IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

POLICIJA DALA OBJAŠNJENJE: Zašto su snimci ubistva iz Gradačca toliko dugo bili dostupi javnosti na Instagramu… (foto, video)

Zašto je snimak ubistva supruge koji je počinio Nermin Sulejmanović toliko dugo bio dostupan javnosti i zašto je sam Sulejmanović imao ‘live’ objave sve do trenutka kada je počinio samoubistvo pitaju se mnogi građani BiH šokirani masakrom koji se danas dogodio u Gradačcu.

GRADAČAC: BiH, Crna Hronika, vijesti, petak, 11. VIII. 2023… 20: 15… POLICIJA DALA OBJAŠNJENJE: Zašto su snimci ubistva iz Gradačca toliko dugo bili dostupi javnosti na Instagramu… (foto, video)

U  Federalnoj upravi policije (FUP) u SARAJEVU objašnjavaju postupanje u ovakvim slučajevima.

Saša Petrović, zadužen za cyber kriminal u FUP- u, kazao je da je FUP asistirala MUP- u TK i radila po usmenim naredbama Tužilaštva TK, odmah po dostavljanju informacija.

“Oni su nas kontaktirali za određene stvari što se tiče tog zahtjeva prema kompaniji META u cilju skidanja tog snimka i pribavljanja određenih podataka. To traje nekih 20- tak minuta.

Ja mogu reći da sam negdje oko 12:05-12:10 zaprimio informaciju, a u 12:25 smo mi kao FUP u saradnji sa MUP- om TK ljude u kompaniji Meta zamolili da se taj snimak ukloni što brže i da nam dostave određene podatke koje se vežu sa snimak i uređaj korisnika uređaja kojim se pristupa Instagramu. Mislim da smo sve uradili u roku u kojem smo to mogli uraditi”, kaže Petrović za N1.

Čitaj još:   HAOS, ZOVITE POLICIJU: Majka bivše zadrugarke iz SARAJEVA, dobacivala voditeljki, pa NAPRAVILA PAKAO U EMISIJI...

Dodaje kako je jedini problem bio uspostavljanje kontakta sa kompanijom Meta. Ova kompanija ima sjedište u SAD- u, a ispostava je u Irskoj. Razlika u vremenu očigledno je uticala na brže djelovanje.

“Imamo komunkaciju direktno sa njima, ne možemo iste sekunde nešto ugasiti. Oko 7:30 smo zvali kompaniju. Čovjek koji je naša kontakt tačka je odmah dostavio te podatke MUP-u TK i odmah je ugašen snimak koji je postojao”, ističe Petrović.

Petrović kaže da u odjelu za cyber kriminal ima ljudi, ali on ni približno nije dovoljan proporcionalno sa brojem stanovnika u FBiH, odnosno BiH.

“Koliko je meni poznato, planirano je povećanje broja ljudi”, kaže Petrović.

Podsjećamo, pomahnitali bodibilder Nermin Sulejmanović (35) zvani Ray Ban u crno je zavio Gradačac, gdje je danas iz pištolja ubio suprugu, te još dvije osobe, dok je troje ljudi ranio, a svoj krvavi pir uživo je prenosio na Instagramu, nakon čega je pobjegao, ali ga je policija pronašla, te je pred njima presudio i sebi.

Čitaj još:   VRIJEME DANAS: Saopšteno dokad će da rominja kiša, biće ovo najsvežiji dan u nedelji, slično i narednih dana... (foto, video)

BONUS VIDEO: Objavljena hronologija višestrukog ubistva u Gradačcu

izvor N1.ba

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more