IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

JABLANICA- GRAĐANI PORUČILI: Ne nasilju nad ŽENAMA- “Amire u zatvor!”… (foto, video) 

Više stotina građana iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine protestovalo je u Jablanici u znak podrške brutalno pretučenoj radnici Enisi Klepo. Nakon performansa posvećen ženama žrtvama nasilja, demonstranti su prošetali Jablanicom i zaustavili se kod hotela Jablanici u kojem je Enisa radila. Protest je tu i okončan…

JABLANICA: BiH, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 09. VIII. 2023… 17: 38… JABLANICA- GRAĐANI PORUČILI: Ne nasilju nad ŽENAMA- “Amire u zatvor!”… (foto, video) 

Brojni građani Jablanice i susjednih gradova okupili su se u srijedu na protestnom skupu u Jablanici kako bi podigli svoj glas protiv nasilja nad ženama i pružili podršku sugrađanki Enisi Klepo.

Prošle sedmice 28-godišnju Enisu Klepo na radnom mjestu pretukao je njezin poslodavac. Ovaj slučaj izazvao je žestoku reakciju javnosti te je više udruženja iz Mostara, Sarajeva, Jablanice i Konjica organiziralo današnji skup kako bi se još jednom ukazalo na problem nasilja nad ženama i potrebu bolje zaštite radničkih prava.

U svojim zahtjevima iznesenim na skupu u Jablanici, predstavnici nevladinih organizacija zatražili su žurno i ubrzano postupanje institucija u slučaju nasilja nad Enisom Klepo, zatim kaznenu odgovornost za nasilnika i sudionika u nasilju te transparentno procesuiranje u skladu s važećim zakonodavstvom.

Zatraženo je i ojačavanje pravnih mehanizama, odnosno pooštravanje kazni za počinitelja nasilja nad ženama i učinkovito provođenje zakona kako bi se osiguralo da svaki slučaj bude procesuiran u skladu sa zakonom.

Aktivisti su poručili kako je krajnje vrijeme da s radom počne Zavod za besplatnu pravnu pomoć HNK. Zatražili su i pristup kvalitetnoj i stručnoj podršci za žrtve nasilja, zatim dosljednu provedba Zakona o radu FBiH, kao i što skorije izmjene ovoga zakona kako bi se vratilo dostojanstvo radnicima, te provedbu međunarodnih konvencija čiji je Bosna i Hercegovina potpisnik.

Po riječima predsjednice Udruženja žena „Most“ iz Jablanice Ćamile Imamović, fizički napad na Enisu Klepo počinjen od njenog poslodavce, pogodio je sve žene, a posebno aktivistice koje se bore za ženska prava.

Čitaj još:   KOLAPS u Beogradu: HILJADE EVAKUISANIH- dojave o bombama u četiri tržna centra kao i na mostovima i vodovodu...(foto, video)
  • Našoj sugrađanki Enisi, koja se usudila javno progovoriti o nasilju i onome što joj se dogodilo, želimo čestitati i zahvaliti joj na njezinoj hrabrosti. Treba raditi na tome da se žene ohrabruju da prijavljuju nasilje i treba apelirati na institucije da rade odgovorno svoj posao kako bi ljudima vratili povjerenje – kazala je Klepo.

Dodala je kako brojni slučajevi nasilja u bh. društvu ostanu neprijavljeni jer ljudi nemaju povjerenja u institucije koje bi ih trebale štititi.

Aktivistica Udruženja „Inicijativa građanki/na Mostara“ Aldijana Trbonja-Tule kazala je kako broj prijavljenih slučajeva nasilja u BiH predstavljaju tek vrh ledenog brijega, pogotovo kada se radi o nasilju u porodici.

  • U ovom konkretnom slučaju radi se o nasilju na radnom mjestu, i to o fizičkom nasilju, što je u okviru Zakona u radu. Slučajevi nefizičkog nasilja, odnosno mobbinga, jako se rijetko prijavljuju i mi imamo podatak Ombudsmena BiH da je u prvih 11 mjeseci 2022. godine prijavljeno samo 36 slučajeva mobbinga. Zanimljivo je da su najveći broj slučajeva mobbinga prijavili muškarci– kazala je.

Za regionalni portal iBalkan.net Centralni događaj sa lica mjesta iz JABLANICE pratila ĐIĐA Bojadžić

BPNUS VIDEO: Protesti u Jablanici: Dosta je nasilja! Enisina kolegica otkrila kako ih je sve poslodavac ponižavao

Dodala je kako žene uglavnom ne prijavljuju slučajeva nasilja, kako na radnom mjestu, tako ni u porodici, i to iz više razloga.

  • Razlozi su nepovjerenje u sistem, strah, a najčešće su ti razlozi egzistencijalne prirode. Mi trebamo ohrabriti sve žrtve nasilja, bilo da se radi o muškarcima ili ženama, da to prijave, a u slučaju Enise Klepo moramo pažljivo pratiti cijeli proces do kraja i reagirati ako pravosudne institucije ne odrade svoj posao kako treba – zaključila je Trbonja-Tule.
Čitaj još:   VASILIJE Lalošević: Bratić bruka Crnu Goru, tajni konsultant Begović napravio problem sa WADA... (foto)

BONUS VIDEO: Položaj radnika u BiH: Nasilje i smrtni slučajevi na radnom mjestu

izvor iBalkan.net/ agencije

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more