IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

RTV- SKAI: Crnogorska GRANIČNA policija, upozorila da „rizični navijači- huligani“ dolaze u Atinu… (foto, video)

„Poštovane kolege, 7. avgusta 2023. godine u vremenu od 03: 00 ponoći do 06: 00 časova ujutru sa granične stanice Božaj, na izlasku iz Crne Gore, crnogorski policajci su proveravali državljane Republike Hrvatske– oko 120 mladih– za koje smo pretpostavili da putuju u Grčku da gledaju fudbalsku utakmicu AEK– Dinamo Zagreb“, piše u tekstu koji je stigao grčkoj pooliciji.

PODGORICA- ATINA: Regija, Crna Hronika, vijesti, utorak, 08. VIII. 2023… 21: 38… RTV- SKAI: Crnogorska GRANIČNA policija, upozorila da „rizični navijači- huligani“ dolaze u Atinu… (foto, video)

Dokument od dvije stranice stigao je u ponedjeljak u sjedište Policije Grčke (ELAS) kojim je crnogorska policija obavijestila da su “rizični navijači” iz Hrvatske, odnosno “opasni ljubitelji sporta”, prešli granicu Crne Gore i da, po svemu sudeći preko Albanije, putuju za Atinu, na utakmicu AEK-Dinamo, objavila je danas popodne kao svoje saznanje atinska RTV SKAI.

U javnost izlaze nove činjenice o dolasku hrvatskih huligana zagrebačkog Dinama u Grčku, a SKAI otkriva da u obavještenju crnogorskih vlasti piše:

“Poštovane kolege, 7. avgusta 2023. godine u vremenu od 03:00 ponoći do 06:00 časova ujutru sa granične stanice Božaj, na izlasku iz Crne Gore, crnogorski policajci su provjeravali državljane Republike Hrvatske – oko 120 mladih – za koje smo pretpostavili da putuju u Grčku da gledaju fudbalsku utakmicu AEK – Dinamo Zagreb”, piše u tekstu koji je stigao grčkoj policiji.

U tom dopisu su zatim podaci i broj ljudi, kao i marke automobila i njihove registarske tablice.

SKAI prenosi da je osoba koja se bavi tim slučajem, rekla da “jedino što nismo znali je koji broj cipela nose”.

Povodom sinoćne tuče navijača AEK-a i Dinama iz Zagreba, koja je za posljedicu imala pogibiju jednog Grka od uboda nožem, ranjavanje još osam osoba i masovno hapšenje skoro stotinu izgrednika, Policija Grčke je izdala saopštenje.

Čitaj još:   SUPER: Mladi košarkaši CRNE GORE nadigrali Izrael i osvojili bronzu na Evropskom prvenstvu... (foto, video)

Navedeno je da se u ponedjeljak, 7. avgusta, uveče 100-120 navijača Dinama, zajedno sa svojim grčkim navijačima-saradnicima, okupilo u Atini, nedaleko od mjesta gdje su bili navijači AEK-a, te su “uslijedili incidenti između navijača dva tima, koji su bacali rakete, improvizovane zapaljive naprave i druge predmete, kamenje, a koristili su i improvizovane palice”.

Incidenti su se dogodili sat i po pošto je tim iz Zagreba završio trening i napustio teren, u pratnji policije.

Na lice mjesta izašle su jake policijske snage koje su suzbile tuču, a “brzo su onesposobile i uhapsile ukupno 98 osoba umiješanih u incidente”.

Preliminarnu istragu sprovodi Uprava za bezbjednost Atine, dok se istraga za identifikaciju dodatnih počinilaca i svaki drugi aspekt slučaja intenzivno nastavlja, piše u saopštenju Policije.

Ministar unutrašnjih poslova Janis Ikonomu je izjavio saučešće zbog pogibije Grka u tuči i konstatovao da “nažalost još nismo uspjeli da pobijedimo navijačko nasilje”, ali “u tome ćemo istrajati, radeći sistematičnije i intenzivnije” za šta je “očigledno potrebno nam je mnogo više, na svakom nivou: sportskom, obrazovnom, obrazovnom, političkom i šire društvenom”.

To je “dubok, radikalan i panevropski problem, jer su u ovom slučaju uključeni sljedbenici klubova iz različitih država, koji su uspostavili međunarodne mreže nasilja i aktivni su u mnogim zemljama”, ukazao je ministar.

“Vlada i nadležni organi, na čelu sa Grčkim fudbalskim savezom, preduzimaju sve neophodne mjere i u stalnim su konsultacijama sa svim uključenim organima, jer se u narednim satima i danima čeka održavanje važnih utakmica UEFA na tlu Grčke”, izjavio je Ikonomu.

On je ukazao da “što se tiče prelaska navijača zagrebačkog Dinama preko granice sa Grčkom, njihovog putovanja unutar Grčke i njihovog eventualnog dolaska na mjesto incidenata, neće se ustručavati: događaj je nedopustiv i neprihvatljiv, jer je očigledno ispod mogućnosti i dokazane sposobnosti grčke policije koja je, iako je brzo pristupila privođenju i hapšenju 98 osoba, podbacila u oblasti prevencije i odvraćanja”.

Čitaj još:   PRIJEPOLJE: MERZAN TAHIROVIĆ POKUŠAO DA IZVRŠI SAMOUBISTVO!

Ministar je naveo da je zato dao naređenje načelniku Grčke policije, general-potpukovniku Lazarosu Mavropulosu, da odmah pristupi akcijama, a kao prva je navedeno smjenjivanje načelnika Poddirekcije za borbu protiv nasilja u sportskim objektima i da se stavi na raspolaganje zvaničnicima interne istrage.

Suspendovani su i šefovi saobraćajnog odjeljenja Janjine, na sjeveru Grčke, kod granice s Albanijom, zatim odjeljenja za saobraćaj na autoputu Antirio – Janjina, odjeljenje za saobraćaj na autoputu Atina-Solun, kao i drugi, ukupno sedam viših policijskih zvaničnika.

Ministar je naredio sprovođenje i brz završetak interne istrage o događajima od ulaska navijača u Grčku i potom, da bi se “dužne odgovornosti mogle identifikovati i pripisati, na svakom nivou i u bilo kojem obliku”.

BONUS VIDEO: Hronika ubistva 29-godišnjeg Mihalisa, navijača AEK-a Centralni bilten | OTVOREN TV

izvor CdM.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more