IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SKANDAL od Knjige za djecu: „Dogodine u Prizrenu“ u knjižarama u Srbiji- Specijalci, tenkovi… (foto)

Izdavačka kuća “Dobro dete” prije nekoliko mjeseci objavila je ilustrovanu knjigu “Dogodine u Prizrenu – San o slobodi” za djecu uzrasta 10 + koja se može pronaći u svim bolje opremljenim knjižarama, dječijim radnjama, crkvenim prodavnicama a kako je jedna od prodavačica u knjižari rekla za Danas – “interesenata za ovo štivo ima”.

O čemu je ova knjiga za koju je tekst napisao Aleksandar Miljević, a ilustrovao je Predrag Ikonić, da li je ona za djecu i šta iz nje mogu naučiti o svojoj skorijoj istoriji?

Pa, kako se sa korica ovog izdanja poručuje u pitanju su priče u slici i riječi “o pljačkama, ubistvima, prebijanju Srba. O rušenju i paljenju pravoslavnih svetinja…

Pa kako ostati ravnodušan na toliku patnju, muku i tugu na našem raspetom Kosovu i Metohiji”, sugeriše se sa korica.

Nazivi poglavlja su “Ne damo svetinje“, „Svi u napad”, „Desant na Prištinu“, „Povratak na Košare“, „Nikad granica“…

A, u najkraćem, kako piše Danas, radnja knjige ide ovako:

“Jedan dječak zaspi slušajući poznatu pjesmu ‘Dogodine u Prizrenu’ i usni povratak srpske vojske na Kosovo i Metohiju.

U njegovom snu srpski specijalci upadaju u Pećku Patrijaršiju i Dečane da bi spriječili njihovo uništenje dok ne stigne glavnina vojske.

Naši osvajaju Gazimestan, Gračanicu i Prištinu i slikaju se pred praznom američkom bazom Bondstil.

On jasno vidi suze radosnice kod djece i vojnika u oslobođenom Orahovcu, konačno oslobođenje svih naših svetinja i trijumfalni ulazak srpskih tenkova u carski Prizren.

Uz ovako lijep san o slobodi mladi čitaoci će imati prilku da kroz kratke poučne priče, ali i očitavanjem QR kodova koji će ih odvesti do video-sadržaja, saznaju više o stradanju Srba na Kosovu i Metohiji, kosovsko metohijskim svetinjama i pesmama posvećenim Kosovu.”

„Snovi o slobodi uvijek ostvaruju. Dogodine!“

Interesantna je i posveta autora ispisana na početku knjige gdje on kaže da je “’Dogodine u Prizrenu’ posvećena svima koji sanjaju o oslobođenju naše svete zemlje”.

Čitaj još:   ISTORISKI UGOVOR ZA NBA: LUKA Dončić potpisao kontrat za pamćenje... (foto i video)

Kako kaže, “Jevreji su skoro 1900 godina sanjali povratak u svoju postojbinu uz pozdrav ‘Dogodine u Jerusalimu’. Kinezi su 100 godina sanjali da od okupatora povrate Hongkong. Za to vrijeme su moćnici koji su jednima i drugima onomad oteli njihove zemlje ili nestali ili onemoćali. Zato sanjajte i ne brinite! Istorija nam govori da se snovi o slobodi uvijek ostvaruju. Dogodine!”, poručuje se na kraju ove posvete.

Slijede potom stihovi tradicionalne crnogorske himne: “Onamo, namo…za brda ona Milošev, kažu, prebiva grob! Onamo pokoj dobiću duši, kad Srbin više ne bude rob”, pa ojdeljak “Progon svega srpskog”.

Glavni junak se zove Milan i djeluje, makar na slici, kao dječak koji prati, ono što možda “mi”, starije generacije, smatramo donekle savremenim trendovima. U uglu Milanove sobe je gitara, izvaljen na krevetu sa slušalicama i mobilnim telefonom na prsima sluša valjda neki rokenrol.

Dosta neobično djeluje to što mu je, umjesto postera neke muzičke, filmske ili sportske zvijezde iznad uzglavlja kreveta ikona, ali dobro, kako knjiga odmiče, vidjeće se da ona ima funkciju, navodi se u tekstu Danasa.

Šta sve izdaje „Dobro dete“…

Kako izdavač navodi, „Dobro dete“, edicija knjiga za djecu „ima za cilj da podstakne kod djece razvoj onih osobina koje su oduvijek krasile velike i nezaboravne ličnosti – vjeru, hrabrost, dobrotu, istinoljublje, nesebičnost, ljubav… jer to je ono što istinski ispunjava čovjeka i čini ga srećnim. Djeca pamte priče iz djetinjstva, vezuju se za te priče i njihove junake, i kopiraju ih u svom životu pa je vrlo korisno da im se dok su još mala čitaju priče koje promovišu vrline i dobra djela, kao i da im se kada malo porastu poklanjaju knjige sa takvim temama, da ih sami čitaju.

Čitaj još:   Snimak mlade Ruskinje postao je hit na društvenim mrežama: Pokazala stan koji je u Beogradu iznajmila za 950 eura... (foto, video)

Jer kakva nam odrastu djeca, takav će biti i svijet u kojem ćemo i mi i oni ubuduće živjeti“, poručuje izdavač.

Pored knjige „Dogodine u Prizrenu – san o slobodi“, u ediciji „Dobro dete“ objavljeni su i naslovi „Srpski junaci – Od Kosovskog boja do Košara“ za djecu uzrasta 8+; „Žene junaci Velikog rata“, takođe za uzrast 8+, kao i „Košare – novi Kosovski boj“ i „Srbi protiv NATO od 1991. do 1999. godine“. Mališanima uzrasta 4+ namijenjene su „Priče o dobroti“, a za one 6+ „Priče o dobroti 2“, „Priče o majci“, „Kad je car bio mali“, dok je djeci koja imaju više od osam godina namijenjeno izdanje „Čuda božija“.

izvor: N1

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more