IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

GNK Dinamo žestoko odgovorio AEK- u: Apsurdno i opasno je ovo što radite… (foto, video)

 ‘Tragediju koristite za vlastitu promociju i rezultat, sve to agresivnim i huškačkim rječnikom’. Naglašavamo, do ovog trenutka još uvijek nije utvrđeno je li počinitelj ovog strašnog zločina hrvatski ili ipak grčki državljanin

ZAGREB: Hrvatska, Sport, vijesti, srijeda, 09. VIII. 2023… 13: 15… GNK Dinamo žestoko odgovorio AEK- u: Apsurdno i opasno je ovo što radite… (foto, video)

GNK Dinamo je reagirao na AEK- ov istup, u kojemu Grci traže veliku kaznu za zagrebački klub zbog navijačkih nereda.

Dinamo žestoko odgovorio AEK-u: Apsurdno i opasno je ovo što radite

ATINSKI AEK u utorak navečer objavio je žestoko priopćenje u kojem je tražio veliku kaznu za Dinamo zbog navijačkih nereda koji su se dogodili u glavnom gradu Grčke u ponedjeljak navečer, a u kojima je život izgubio 29-godišnji navijač AEK-a Michalis Katsouris. Grčki prvak se pitao kako njegovi nogometaši mogu izaći na teren nakon svega i tko ih tjera da igraju. Njihovo cijelo priopćenje možete pročitati ovdje.

Dinamo i AEK igrat će prvu utakmicu trećeg kvalifikacijskog pretkola za Ligu prvaka 15. avgusta na Maksimiru od 20 sati, a uzvratna utakmica u Ateni je tri dana kasnije. Hrvatski prvak se sada oglasio o AEK- ovom žestokom istupu priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

Dinamov odgovor AEK- u

“Ovim putem GNK Dinamo želi reagirati na nekoliko istupa nogometnog kluba AEK vezanih za tragediju koja se dogodila 7. avgusta ove godine. 

GNK Dinamo više je puta jasno, nedvosmisleno, javno i žestoko osudio nerede koji su, nažalost, za posljedicu imali smrtni ishod. Nasilju nije mjesto u civiliziranom društvu i uvijek ćemo se boriti za istinske vrijednosti koje promovira naš klub, a iskreno želimo vjerovati da slične poglede dijeli i naš suparnik AEK.

Žalosni smo što AEK svojim istupima i ponašanjem bježi od odgovornosti, podiže tenzije i što u službenim priopćenjima koristi neprimjeren, agresivan i huškački rječnik s ciljem pritiska na UEFA-u. Posebno je neshvatljivo da ljudsku tragediju bez ikakve zadrške pokušava iskoristiti za vlastitu promociju i rezultat što pokazuje izostanak elementarne pristojnosti, empatije i pijeteta prema žrtvi.

Takav pristup smatramo neprimjerenim pogotovo zato što je svima, osim predstavnicima AEK-a, jasno da je GNK Dinamo poduzeo sve što je u njegovoj moći da se ova situacija ne dogodi. Za sva zbivanja u Grčkoj najveću odgovornost snose organizatori, dakle grčka policija i AEK kao klub domaćin. 

Čitaj još:   PREDHODNO SE ŽALILI: Sarajlije koje su iz avlija izbacivale snijeg na ulicu, bit će kažnjene... (foto, video)

Apsurdno i opasno poigravanje emocijama u ovako delikatnom trenutku

Želimo jasno naglasiti da su se odgovorne osobe u klubu stavile na raspolaganje predstavnicima AEK-a, UEFA- i te policiji kako bi se cjelokupni događaj rasvijetlio i atmosfera vratila u sportske okvire. Cijelo smo vrijeme vodili aktivnu komunikaciju sa svim uključenim stranama osim s AEK- om.

