IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Godinu poslije: Ostaje tuga i pitanje, je li krvavi pir na Cetinju mogao biti spriječen… (foto)

Prije tačno godinu dana zanijemillo je Cetinje, zanijemila je Crna Gora. Ugašeno je 11 života. U krvavom pohodu Vuk Borilović je nemilosrdno ubio deset osoba, a među njima i dvoje djece. Krvavi pir je zaustavljen tako što je i Borilović ubijen. Jauci, suze, nevjerica, a riječi nijesu mogle objasniti masakr koji se dogodio. Crna Gora ne pamti takvu tragediju.

Nevjerica i ptanja: Zašto? Što makar nije te makanje poštedio? Je li iko mogao zaustaviti tragediju?

Nezapamćeni zločin u naselju Medovina počinio je 34-godišnji Cetinjanin Vuk Borilović, koji je ubijen nakon što je iz vatrenog oružja usmrtio deset sugrađana, među kojima je bilo dvoje djece.

Svaka sredina, kaže profesor Tomić, teško podnosi posljedice tregedije ovih razmjera, a posebno sredina kao što je Crna Gora. 

“Svaka vrsta medijskog predimenzioniranja zločina podstiče takozvane “kopipejst” varijante i nije ni čudo što su se desili zločini i u drugim sredinama u regionu”, ističe sagovornik Portala Javnog servisa. 

Na pitanje o ključnim reakcijama sistema nakon masovnih ubistava, Tomić kaže:

“Ako želite da upravljate bilo kakvom vanrednom situacijom, moraju postojati visokospecijalizovani timovi koji znaju da da reaguju u  takvim situacijama, kao i da se otvori portal za informisanje, koji će medijima davati informacije, a sve u cilju bolje interpretacije događaja.”

Bilo kakvo predimenzioniranje zločina daje određenu vrstu efekta na ostalo stanovništvo i kao takvo se, ocjenjuje Tomić, može očekivati i da se pojave druge osobe koje eventualno u ubici pronađu određenu vrstu idola. 

Čitaj još:   STRAŠNO Bivši rukometaš u Kalinoviku digao spomenik SREBRENIČKOM KRVNIKU, MLADIĆU

“Odgovornost je na široj društvenoj zajednici, ne možete očekivati da će Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i policija prevenirati slične događaje. MUP i policija ne mogu bez saradnje sa građanima. Ukoliko javite da neko ima pušku sa opičkim nišanom, informacija je koju će policija dalje razrađivati”, ističe profesor.

Dodaje da nadležni moraju reagovati na bazi dobijenih informacija, te da se ne može očekivati da policija u svakom trenutku ima  informacije o potencijalnim napadačima. 

“Naš region je područje koje ima toliko naoružanja i koliko god se radi nadzor, promakne naoružanje koje se može iskoristiti za tu vrstu zločina”, ističe Tomić za Portal RTCG.

Apeluje na građane Crne Gore, ali i regiona, da sarađuju sa policijom i prijave nadležnima ukoliko neko ilegalno posjeduje oružje postoje indicije da mogao počiniti zločin. 

“Prijavite, za dobrobit svih nas, da ne bismo imali masovne zločine poput onog u Cetinju, ali i Mladenovcu, Beogradu…”

Psihološku pomoć zatražile 32 osobe

Psihološko-psihijatrijski tretman, nakon tragedije na Cetinju, zatražile su 32 osobe, od čega dvoje djece, saopšteno je Javnom servisu iz cetinjskog Doma zdravlja.

Pacijenti su bili očevici događaja, direktne žrtve, ali i njihove porodice.

Čitaj još:   DŽENAZA MALOM AMIRU, BEBI OD 40 DANA: Sa roditeljima se skrivao u bunkeru u Harkovu... (foto)

Zastave na pola koplja

Zastave na ulazu u Cetinje i na svim gradskim institucijama spuštene su na pola koplja, povodom godišnjice tragedije.

“U znak sjećanja na nevine žrtve ovog bezumnog zločina, zastave na ulazu u Cetinje i na svim gradskim institucijama spuštene su na pola koplja”, naveli su iz Prijestonice.

izvor: kodex.me

Nasrnuo nožem na policiju, policajac ga upucao!!!

Nesvakidašnji incident u Hrvatskoj... Kako je objavila zagrebačka policija, danas oko Read more

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more

DOLAZI ZAHLAĐENJE, PADAĆE ŠIROM REGIONA…

ZA  VIKEND u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a Read more

Eksplodirao parkirani AUDI, djevojku našli PORED VOZILA!!!

Nepoznata djevojka je povređena kada je u Zemunu, oko 2:30h Read more