IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Njemački dpa o Crnoj Gori: Vlada bez „prosrpskog tabora“… (foto)

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović zadužio je predsjednika stranke centra Evropa sad (PES) Milojka Spajića da formira vladu, piše danas njemačka agencija dpa.

„Želim mu puno uspjeha u odgovornom i brzom završetku procesa formiranja vlade“, rekao je Milatović, koji i sam dolazi iz PES- a, na konferenciji za novinare u četvrtak (10. jun) u svojoj rezidenciji na Cetinju.

PES predstavlja mješavinu prosrpskih i proevropskih pozicija, a na parlamentarnim izborima u junu postao je najjača stranka, piše dpa, ali i ukazuje da sa svoja 24 poslanika, od 81 koliko ih ima parlament Crne Gore, ta stranka zavisi od koalicionih partnera.

Većinu čini 44 poslanika

Milatović je na konferenciji za novinare izjavio da Spajić, uz manje prosrpske stranke i prozapadne stranke etničkih manjina, Bošnjaka, Albanaca i Hrvata, iza sebe ima većinu od 44 poslanika.

Njemačka agencija naglašava da to znači da u sastav nove vlade neće ući „glavna snaga prosrpskog i proruskog tabora, Savez za budućnost Crne Gore (ZBCG), što odgovara željama zapadnih ambasada u Podgorici“.

Čitaj još:   DPS: Umjesto da poboljša život PENZIONORA, Spajić se bavi kadriranjem ''PODOBNIH''...

Prema Ustavu, Spajić sada ima 90 dana da formira vladu.

Agencija podsjeća da Crna Gora pregovara o članstvu u Evropskoj uniji od 2012. godine. Nakon parlamentarnih izbora u junu i prethodno predsjedničkih u aprilu, „okončana je era predsjednika Mila Đukanovića koja je trajala više od 30 godina“.

Kako navodi dpa, taj „prozapadni političar 2006. je svoju zemlju doveo do nezavisnosti od Srbije, a 2017. i do članstva u NATO.

izvor: cdm.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more