IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Krečenje grafita na Njegoševom spomeniku, šteti jednako kao i samo ispisivanje… (foto)

Krečenje grafita na postamentu spomenika Petru II Petroviću Njegošu u Podgorici nanosi istu štetu kao i samo ispisivanje, kaže za Gradsku TV konzervator Goran Skrobanović. Pojašnjava da se nikako ne smije nanositi farba preko grafita, jer postoji pravilan način da se on ukloni.

Krečenje grafita koji je u petak osvanuo na spomeniku Petru II Petroviću Njegošu u Podgorici, sa porukom „Kad se vojska na Kosovo vrati“, za Skrobanovića je neshvatljivo.

„Prekrečiti grafit je isto kao da ga je napisao. Jednaka je šteta kao da je napisao grafit. Preko kamena stavljati bilo kakvu farbu je smiješno. To je potpuno neznanje”, istakao je Skrobanović.

Dodaje da postoje načini da se grafit sa mermernog postamenta ukloni, a da se ne ošteti kamen.

“Nije pravilno da se prekreči. Postoji firma na Cetinju koja suvim ledom skida grafite. Postoji hemijsko sredstvo kojim se skidaju grafiti, ali šteti kamenu”, zaključio je Skrobanović.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 11. april 2019. godine

Povodom krečenja postamenta na Njegoševom spomeniku do sada se nije oglasio ni Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada u čijoj je nadležnosti očuvanje kulturno istorijskih spomenika, ali ni Zavod za zaštitu spomenika Crne Gore. Podsjećamo, grafit sa istom porukom osvanuo je nedavno na zidu u blizini nekadašnje kasarne “Morača”, ali i u Pljevljima, na zidu starijem od 100 godina.

izvor: gradski portal.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more