidu sada već istorijskih članaka u  New York Times-u i Guardianu gdje se potenciraju Vučićeve veze sa kriminalom, a on se opisuje kao populistički, prokremljanski autoritarac.

Da se politički kraj autokratskog Vučićevog režima polako ali sigurno bliži, najavio je i Odbor za strano uplitanje u Evropskom parlamentu krajem aprila kada je usvojio izvještaj u kojem je istaknuto da ”Rusija koristi uticaj u Srbiji pokušavajući da destabilizuje i miješa se u susjedne suverene države”.

Američki Senat zadao jak šamar Vučiću

Veliki udarac za režim u Beogradu u vidu eksplicitne poruke Zapada, bila je izjava albanskog premijera Edija Rame da je velikodržavni projekat Otvoreni Balkan propao. Sankcije i optužbe za kriminal od strane Vašingtona na račun ruskog potrčka i Vučićevog intimusa na čelu BIA-e Aleksandra Vulina, su samo najnovije poruke koje veoma jasno govore da je srpski autokrata izgubio podršku Zapada, prije svega SAD-a.

Stoga je logično zaključiti da se ono što Portal Aktuelno piše već duže vremena polako obistinjuje – Zapad je uvido da je Vučić ”odsvirao svoje” i da ga treba ukloniti kao propalog autokratu duboko upletenog u kriminalne i velikodržavne aspiracije koje doprinose samo destabilizaciji regiona, samim tim i čitave Evrope.

Da li je Vučić spreman na rat?

Kako mu se bliži politički kraj, a po svim prognozama i lišavanje slobode zbog velikog broja nepočinstava, režim srpskog autokrate ponovo je, čini se u očaju, izvukao svoj posljednji adut – podgrijavanje nacionalističkih tenzija u Srbiji i Regionu.

Mediji na njemačkom govornom području nedavno su pisali o najnovijem razvoju događaja na Kosovu i u Srbiji. U dva teksta se upozorava na opasnost od izbijanja sukoba većih razmjera, pisao je Dojlče vele.

“Vučić sprovodi ratnu propagandu grafitima protiv Kosova”, naslov je koji je objavio bečki Standard. Novinarka Adelheid Wölfl piše: “Ovo sluti na nasilje. U Srbiji se pojavljuje sve više grafita na kojima piše: “Kad se vojska na Kosovo vrati…” (…) Predsjednik Vučić očigledno hoće time pripremiti javnost na zaoštravanje sukoba i istovremeno je radikalizovati.”

Kristofer Hil i Gabrijel Eskobar: Da li zajedno sa Vučićem rade na ratnom scenriju?

Nakon opisa velike slike od obojenih tabli koju su na stadionu Crvene zvezde napravili navijači i na kojoj se vidi tenk na srpskoj zastavi, autorka nastavlja: “Strah od rata je proteklih mjeseci kontinuirano rastao jer je jedan dio srpskog režima pod kontrolom Kremlja, koji ima interes da na Balkanu potiskuje Zapad.”

Čitaj još:   DPS: JAKOV Milatović nije uzor za podizanje svijesti o vršnjačkom nasilju... (foto)

Situacija na Kosovu je konstantno na ivici sukoba zahvaljujući kriminalnim grupama povezanim sa zvaničnim Beogradom, koje su spremne da na signal Vučića i njegovih operativaca dignu pobunu kad god je potrebno, da bi se skrenula pažnja sa teške političke situacije u kojoj se nalazi srpski autokratski režim. Slična situacija je i u Republici Srpskoj koja je tradicionalno već decenijama opterećena velikim tenzijama, koje uglavnom generišu Moskva i Beograd.

Osim toga, nakon 30. avgusta 2020. i Crna Gora je postala žarište velikosrpskog nacionlizma. 

Proteklih dana svjedočimo eksplozije velikosrpskog, ratnohuškačkog nacionalizma. U nekoliko gradova ovih dana, uz trobojku, osvanuli su grafiti “Kad se vojska na Kosovo vrati”. Grafiti su ispisani u Podgorici, Nikšiću i Kolašinu.

Na društvenim mrežama pojedini korisnici poziva na dalje širenje te “akcije”, što jasno ukazuje da je u pitanju organizovani poduhvat dirigovan iz Beograda, koji se u Crnoj Gori sprovodi preko uhodanih subverzivnih kanala povezanih sa takozvanom SPC.

Priglupe pristalice velikosrpstva vjerovatno i ne znaju da ih službe koriste u subverzivnim operacijama destabilizaije i huškanja na rat

Uz grafite koji pozivaju na rat i glorifikaciju velikosrpstva, svedoci smo hajki koje propagandne ispostave srpske BIA-e sprovode nad pripadnicima nacionalnih manjina. Propagandna ispostava BIA-e u kojoj rade polupismeni botovi u službi velikosrpskog nacizma, takozvani ”Portal IN4S” danima vodi kampanju protiv lidera Hrvatske građanske inicijative Adrijana Vuksanovića zbog njegove čestitke državnog praznika Hrvatske, odnosno obilježavanja godišnjice akcije “Oluja”.

Na meti su i Albanci koje ova gnusna platforma naziv ”šiptarima”, što je sve očigledniji pokazatelj da je autokratsko-kriminalni režim u Beogradu aktivirao svoje retnohuškačke centre da bi destabilizacijom Regiona, i eventualnim ratom makar odložio neminovni kraj Aleksandra Vučića.

Da li će Kristofer Hil i Gabrijel Eskobar podržati i Vučićeve ratne aspiracije, kao što su do sad podržavali njegove manijakalne velikodržavne težnje u regionu, iako su svjesni da ništa od obećanog nije ispunio, ostaje da se vidi.

BONUS VIDEO: Alarmantno upozorenje Vučića: Slijede sukobi najveći od 2. svjetskog rata!

izvor aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more