Predstavnici grčkog kluba od samog su početka opstruirali ikakav pokušaj suradnje, traženja najboljeg rješenja. Demonstrativno su napustili organizacijski sastanak na dan utakmice, otkazali službeni ručak dviju delegacija, odbili bilo kakvu vrstu komunikacije i takvim ponašanjem sebi dodijelili ulogu istražitelja, tužitelja i suca. Takav postupak smatramo u najmanju ruku apsurdnim i opasnim poigravanjem emocijama u ovako delikatnom trenutku. 

Nikome nećemo dati za pravo da se na takav monstruozan način poigrava s imenom Dinamo

Oštro osuđujemo ovakvu vrstu komunikacije naših sportskih rivala iz Atene pogotovo dok je istraga još u tijeku i gdje iz dana u dan saznajemo nove informacije o nemilom događaju. Naglašavamo, do ovog trenutka još uvijek nije utvrđeno je li počinitelj ovog strašnog zločina hrvatski ili ipak grčki državljanin.

Nikome nećemo dati za pravo da se na takav monstruozan način poigrava s imenom Dinamo! Naš klub njeguje principe poštovanja i zdrave komunikacije s našim europskim protivnicima. Danas se susrećemo sa svime što nije dostojno ponašanja jednog europskog kluba.

Pozivamo predstavnike AEK- a da se posvete nogometu i smirivanju tenzija, a ulogu istražitelja i suca prepuste nadležnim institucijama. 

An AEK Athens club soccer player places flowers outside Agia Sophia Stadium, the home stadium of AEK Athens soccer team following clashes between soccer fans, in Athens, Greece, August 8, 2023. Stelios Stefanou/Eurokinissi via REUTERS

Smatramo da naš klub već godinama predstavlja jedan od kamena temeljaca hrvatskog nogometa igrajući europska natjecanja u kontinuitetu, pridonoseći jačanju nacionalnog koeficijenta i pružajući snažan doprinos uspjesima hrvatske nogometne reprezentacije. Vjerujemo da će se Hrvatski nogometni savez kao naša krovna organizacija aktivno uključiti u ovu problematiku i zaštiti interese hrvatskog nogometa.

Učinili smo sve da do nasilja ne dođe

Još jednom imamo potrebu javnost podsjetiti na korake koje je klub poduzeo uoči gostovanja u Ateni s ciljem prevencije eventualnog nasilja i nereda.

U četvrtak 3. avgusta, klub je dobio obavijest UEFA-e o zabrani gostovanja gostujućih navijača na utakmicama 3. pretkola UEFA Lige prvaka. Istoga dana klub je na svim svojim kanalima obavijestio navijače i javnost kako neće biti prodaje ulaznica za utakmicu u Ateni. Također ista vijest poslana je svim glavnim hrvatskim medijima koji su prenijeli odluku UEFA-e.

Čitaj još:   Kosovska policija uhapsila, Srbina osumničenog za ratne zločine...

GNK Dinamo je odmah idućeg dana, 04. kolovoza, uputio pisanu obavijest prema Ravnateljstvu policije u kojem je Ravnateljstvo informirano o vremenu polaska i povratka, brojevima leta, mjestu smještaja i mogućem odlasku navijača. 

U istom tom dopisu naglašeno je: ‘Ovisno o broju okupljenih navijača ne može se isključiti mogućnost sukoba s drugim navijačkim skupinama koje će u tom vremenu boraviti u Ateni.’ 

Istoga dana klub je sastavio dokument u kojem smo pokrili sva pitanja vezana uz eventualni dolazak naših navijača koje smo očekivali u Grčkoj. Pitanja su poslana prema predstavnicima AEK- a, a odgovor grčkog kluba nismo dobili. Upit je također poslan i UEFA- i koja je odgovorila da je važno da AEK odgovori na postavljena pitanja.

GNK Dinamo”

BONUS VIDEO: Liga prvaka: AEK Atena protiv Dinamo Zagreb suspendirana je nakon što je navijač poginuo u napadu hrvatskih ultrasa

izvor Index.hr

Kvartet u Novom Pazaru

 Rukometni klub Novi Pazar angažovao je golmana Janka Gemaljevića, srednjeg Read more